Zwaartekracht niet verantwoordelijk voor huidverslapping

…zo blijkt uit recent onderzoek aan de Duke University Medical Center. Niet de zwaartekracht maar de doorgaande groei van de schedel veroorzaakt een verslapping van de huid.

Een rond en vol gezicht is een teken van jeugdigheid.

 

 

OPmerkelijk nieuws. De wetenschappers ontdekten dat de schedel niet stopt met groeien na de puberteit, het gaat een mensenleven lang door. Door de blijvende botgroei verschuift er wel het een en ander imee in het aangezicht, zoals de spieren en de huid. Door dit alles wordt de vorm van gezicht veranderd. Het is bekend: jonge mensen hebben een ronder gezicht, oudere mensen een veel hoekiger en langer gezicht. Dat de huid dus verslapt wordt vooral toegeschreven aan de doorgaande botgroei.

De wetenschappers ontdekten ook dat vrouwen hier meer last van hebben dan mannen. Het opent volgens hen ook de weg naar nieuwe inzichten ten aanzien van de hormonale veranderingen in de menopauze en de botgroei van het gezicht en of osteoporose medicijnen ook de gezichtsbotgroei beinvloeden naarmate de leeftijd vordert.

Ze menen ook dat deze nieuwe inzichten de technieken voor plastische chirurgie van het gezicht aanzienlijk kunnen gaan beinvloeden. Wordt nu vooral de huid en het spierweefsel aangetrokken, in de toekomst zou het wel eens kunnen zijn dat er juist iets aan de aangezichtsvorm van het bot gedaan moet worden. Dat zou ook kunnen betekenen dat een facelift minder risicovol wordt omdat de aangezichtszenuwen dan ongemoeid gelaten kunnen worden, nu toch altijd een van de risico's van een facelift.

Persoonlijk lijkt het mij echt geen peuleschil als ze aan je botten moeten slijpen of iets dergelijks om je gezicht een lift te geven? Ergo: het lijkt mij zelfs ingrijpender. Of krijgen we straks een soort gezichtsbeugels (of iets inwendigs geplaatst) om die schedelgroei tegen te gaan? Science fiction….

Lees hier het buitenlandse artikel erover.

En lees ook bij de reacties op de dit blog, de reactie van Berend van der Lei, onze Nederlandse hoogleraar Plastisch Chirurgie, die ik nog om een reactie op bovenstaande onderzoeksbevindingen vroeg. Zij reactie dateert van 27 januari 2008.

Lees ook:Onderkaakoperatie maakt jonger
Lees ook:Oorzaak huidaandoening Rosacea gevonden
Lees ook:Hoe veilig is Thermage?
Lees ook:Make-up is oeroud!
Lees ook:Kijk niet naar mooie vrouwen!

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Zwaartekracht niet verantwoordelijk voor huidverslapping

  1. zelda

    Wat een eng verhaal! En een beetje raar: de schedel wordt groter en je huid wordt dan nóg groter? Anders zou je huid toch vanzelf juist strak gaan zitten?

      /   Reply  / 
  2. Maya

    Wondelijk verhaaltje..Wat zou de evolutionaire verklaring zijn dat je schedel nog doorgroeit?

      /   Reply  / 
  3. redactie, monique

    ..waarom groeien je oren door? ook zoiets. je gaat er echt niet beter door horen, integendeel juist. hihi.
    ik zal dit nieuws eens voorleggen aan een plastisch chirurg, onze hoogleraar berend van der lei (over d ie schedeldoorgroei:-)

      /   Reply  / 
  4. Maya

    Misschien zien we er over een paar honderd jaar uit als die aliens uit de X-files.

      /   Reply  / 
  5. Prof. dr. B. van der Lei

    Zwaartekracht niet verantwoordelijk voor huidverslapping:
    Het is inderdaad zo dat met het ouder worden ook de vorm van het skelet wat veranderd. Echter dit is niet in die mate dat het ons uiterlijk bepaald op oudere leeftijd: Met het ouder worden neemt met name de elasticiteit van de huid af, verdwijnt een deel van het onderhuids vet (met name in het gelaat), waardoor ons gezicht met het ouder worden vaak meer invalt, de huid uitrekt mede onder invloed van de zwaarte kracht. Botoperaties helpen niet deze problemen te verhelpen. Lift operaties van de weke delen (huid en onderliggende weefsels) en inspuiten van vet (lipostructure / lipofilling) zijn wel de methoden die gebruikt moeten worden wanneer iemand hier iets aan zou willen laten doen.

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    Dag Berend, dank voor je reactie. Maar als de bewering niet klopt van die onderzoekers, waren halen ze het dan vandaan? Er kan dus ook geen kern van waarheid in zitten? Het is een nonsense bericht?

    Hoop dat je dit nog kan toelichten?
    Hartelijke groet, Monique

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>