‘Beneath the skin’- rapport zaait twijfel over veiligheid van cremes

Gisteren nam ik voor BNR Nieuwsradio een item op over de opkomst van natuurlijke huidverzorgingsproducten en hoe je binnen dat segment het kaf van het koren kan scheiden. Want veel wordt als natuurlijk verkocht, maar is het van verre. Mij werd ook de vraag gesteld of ik zelf 'natural' gebruik en ik antwoordde naar eer en geweten dat ik behoorlijk opportunistisch ben. Voel ik me sterk en gezond dan durf ik wel een super high tech bommetje aan. Voel ik me onzeker en kwetsbaar in mijn milieu-vervuilde omgeving, dan stap ik weer over op natuurlijk. Menselijk he?

 

 

Toch betrap ik mezelf er de laatste tijd op dat ik me zorgen maak over het oprukken van nanotechnologie in cosmetica. Het zo ontzettend klein maken van deeltjes of stofje in zulke kleine nanotransportmiddeltjes stoppen dat ze moeiteloos dieper in de huid kunnen komen. Er wordt al veel meer gebruik van gemaakt dan we denken, zo kom ik achter als ik even wat 'google'.

Er is veel onduidelijkheid over de veiligheid. Onduidelijk in hoeverre het het lichaam binnendringt en welke schade het daar aan de weefsels kan brengen met ziekte tot gevolg (dat wordt wel niet zo letterlijk gezeg, maar wel gesuggereerd). Potdomme, kan er nou niet gewoon alleen maar veilige creme gemaakt worden? Waarom loopt onze gezondheid -al zijn het maar vermoedelijke – risico's, ter wille van een glad en gaaf uiterlijk? Wat heb je aan schoonheid als je ziek bent/wordt? Weegt schoonheid zwaarder dan gezondheid?? Lees hier een verontrustend rapport dat in Amerika al het nodige stof heeft doen opwaaien 'Beneath the Skin'….en oordeel zelf.

Lees ook:Scrub je body Zijdezacht
Lees ook:Herken diabetes
Lees ook:Nog knapper met de juiste voeding
Lees ook:Top 20 van K-werende fruit- en groentesoorten
Lees ook:Mannen maken meer kans om aan kanker te sterven

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “‘Beneath the skin’- rapport zaait twijfel over veiligheid van cremes

  1. Maya

    Eng hoor…vooral wat ze in shampoo stoppen. Gaan we straks weer allemaal terug naar de Nivea en de rozenwater? Mijn moeder (een zestiger met een goede huid) zei me laatst dat ze het wonderlijk vond dat ondanks het idioot grote aanbod van velerlei cremes en serums ze maar weinig vrouwen zag met een echt mooie huid. Dat is ook wel zo. Maar zijn het milieu, de pil of de stress daar niet de oorzaak van of uiteindelijk de gifstofjes in cosmetica?
    Ik ben blij met mijn gewonnen Gamila tablet (is het wishfull thinking of lijkt mijn teint na drie keer gebruik al helderder??) en ga maar eens een biologische shampoo en conditioner gebruiken…..Van dit soort rapporten word ik onrustig.

      /   Reply  / 
  2. maaike

    Helemaal mee eens! Check ook greenpeace en hun verhaal over gif en cosmetica.
    Ik moet wel zeggen dat het vinden van een fijne veilige/biologische shampoo en conditioner niet gemakkelijk is. Die van Dr. Hauschka voldoen zijn volgens mij helemaal veilig maar zijn voor mij echt helemaal niets (lees: touw haha). Heeft iemand tips?

      /   Reply  / 
  3. Maya

    Ben het helemaal met je eens wat betreft die Dr. Hauschka shampoo, Maaike. Ik heb ook eens een fles aangeschaft en na 2x gebruik weggegooid omdat mijn haar in ondoorkambaar touw veranderde. Misschien zijn we teveel gewend geraakt aan de gladmakende siliconen.
    Kun jij een goede ‘veilige’ shampoo/conditioner aanraden, Monique??

      /   Reply  / 
  4. teha de vries

    Jarenlang gebruikte ik shampoo van de bodyshop maar ik wilde wel eens wat anders en dat werd guhl.
    Een jaar geleden kreeg ik touwhaar en haaruitval, echt extreem veel.
    Volgens de huisarts was het de overgang en ook de kapper dacht dat het daarmee te maken had.
    Tot ik dacht aan de bodyshop…in oktober 2006 kocht ik weer olijfolieshampoo en na 4 weken was de haaruitval weg en had ik weer haar ipv touw.
    Geen idee of die shampoo overigens “troepvrij”is.

      /   Reply  / 
  5. redactie, monique

    @maya, ik vind advies geven altijd moeilijk omdat cosmetica kopen en gebruiken zo’n persoonlijke ervaring is. ik ken jouw haartype niet, ik weet niet hoe vaak je het wast, hoe en of je je haar styled en met wat voor soort producten. maar goed, ik kan proberen nog wat tips te geven:

    heb je weleens shampoo’s van De Traay geprobeerd (natuur winkel). ik gebruik voor mijn dochtertje een babyshampoo met honing meen ik. ik gebruik het zelf ook wel eens. ik weet dat De traay wel wasactieve stoffen gebruikt, dan wel geen SLS, maar wel SLES, wat toch mindeer agressief uitdrogend schijnt te zijn.

    heb je wel eens iets van aveda geprobeerd? niet al hun producten zijn 100% natuurlijk en of organic, dus je zou het even na moeten checken.

    ik switch zelf regelmatig van merk en soort shampoo. omdat ik vaak het gevoel heb dat mijn haar na een maand of wat niet meer lekker aanvoelt, en als ik dan weer verander van shampoo, voelt het weer even anders aan. kan suggestie zijn hoor. maar ik heb me ook laten vertellen dat siliconen in shampoo voor een behoorlijke ‘build up’ kunnen zorgen waardoor je haar alleen maar futlozer wordt.

    heb je er wel eens aangedacht om iets te kopen waarin zo min mogelijk stoffen zitten, van merken voor zeer gevoelige huiden? bijv van eucerin, dermolin of neutrogena? het is een aloude stelregel: hoe korter de ingredientenlijst op de verpakking is, hoe veiliger in wezen voor de huid (en haar?)

    en, hoe vaak was je je haar? ik doe het hooguit drie keer per week. hoe minder hoe beter, zeker als je ook niet teveel stylingproducten gebruikt, want die kunnen je huid zeer uitdrogen. veel producten bevatten alcohol, dus tel uit je winst.

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    @maya, nog even terugkomend op dat rapport, waarnaar ik verwijs. ik word ook zeer onrustig van dit soort rapporten. punt vind ik vaak dat er vanuit de industrie zo weinig wordt gedaan om het te weerleggen. ik ga er altijd maar van uit dat de waarheid ergens in het midden ligt. dankzij REACH, een nieuwe Europese wetgeving, wordt het gebruik van werkstoffen nog strenger gecontroleerd: in die zin, dat het allemaal nog nauwkeuriger vastgelegd moet gaan worden, wat waarvoor dient en hoe het met de veiligheid is gesteld. neemt niet weg dat de ontwikkelingen harder gaan dan wetgeving ooit maar bij kan houden……wetgeving loopt per definitie altijd achter de feiten aan. c’est la vie…..

      /   Reply  / 
  7. Maya

    Hoi Monique, bedankt voor je tips.
    Ik heb een grote bos golvend haar dat neiging tot pluizen heeft. Een paar jaar geleden kwamen natuurlijk al die gladmakers (met siliconen) op de markt en dat was voor mij een uitkomst. Ook heb ik gretig gebruik gemaakt van de stijltang maar dat doe ik niet meer omdat je haar er van uitdroogt.
    De conditie van mijn haar is niet geweldig, het blijft aan de droge kant. Mijn kapster geeft me wel tips maar zegt dat krullend/golvend haar toch al de neiging heeft tot droog zijn en dat je het beste een zo puur mogelijke shampoo moet gebruiken.
    Wassen doe ik het 3x per week.
    Het zal een kwestie zijn van uitproberen, denk ik. Wellicht eens proberen met het Gamila tablet. Volgens hun website kun je je haar er ook mee wassen…

      /   Reply  / 
  8. redactie, monique

    dat klopt, maar het wordt er heel vettig van hoor. kun je het beter als een maskertje doen. je hebt inderdaad ‘lastig’ haar…
    wellicht een goed idee om gewoon regelmatig van shampoo te wisselen zodat je een build up van die siliconenstoffen kunt vermijden?

    ennuh…kuurtjes doen met olijf en kokosolie doen ook wonderen! de kleine moleculen van deze olien worden door de haarschacht heen opgenomen.

      /   Reply  / 
  9. Maya

    Dank je, Monique. Ik heb een detoxifying shampoo van Aveda gekocht om de build-up te verwijderen, volgens de salon mag je die 1x per week gebruiken. Plus nog een serum van Aveda zonder alcohol.
    Die tips van jou, daar heb ik nog wat aan!!

      /   Reply  / 
  10. redactie, monique

    @maya, helpt zo’n shampoo maya? weet je zeker dat je een built up hebt, heeft de kapper dat bevestigd of ervaar je dat zelf zo, en hoe voelt dat dan aan/ziet dat eruit?
    gebruik die shampoo inderdaad niet vaker dan eens per week, best sterk spul hoor. check ook of je haar er uiteindelijk niet droger van wordt.

    heb je een goede kapper, die overweg kan met jouw haartype. ik weet niet waar je woont, maar is het in noord holland dat heb ik nog wel een kapperstip voor je om eens uit te proberen. wil het hier best vertellen, maar het mag ook persoonlijk, moet je me even mailen op [email protected]

      /   Reply  / 
  11. Maya

    Volgens de Aveda kapster heeft iedereen die veel stylingproducten gebruikt build-up. Build-up bemerk je als je shampoo en conditioner geen effect meer hebben. Maar ja, dat kan ook een verkooppraatje zijn, hoor. Ze heeft niet aan mijn haar gevoeld. De detoxifying shampoo van Aveda schijnt veilig te zijn, zwemmers mogen het zelfs elke dag gebruiken: http://www.aveda.com/templates/products/sp.tmpl?CATEGORY_ID=CATEGORY10531&PRODUCT_ID=PROD5812
    Ik heb mijn haar er nu 1x mee gewassen en het voelt ok.
    Ik vind het heel leuk als je die kapperstip geeft. Ik woon in Leiden maar kom vaak genoeg in Haarlem en Amsterdam, etc. dus een keer naar Noord Holland gaan vind ik geen probleem.

      /   Reply  / 
  12. redactie, monique

    @maya, ok dan. maak eens een afspraak bij kapsalon seductif in haarlem, bij dany diop. hij is bijzonder goed bij zonder lastig haar (oei laat hij het maar niet horen…grapje), weerbarstig haar, krullend haar et cetera. de juiste manier van knippen helpt natuurlijk ook, net zoals het regelmatig laten knippen (elke zes weken). doe je dat?

      /   Reply  / 
  13. Maya

    Ik laat het een keer in de twee maanden bijpunten (heb lang haar). Dank voor de tip, ben vaak genoeg in Haarlem. Seductif is toch ook de kapper die Joelle Ciocco verkoopt?

      /   Reply  / 
  14. redactie, monique

    Dat klopt Maya!

      /   Reply  / 
  15. Elma

    Ik heb zelf ook ooit de shampoo van dr. Hauska 1 maal gebruikt, maar daar was mn haar niet zo blij mee. Er zijn wel andere producten, zoals de lippen balsem die geweldig is, maar uiteindelijk ben ik bij het merk Levera terecht gekomen voor mn haarproducten. Dat is toppie!

      /   Reply  / 
  16. redactie, monique

    hoe reageerde je haar erop elma? en had je em wel voor jouw huidtype?

      /   Reply  / 
  17. Nathalie

    Ik weet dat yves Rocher in April 2010 ook met meer veiligere shampoo’s gaat komen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>