Nivea zet zuurstof weer op de agenda

Ik moest recentelijk even slikken toen de marketeers van Nivea 'zuurstof' als nieuwe trend aankondigden. Ze brengen twee nieuwe busjes voor de huid op de markt waarin 15% zuivere zuurstof is opgeslagen in de vom van gasbolletjes in de creme. Het moet de teint stralender maken. Bedoeld voor 20+ vrouwen die er pips uitzien. Maar hoezo is zuurstof opeens een nieuwe trend? We kennen het al tien jaar, in de jaren'90 was het zelfs een even een hype….

 

Niks ten nadele van de producten overigens, want Nivea Visage Oxygen Power smeert lekker uit en voelt goed aan. Het is Opgesloten in een gashoudend busje omdat anders de zuurstof vervliegt. Je pompt de creme omhoog als een soort mousse. Het geeft je huid een lichte glans.

De Nederlandse marketeer deed haar best om ons beautyjournalisten ervan te overtuigen dat zuurstof werkelijk de nieuwste trend is voor een gezonde huid en fitheid. Ze verwees naar een ziekenhuis in Rotterdam dat zuurstoftherapie zou inzetten om brandwonden sneller te genezen, naar het bestaan van diverse zuurstofbars waar je even bij kunt tanken om weer fit te worden, naar drankjes met zuurstof, naar schoonheidssalons waar je ook aan het zuurstof kunt gaan hangen en naar de goold old wandeling om frisse lucht op te snuiven. Toch is dit geen nieuws, het bestaat allemaal al geruime tijd. En zoals gezegd, in de jaren negentig was het even een hype, maar ebte het unieke ervan weer weg. Als voorbeeld in mijn vakgebied: zuurstof in cosmetica bleek in die tijd erg moeilijk stabiel te houden. Het spult vervliegt natuurlijk razendsnel als je de deksel van de pot haald.

Maar Nivea baseert zich op een nieuwe technologie uit de voedingsindustrie. Hoofd R&D bij Beiersdorf (eigenaar van Nivea), Jens Treu vertelde dat er tegenwoordig aan voedingsmiddelen speciale gasbolletjes worden toegevoegd om een product luchtiger dan wel een lekkerder tonggevoel te geven. Deze bolletjes kun je dus (ook) vullen met zuurstof.

Zijn afdeling vond dat zo bijzonder en stelde voor om er ook voor creme iets mee te doen. Want volgens Treu bleek uit eigen labonderzoek dat 15% zuurstofhoudende gasbolletjes in een gezichtsverzorgingsproduct de huidcellen een kleine boost kunnen geven waardoor de teint opknapt.

Maar dan, hoe kan die zuurstof de huid bewerken? Want ook uit een busje zou het zo vervliegen. En hoe zit het dan met de aanmaak van vrije radicalen, krijg je er niet meer van? Treu vertelde dat de zuurstof uit de bolletjes na ca 2 minuten op de huid vrijkomt, het blijft dan even in werking en vervliegt daarna. De kortstondige werking is al genoeg om de huidcellen te prikkelen, maar niet lang genoeg om de productie van schadelijke vrije radicalen op gang te brengen.

En welk bewijs heeft Treu dan dat het een stimulerend effect heeft op de huid heeft? Na 28 dagen bleek uit laboratoriumtests dat de verhoornde huidcellen onder de microscoop kleiner waren dan normaal, dat duidt er volgens hem op dat de celdeling sneller is gegaan. Voila, een sneller celdeling levert sneller nieuwe huidcellen aan het oppervlak af en hoe sneller dat gebeurt hoe roziger de teint kan blijven. Snap je het (nog?). Eigenlijk heeft het ook een beetje een anti-aging werking, maar dat besloot Nivea niet op de busjes te zetten, want daarvoor heeft het al andere producten.

De producten verschijnen vanaf juli 2007 in de winkel.

Lees ook dit blog over zuurstof:

Mijn recensie over een schoonheidsbehandeling met zuurstof

Lees ook deze blogs over vrijages met de voedingsindustrie:

Gaat spa straks ook cremes verkopen?

Cosmeticatrends: high tech versus 100% natuurlijk

L'oreal en Coca Cola maken samen beautydrankje

Lees ook:Dag doffe en pipse winterhuid!
Lees ook:Zuurstofboost voor je huid
Lees ook:BB Cream +
Lees ook:Soja maakt de oudere huid weer fris en fruitig!
Lees ook:We worden het liefst ingesmeerd door Doutzen Kroes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>