Cellen reageren wel degelijk op gekleurd LED licht

Ik blog er regelmatig over: de over inwerking van LED-licht op de huid en de cellen. Er zijn namelijk al behoorlijk veel aanwijzingen dat LED-licht onze cellen een boost kan geven. Dit weekend las ik er ook weer een stuk over in De Volkskrant, van journaliste Hedda Schut die een LED-licht sessie onderging bij wellnessoord The Tides in Overveen (voorheen Duinlust).

 

 

 

 

 

 

Ik bespaar je even haar eigen verslag van een behandeling, maar haal nu vooral de uitspraken aan van wetenschappers die ze in haar stuk citeert. Zo zegt de Amerikaanse prf Jim Oschman, celbioloog en biofysicus dat licht energie is en net als onder meer geluid, magnetisme en warmte helende effecten heeft. Het is bekend dat cellen licht produceren (wow….)en dat ze zeer lichtgevoelig zijn. Als het ware hebben ze ogen die het hen mogelijk maken om licht te ontwaren en te zien uit welke richting het komt. Bovendien worden ze aangetrokken tot bepaalde kleuren licht die worden geproduceerd door gewonde cellen. Dit is belangrijk in de reactie van het lichaam op aangetaste cellen. Deze geven een bepaald licht af, immuuncellen worden daardoor aangetrokken. Licht stimuleert weer de celdeling en de aanmaak van nieuwe cellen.

In haar stuk maakt ze ook melding van het feit dat uit NASA onderzoek bleek dat rood led licht een snelgenezend effect op de bloeddoorstroming heeft, op wondheling en op de kalkhuishouding.

Diverse lichttherapien worden tegenwoordig ook ingezet bij gezondheidsklachten van algemene aard maar ook om sportprestaties te verbeteren en jetlags tegen te gaan.

Ook in de cosmetica industrie werkt men er al geruime tijd mee, al was het aanvankelijk nog iets uit een geitenwollensokken beweging. Grote multinationals zoals Philips, Procter en Gamble en L'Oreal storten zich al op de thuismarkt met handklare apparaatjes – alleen wanneer die nou echt gaan komen blijft nog een raadsel. GentleWaves is een bekend voorbeeld van zo'n apparaat wat vooral bij schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten te vinden is. Ik weet ook van injectables arts Helga van der Elzen dat ze goede ervaringen heeft met LED, na inspuitingen om de huidirriaties sneller te laten afzwakken en het gehele huidaspect te verbeteren. Kan me zelfs nog iets herinneren dat ze zei dat ze het ook voor haar eigen huid regelmatig gebruikt.

Verder wordt in onze branche er regelmatig gewag van gemaakt dat de apparaten en de behandelingssessies wel erg duur zijn voor de resultaten die het oplevert….

Aanvulling op het stuk nav een post van een bloglezer:

In hetzelfde krantenartikel lees ik ook nog het volgende: 'Met licht met een frequentie tussen 600 en 950 nanometer (een nanometer is een miljardste van een meter) is wetenschappelijk bewezen dat veel geneeskundige effecten zijn te bereiken ,aldus bioloog Den Boer.'Het wordt gebruikt voor wondheling, brandwonden, weefselreparatie, chronische ziekten, depressies en zenuwpijn.'Receptoren in het bindweefsel pikken de verschillende nano-golflengten op. Daarmee wordt meer energie geproduceerd. Die energie wordt naar de 'gewonde'cel gebracht, waar op dat moment een te kort aan energie is. Den Boer:'De cel kan dus energie opbouwen door licht. Het effect hangt af van de toegepaste kleurenvolgorde, de intensiteit van het licht en de plek waarop je het toedient.'

Ik ben dus ook benieuwd welke sterkten die thuisapparaatjes zullen gaan hebben….

Lees ook deze blogs erover:

- Philips komt met lichtapparaatjes voor thuisgebruik

- Huidcellen krijgen een boost met LED

- Straks ook Gentle Waves voor thuisgebruik, van P&G en L'Oreal

Lees ook:Coca-Cola komt met beautydrankje voor de huid
Lees ook:Nieuwe trend: skin brighthening
Lees ook:BZV Boer Tom zorgt voor klapperende ‘uierstokken’
Lees ook:L’Oreal in Frankrijk voor de rechter wegens discriminatie
Lees ook:Maik de boer is kEI grappig

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Cellen reageren wel degelijk op gekleurd LED licht

  1. Nirvana

    Wat is er bijzonder aan LED-licht? LED = light emitting diode. Om welke frequenties gaat het? En waarom is voor juist die frequenties gekozen.

    Ik vind het vage verhalen/claims. Een voor de hand liggend motief is dat je aan beauty-klanten makkelijker dure LED-jes kunt slijten. Het is namelijk relatief duur licht.

    Hier “iets” over het onderzoek over licht uitzenden van cellen: http://dsc.discovery.com/news/briefs/20050905/handlight_print.html

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    nirv, heb nog een aanvulling in de tekst gezet nav jouw vraag.

      /   Reply  / 
  3. Nirvana

    @Monique:

    600 en 950 nanometer zijn golflengtes, geen frequenties.
    (Die zijn overigens makkelijk in elkaar om te rekenen: golflengte = lichtsnelheid/frequentie.) Dat is dus oranje licht, rood en infrarood.

    Ik vind de “verklaring” van de bioloog Den Boer vaag. Hij geeft geen biologisch mechanisme en maakt niks inzichtelijk.

    Bevordert het licht van die frequenties niet gewoon de doorbloeding iets?

    Hoe groot zijn de geclaimde effecten?

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    haha…ik ben niet de schrijver van dat stuk! maar het prikkelt wel genoeg om zelf die Den Boer eens op te snorren. heb je nog meer vragen? Neem ik ze meteen mee:-)

      /   Reply  / 
  5. Nirvana

    Ja.

    Laat hij (of iemand anders) maar eens met wetenschappelijke artikelen op de proppen komen waarin het geclaimde enigszins onderbouwd wordt.

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    vertel me jouw standpunt eens, denk je dat led iets kan betekenen voor het stimuleren van de huidfuncties?

      /   Reply  / 
  7. Nirvana

    Het zou doorbloeding kunnen bevorderen. Je kunt dat ook regelen door warm water langs de huid te laten stromen. Dat stimuleert ook de huidfuncties.

    Op grond van wat erover verteld is, geloof ik verder niks. Dat geluid of magnetisme heelt, is een grapje dat ik zou maken in een serieus natuurkundig verhaal. Vroeger moest je dat uit de Privé of de Telegraaf halen, tegenwoordig kan de Volkskrant kennelijk al.

    En natuurlijk is het leuk om dat zoals arts Helga van der Elzen om het op zichzelf toe te passen.

      /   Reply  / 
  8. Nirvana

    @R: De link naar de University of Winconson
    op http://www.light4beauty.com/research-media.html met deze claim:
    “”Space light-emitting diode (LED) technology has provided medicine with a new tool capable of delivering light deep into tissues of the body, at wavelengths which are biologically optimal for cancer treatment and wound healing. This LED technology has already flown on Space Shuttle missions, and shows promise for wound healing applications of benefit to Space Station astronauts, and in Special Operations…” is dood. Dat is wel opvallend.
    Ik heb (nog??) geen serieuze wetenschappelijke publicatie gezien, waarin enig bewijsmateriaal werd geleverd voor de claims.

      /   Reply  / 
  9. Siegfried van Hoek

    Bijgaande citaat van mw. Dr. H.J. van den Elzen sluit hier bij aan: “Cosmetische geneeskunde is geen exacte wetenschap”.

    Ik geloof dat mijn elders gevonden citaat aansluit op voorgaande kritische commentaren. Er kan dus duidelijk aangegeven worden welk resultaat men beoogd te bereiken, maar men kan absoluut geen garantie geven met betrekking tot het succes bij een medische behandeling. Immers er ontbreekt kennelijk een exacte empirie.

      /   Reply  / 
  10. Ron

    Light Relief is een goede infrarood apparaat dat ons infrarood licht om pijn herbeleven

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>