Mommy makeover ook in Nederland te koop

Het is een feit. Je bent mamma geworden van het mooiste wat je in het leven kan overkomen: een gezond mooi kind, en de kliniek voor plastische chirurgie staat voor je klaar om de mommy make-over uit te voeren. Borsten en buik wat je nog meer wenst; alles kan in de revisie. Omdat je zwanger bent geweest, een kind hebt gebaard. Omdat het zichtbaar is geworden. Weg ermee, sociaal onacceptabel!!! Niemand hoeft te zien dat je al dit prachtige natuurlijke hebt meegemaakt. Effe wat oneffenheden wegpoetsen. Natuurlijk, het bestaat, overgewaaid uit Amerika. Maar het is de marketing en de terminologie waarmee het gepaard gaat, dat me doet rillen. En het kost je nog 7 duizend euro ook.

 

'Na zwangerschap en het geven van borstvoeding is het lichaam van veel moeders veranderd: borsten zijn vaak slapper dan voorheen, er zijn vetophopingen op de buik ontstaan en de buikwand is verslapt. Hoewel een verslapte buik en hangende borsten niet meer te herstellen zijn door dieet en sport alleen, is het wel mogelijk weer terug in vorm te komen. Speciaal voor vrouwen met deze klachten is de Mommy Make-Over ontstaan,' zo luidt een tekst op de website van de Bergman Kliniek, die de Mommy make-over nu aanbiedt.

En het gaat verder: 'De Mommy Make-Over komt uit de Verenigde Staten en is daar al jaren een zeer populaire en met succes uitgevoerde cosmetische ingreep. De Mommy Make-Over omvat zowel een borstcorrectie als buikwandcorrectie. De plastisch chirurg bepaald samen met u wat voor uw lichaam de meest geschikte ingreep is. Zo zal de ene moeder kiezen voor een borstvergroting met buikwandcorrectie, terwijl de andere moeder meer baat heeft bij een borstlift met buikwandcorrectie.'

Nogmaals, het is niets nieuws. Borst en buikwandcorrecties zijn normale, bestaande ingrepen, maar het is de marketing erachter die me doet rillen. Waarom moet het een moeder-makeover heten? De uitwis-tactiek vind ik eng en agressief.

Mogen we nog moeder zijn, mag het nog zichtbaar zijn? Wie verzint zo'n term? Ethisch gezien klopt er hier iets niet….

Je ziet hier ook de uitzending erover bij RTL in het programma Gewoon Mooier dat samen met de Bergman KLiniek wordt gemaakt en betaald. Het gaat over een vrouw die acht keer zwanger is geweest. Ze heeft levende, maar ook dode kinderen gebaard. Ik kan me niet geheel aan de indruk onttrekken, dat deze vrouw letterlijk sporen wil uitwissen van het verleden, van het verdriet. Ik kan erover meepraten, als moeder van een overleden dochtertje. Maar de behoefte om sporen uit te wissen heb ik niet.

Prima dat de wegpoetsmethoden er zijn, maar noem het in godsnaam geen Mommy Make-overs. Ik vind het grove belediging voor de wonderen van de natuur en het moederschap.

Lees hier ook het blog over Amerikaanse feministen die zich verweren tegen de agressieve marketing van de cosmetisch medische industrie.

Lees hier het artikel uit New York Times over the mommy make-over business in Amerika. "If marketing could turn the postpregnancy body “into a socially unacceptable thing, think of how big your audience would be and how many surgeries you could sell them.”

Bekijk hier ook een filmpje van YouTube over een mommy make-over. Uitgevoerd in Amerika, dus niet bij de Bergman Kliniek.

 

Lees ook:Bergman Kliniek opent half mei in Amsterdam
Lees ook:Heidi Montag schenkt haar moeder een ‘Mommy Make-over’…
Lees ook:Magazine Beauty+ geeft operatie gratis van 5000 euro weg
Lees ook:Komt het korset weer terug?
Lees ook:Hete roddels!

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Mommy makeover ook in Nederland te koop

  1. Nirvana

    Past meer bij de medicalisering van de zwangerschap zoals die in de USA gangbaar is dan in de Nederlandse cultuur.
    (Je kritiek hierop lijkt me typisch Nederlands. :-) )

    Om hoeveel mensen in de USA gaat het?

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    zou best kunnen nirvana, maar ik zou mijn kritiek niet typisch nederlands willen noemen. lees het artikel in NY Times online er maar op na. ik denk dat je een belangrijk ding over het hoofd ziet hier: de commerciele belangen.

    om hoeveel mensen het gaat weet ik nog niet, in de USA. vergeet niet dat het een marketing term is waarbij de ingreep gekoppeld wordt aan een omstandigheid in het leven. borst en buikaanpassingen worden natuurlijk sowieso al veel gedaan.

    dus?

      /   Reply  / 
  3. Nirvana

    (Even iets anders: het filmpje werkt niet.)

    Uiteraard zijn er commerciële belangen. Cosmetisch chirurgen willen kennelijk meer werk dan ze op dit moment krijgen.

    Er wordt in de USA anders tegen zwangerschap en bevallen aangekeken dan hier in Nederland. Men bevalt daar niet thuis bijv.

    In New York worden meer cosmetische operaties uitgevoerd dan elders in de USA. Factor 4 ofzo, als ik me goed herinner. Niet zo vreemd daarom dat men er in de NY Times aandacht aan besteedt.

      /   Reply  / 
  4. C

    Het is groVe ipv groFFe! Nederlands is niet zo heel moeilijk hoor.

      /   Reply  / 
  5. redactie, monique

    pssst…niet zo boos worden hoor.
    het is aangepast!

      /   Reply  / 
  6. Korilian

    Walgelijk. Ze geven het nu weg op Sky radio.

      /   Reply  / 
  7. M

    Ik zou best zo’n make-over willen. Ik heb een schat van een zoontje maar ik mis mn ‘oude’ borsten

      /   Reply  / 
  8. Judith

    Ik vind dat er niks mis is met zo’n ingreep. Ik bedoel, ik vind dat iedere moeder dat voor zichzelf moet uitmaken. Zelf heb ik een zoontje van 3 en een dochtertje van 5 en ik zou best m’n borsten willen laten liften en weer een strakke buik krijgen. Als de middelen ervoor zijn, waarom zou je het niet doen? Ik was altijd heel trots op mn lichaam maar sinds ik trotse moeder van 2 kinderen ben geworden is dat toch wat minder… tuurlijk hoort dat bij het moeder worden, maar ik zou er graag wat aan laten doen. Ben dus blij dat er tegenwoordig wat aan te doen is want met alleen sporten en dieeten kom ik er niet.

      /   Reply  / 
  9. monika

    Judith ik geef je groot gelijk en ik vind het cool dat je er zo voor uit komt !

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>