Roodnat maakt stijlgids voor ‘oudere’ vrouwen

Was nogal verbaasd toen ik een maand geleden hoorde dat schrijfster Joyce Roodnat bezig was met een stijlgids voor volwassen vrouwen in de leeftijd van 40 tot pak 'em beet 60 jaar. Zij is toch onder meer van de literaire seksboekjes?? Maar haar boek 'Een kwestie van lef' gaat ook over seks, en over mode en over beauty en dergelijke. Eigenlijk zou ik het moeten lezen, maar iets weerhoudt me….maar wat?? De onderliggende boodschap, van kom op vrouwen empower jezelf?

 

 

 

De onderliggende boodschap, van kom op vrouwen empower jezelf? Sta op tegen die doctrine van het schoonheidsideaal waaraan nu zoveel dertigers lijden.? Wellicht is dit boekje ook vooral haar eigen queeste. Om een wapen te vinden op de druk van de tijdgeest. De opmars van de oudere, mooie vrouw in media-domein is een feit. Getuige Roodnat.

Lees ook mijn blog over de trend van make-upmerk Mac om oudere vrouwen/modellen te gebruiken voor campagnes.

Lees mijn blog over het taboe van een oud gezicht.

Lees ook:Cisca Dresselhuys over ons schoonheidsideaal
Lees ook:De trillende scheermesje van Gillette werken goed
Lees ook:Schrijvers tegen de heersende jeugd-cultus
Lees ook:Minder tv kijken beter voor je zelfbeeld
Lees ook:Amsterdam Fashion Week begonnen met Off-Schedule

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Roodnat maakt stijlgids voor ‘oudere’ vrouwen

  1. zelda

    @monique: Ik heb hem al gelezen en niks gevonden wat ik nog niet wist (je mag hem lenen), bespaar je die 25 euro maar

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    @zelda, haha….wat vond je het meest stupide, stompzinnige en wat vond je het meest treffend? ben benieuwd….:-)

      /   Reply  / 
  3. zelda

    @monique: kort samengevat: dat je dingen moet doen die bij je passen, niet op je dochter moet willen lijken, dat soort open deuren en gemeenplaatsen. O ja en dat dure kleren beter zitten dan goedkope. Ik heb echt niets nieuws gelezen.

      /   Reply  / 
  4. Anna

    Aan de ene kant wordt dit boek steeds (ook door Joyce Roodnat zelf bijvoorbeeld bij Pauw en Witteman) geïntroduceerd met ‘De 40plus-vrouw is leuk’.
    Maar dan is het voor mij toch grotendeels een opsomming van wat je allemaal NIET mag en vooral MOET doen als je nog enigszins leuk gevonden wilt worden. Eerst wordt de vrijheid geprezen die je zogenaamd als 40plus-vrouw hebt maar daar wordt je dan blijkbaar zo bang van dat je jezelf heel gauw een nieuw korset moet (laten) aanmeten?
    In een artikel erover in ‘Trouw’ heet het: “Met lang grijs haar bijvoorbeeld, ziet iedere vrouw eruit als een heksje.” Ten eerste vind ik het totaal niet kloppen en tweede… NOU EN? Ik wordt hier behoorlijk obstinaat van. Als een vrouw lange grijze haren wil dragen: laat haar a.j.b.! En als ze dat niet mag – hoezo is ze dan vrij? Wat mij vooral opvalt is: de dingen die je allemaal MOET doen vergen een hoop tijd, inspanning en geld, terwijl de dingen die je NIET mag naar mijn idee juist vrijheid en levensvreugde zouden (kunnen) genereren. En ja, ik snap dat ik dit allemaal niet zo serieus moet nemen, humor, knipoog blabla. Maar het zit me niet echt lekker, het klinkt gewoon te opgelegd, te verplicht in mijn oren. Mijn rimpels en uitgezakt dit en dat zijn alleen te compenseren als ik me maar de hele dag verzorg en camoufleer en opkalefater en mijn nagels lak en onophoudelijk mijn lippen stift en mij een ‘vlotte, jeugdige coupe’ (braak) laat aanmeten en daarbij continue onuitstaanbaar opgewekt ben? En waarom? Omdat IK me dan beter voel of omdat ik dan “pflegeleicht” voor mijn omgeving ben? Laat vrouwen doen wat ze zelf willen en geef hen vooral de vrijheid dat zelf uit te vinden in plaats van nu alweer het beeld van DE perfecte 40plus-vrouw te ontwerpen waar vrouwen zich dan de rest van hun leven aan moeten laten meten.

      /   Reply  / 
  5. Anna

    P.S. Voordat iemand zich aangevallen voelt: niets tegen korte haren. Maar ook niet tegen lange, dunne, dikke, sluike, krullende geverfde, grijze, geen haren. Waarom zou het ene niet mogen en het andere wel? En wie bepaalt dat? En wil je dat als 40plus vrouw nog iemand anders voor jou laten bepalen? Voor altijd afhankelijk van een of ander zelfbenoemde ‘lifestyle-guru’?

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    @anna, dank voor je bijdrage:-) jammer dat ik roodnat gemist heb bij P&W. ik snap eigenlijk haar uitgangspunt niet. is er dan wat aan de hand met de 40+ vrouw, dat roodnat meent dat ‘wij’ haar boekje wellicht nodig kunnen hebben? zo kunnen we wel doorgaan he, en is er op elke leeftijd wel leesvoer te maken voor dames die op een of andere manier niet door die jaren heen komen…fit en mooi op elke leeftijd.

    heeft ze iets beargumenteert of het waarom van haar boekje? heeft ze zelf ergens last van, moet ze zich ergens tegen verdedigen, of is ze bezig met de invulling van een nieuwe bezigheid, die van guru inderdaad *wink*

    eng, als schrijfsters van literatuur dat soort rollen op zich gaan nemen….

    wellicht moet mevrouw Roodnat het ook zelf maar een becommentarieren, eens kijken of ik haar daartoe kan prikkelen!

      /   Reply  / 
  7. zelda

    @monique: misschien is er nog iets van te zien op uitzending gemist? Ze is trouwens ook bij Loretta Schrijver geweest bij Max en droeg daar hetzelfde uit. Wat je allemaal zou moeten, wat er niet uitziet en wat niet (meer) “mag” en hoe je er dan uit kunt zien als je zelf bij die groep zit. Met haarzelf als voorbeeld, en bij Loretta ook nog twee voorbeelddames van rond de zestig. Die zagen er ongeveer net zo uit als Joyce zelf overigens: tuttig-chique. Daar heb ik helemaal geen zin in. De essentie die eronder ligt heb ik al eerder gemeld: wees kritisch en loop niet klakkeloos achter de mode aan, en probeer niet op je dochter te lijken. Maar dat is geen nieuws. Als je er geen zin in hebt, moet je daar geen schuldgevoel van krijgen, maar dat staat er helaas niet in…

      /   Reply  / 
  8. maaike

    Wil je als je begin 40 bent wel een stijladviesboek lezen voor vrouwen tm 60+?

      /   Reply  / 
  9. redactie, monique

    @maaike, wellicht niet. ik voel me als 43-jarige totaal niet aangesproken. heb helemaal geen last van hetgeen zij beschrijft en waar ze zelf blijkbaar last van heeft. wellicht ligt uberhaupt het zwaartepunt van de leeftijdgroep meer richting de vijftig (of eroverheen). dunno.

    je kunt je sowieso afvragen wat voor types er behoefte hebben aan stijlboeken? ik ben er net zo allergisch voor als voor zelfhulpboeken. volgens mij vallen ze trouwens allemaal in dezelfde categorie.

    marketingtechnisch heeft ze mogelijk een interessant doelpunt gescoord. heel wat merken in het lifestyle segment buigen zich nu over ‘hoe de babyboomer aan te gaan spreken’. zou me niets verbazen als ze haar gids als leidraad gaan nemen. wie weet trekt roodnat straks wel het land in voor lezingen: KIES ROOD, DE KLEUR VAN DE PASSIE!

      /   Reply  / 
  10. zelda

    @monique: behoefte niet (ik ben 56 en ik weet zelf heel goed wat ik wil en kan), maar ik was nieuwsgierig geworden door de ondertitel over “lef”. Helaas niets gezien wat daarmee te maken heeft…

      /   Reply  / 
  11. maaike

    Ik zou denk ik diep beledigd zijn als ik (begin) 40 zou zijn en dit boek/deze recensie tegen zou komen. Echt een idiote doelgroepafbakening voor dit onderwerp.

      /   Reply  / 
  12. Nirvana

    Roodnat

    “Zij is toch onder meer van de literaire seksboekjes??”

    Die achternaam ligt er te dik bovenop voor literair.

      /   Reply  / 
  13. teha

    ik was op vakantie van 25-10 tot 3-11, heb dit dus totaal gemist en dacht met iets nieuws te komen, voel me beetje dom

      /   Reply  / 
  14. redactie, monique

    zeg eh..dom komt niet voor in ons woordenboek hoor:-)

      /   Reply  / 
  15. teha

    gelukkig:)

      /   Reply  / 
  16. Natascha

    Beste Allemaal,

    Mijn opleiding is modemanagent.

    Voor mijn onderzoek moet ik vrouwen van 40 plus interviewen en enquetes afnemen.

    http://www.thesistools.com/web/?id=151125

    Zouden jullie mij alstublief willen helpen

    groetjes natascha

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>