Nanotechnologie in cosmetica veilig?

Van de week bezocht ik een andere, dan mijn gebruikelijke, schoonheidsspecialiste voor een facial. Een salon die werkt met het Duitse merk Klapp. Ik had er nog nooit van gehoord, het blijkt al enkele decennia te bestaan en tot mijn verrassing, bij nadere inspectie van de vele folders die er lagen, blijkt het een behoorlijk high-tech merk te zijn. Up-to-date, er wordt zelfs met nanotechnologie gewerkt, en dat is vooralsnog behoorlijk omstreden….

 

Nanotechnologie is in de cosmetica een nieuwe methode om via ongelooflijk kleine transportbolletjes werkstoffen dieper en op de juiste plaats in de huid te krijgen. Dat is natuurlijk voor cosmetica-producenten interessant, om hun claims kracht bij te zetten. Maar ontwikkelaars in die nano-industrie hebben toch nog hun bedenkingen. Simpelweg omdat nog onbekend is in hoeverre die ienie mienie stofjes door de huid heen in de bloedbaan terecht kunnen komen, en dat is NOT DONE voor een cosmeticum. (even een zucht overigens, want het is bekend dat sowieso tussen de 1% en 10% van de stoffen in het lichaam terechtkomt, maar goed…het mag dus officieel niet).

Het is een veiligheidsvraagstuk, en men weet nog niet hoe dit te evualueren in de long run, maar ook op de kortere termijn. Researchers van deze technologie zeggen dat het met alle gemak in het milieu terecht kan komen en daar een eigen leven kan gaan leiden, met alle gevolgen van dien.

De Europese Commissie heeft ondertussen partijen gevraagd om zorgvuldig met deze techniek om te gaan omdat nog zoveel onduidelijk is. Neemt niet weg dus dat er cosmeticafabrikanten zijn  die het al toepassen. Waaronder ook La Prairie en L'Oreal in de haarlijn PureOlogy (niet in Europa te koop nog), maar dus ook het Duitse Klapp. Wellicht for the sake van een mooie huid right now…wie dan leeft, wie dan zorgt….lijkt de attitude te zijn.

Lees ook dit meer recente artikel erover uit een Amerikaans online vakblad (3 okt 2007)

Lees hier nog een artikel waarin ook merken genoemd worden en hoe en wanneer zij nanoparts zijn gaan gebruiken om werkstoffen dieper in de huid te krijgen.

Lees ook dit artikel over de onduidelijkheid of het gebruik van nanodeeltjes in zonnebrandcremes, met name van titaniumoxide, wel zo verantwoord is.

Lees ook:Is nanotechnologie veilig?
Lees ook:Voedsel en Waren Autoriteit wil onderzoek nanotechnologie
Lees ook:Discussie nanotechnologie gaat door
Lees ook:Cosmeticatrends: high-tech versus 100% natuurlijk
Lees ook:‘Beneath the skin’- rapport zaait twijfel over veiligheid van cremes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>