37 Reacties // Reageer

37 thoughts on “Gastcolumn

  1. Conny

    Ik kan maar één ding zeggen na het lezen van deze column: ik vind het in en in gemeen. Deze dame heeft gezien hoeveel Sunny heeft losgemaakt met haar docu. Zij heeft gemerkt dat er eindelijk iemand is die op zeer goede, integere wijze heeft aangetoond dat talloze mensen lijden aan het huidige schoonheidsideaal. Zeer velen hebben inmiddels het manifest getekend, zeer velen geven blijk van hun dankbaarheid dat hun ogen geopend zijn en dat zij zien hoe we allemaal misleid worden. Dat geeft steun in persoonlijke frustraties.

    Geen frustraties omdat we rimpels krijgen, nee frustratie dat het blijkbaar niet mág dat je rimpels krijgt. Geen frustraties dat men met de jaren niet meer zo super slank kan blijven, nee frustraties omdat het blijkbaar niet mág, dat je niet maatje 36 of 38 hebt. En dat het niet mág dat je andere tekenen van veroudering krijgt. Om zichzelf geloofwaardig te maken, opent de “chef beauty” het offensief tegen Sunny. Een persoonlijke aanval met gebruikmaking van valse argumenten, zoals zo vaak gebeurt waar het tegenstanders van deze beweging betreft. Zij zet de lezer op het verkeerde been.

    Ze zegt “Gek genoeg was ik toen ik zo oud was als jij helemaal niet met het verval van mijn lijf bezig, in tegendeel, ik genoot er met volle teugen van”. Zij plaatst opzettelijk Sunny in een verkeerd daglicht. Ik heb Sunny nergens horen zeggen dat zij het zélf vervelend vindt dat zij ouder wordt. Nee, zij maakt duidelijk dat dat niet meer geaccepteerd wordt door ANDEREN. Aan alle kanten wordt ons duidelijk gemaakt dat je dan niet meer meetelt.

    Verder zegt onze “chef beauty”: “Tevreden zijn met wat je hebt is mijn levensmotto en daar horen rimpeltjes ook bij. Geen mens trouwens die ooit iets tegen me gezegd heeft over die rimpeltjes of deukjes in mijn billen, kom nou”.

    Weer zet zij ons op het verkeerde been. Zij benadrukt maar eens hoe tevreden zij is, waarmee zij suggereert dat Sunny dat dus niet is. Maar Sunny heeft in haar docu aangetoond hoe het mechanisme werkt van invloeden die op ons afkomen en onze onzekerheid. En door zich kwetsbaar op te stellen, heeft zij dit effect goed laten zien. Dat is heel dapper van haar. Sunny heeft een ijzersterke docu gemaakt. Dit wordt maar al te graag door tegenstanders aangegrepen door het voor te doen als een schreeuw om aandacht.Nog een:

    “ik heb reclame en werkelijkheid altijd keurig weten te scheiden” Da’s knap van haar. Waarschijnlijk een van de zeer weinigen.

    “En je zal er maar mee zitten, met enorme flappen van schaamlippen die pijnlijk fietsen en penetratie belemmeren. Het onderwerp was nét een beetje bespreekbaar, maar na jouw documentaire zal een vrouw wel uitkijken om te zeggen dat ze denkt aan een correctie, ook al is die nog zo terecht”. Jawel, super gemeen. Ik zou haast zeggen: een echte vrouwenstreek. Heeft ze niet gelezen hoe het manifest het verwoordt?: “Extreme middelen als plastisch chirurgische ingrepen zijn een zegen voor mensen met ernstige afwijkingen, maar wat ons betreft is het geen middel waarmee je elke oneffenheid even wegpoetst”. Dus mevrouw de chef beauty: een zegen voor mensen met ernstige afwijkingen, zoals in het door u geschetste beeld. Dan is er niets op tegen dus. Maar wél voor meisjes die een playboy-poes wensen omdat hun vriendje dat zo op de plaatjes ziet.

    “Vannacht werd ik met een schok wakker en dacht: “Sunny wordt toch niet gesponsord door Dove?”
    Karen van Ede, chef beauty RED”. Jaja, vannacht werd zij met een schok wakker en dacht: die Sunny wordt me te gevaarlijk: een eervolle vermelding van de Nipkow-jury, bijna 6000 ondertekenaars van het manifest, de drukbezochte site van “Beperkt houdbaar”, en bovendien nog een onlangs verschenen artikel in de Britisch Medical Journal waarin de designervagina werd gelaakt. Deze tendens kon mij wel eens lezers kosten. Weet je wat, ik schilder haar af als iemand die een complex heeft en bovendien door Dove gesponsord wordt. Zie hier het niveau van de chef beauty van RED.

      /   Reply  / 
  2. teha

    wat een knap stukje, de reactie van Conny, als je zo kan schrijven, kan je zelf wel chef beauty van een tijdschrift worden, knap!
    En, dat is duidelijk, ik ben het helemaal met haar eens.
    En wat een verademing om op deze site van alles te lezen over hoe het nu echt is.

      /   Reply  / 
  3. Sabrina

    Sorry Karen, maar deze column zegt meer over jou dan over Sunny. Ik sluit me geheel aan bij het zeer goede artikel van Conny.

      /   Reply  / 
  4. Ceciel

    Goed zo, Karen! Wat een puntgaaf geschreven column! Ik ben het he-le-maal met je eens. Dat Sunny onzeker is, en bang is om op haar 34e niet meer aantrekkelijk gevonden te worden stond gewoon zwart op wit in de toelichting van de VPRO-gids. Verder las ik in Viva dat ze als meisje model is geweest, en het moeilijk te verkroppen vindt dat ze nu niet meer op die manier in the picture staat… lijkt mij dus dat Karen het goed ingeschat heeft.
    Maar voor dit gaat verzanden in een welles-nietes debat: stap nu zelf eens uit dat slachtofferhoekje en pluk de dag, dames! Van kniezen en mopperen worden we zeker niet mooier!

      /   Reply  / 
  5. Anna

    Ik vind dit een behoorlijk zure column. Een ontzettend neerbuigend toontje.
    Het gaat er met name om dat mevrouw de ‘chef beauty’ anderen (of toch voornamelijk zichzelf?) ervan wil overtuigen dat ZIJ nergens problemen mee heeft. Wat zeggen we dan met z’n allen? Gefeliciteerd! Maar verder is dat echt niet zo belangrijk. (Over wel of niet geloofwaardig zal ik maar niets
    veronderstellen) En ik heb nog nooit gesnapt dat dit een goed argument is:
    IK heb ergens geen probleem mee, dus bestaat het hele probleem niet.
    Pardon? En iedereen die dan toch nog een probleem heeft, MOET dan wel een ontzettende loser zijn?

    Belachelijk vind ik dat verwijt van de negatieve energie. Aan de vele verhalen en reacties op “beperkthoudbaar” kun je naar mijn idee juist de positieve energie aflezen.
    Er zijn ook zat mensen die vinden dat van ‘glossy magazines’ een hoop negatieve energie uitgaat. Maar deze mensen zullen dan waarschijnlijk weer abuis zijn.
    Dat is eigenlijk nog zo’n dooddoener: Als je ergens tegen bent ben je automatisch negatief. Dus als je een misstand aan de kaak stelt ben je negatief?

    Ik heb sterk de indruk dat juist een hoop negatieve energie ten grondslag ligt aan deze column.
    Je zou het ook giftige energie kunnen noemen.
    The green-eyed monster raises its ugly head.

      /   Reply  / 
  6. stefania

    ….ik ben zelf ook journalist en wil op 1 punt wat zeggen. de laatste fragmenten waarin de amerikaanse pls.ch. en het aanpassen van vagina’s wordt besproken, vind ik absoluut gehyped en overtrokken. en om dat dan als afsluiter te gebruiken geeft mij de indruk dat sunny nog even op het eind heeft willen scoren met iets shockerends, wat maar op kleine schaal voorkomt. ik vind dat totaal niet integer. het riekt naar een soort telegraaf-journalistiek. bah.

    bovendien vind ik die hele documentaire een grote klaagzang van een ontevreden meisje van twee geflipte lesbische moeders. hoe invloed hebben die vrouwen nog steeds op haar, ik kan die gedachte namelijk maar niet loslaten.

    er zit een kern van waarheid in haar boodschap, er mag best iets aan de overdrevenheid van de huidige schoonheidscommunicatie worden gedaan, daarom vind ik dit blog ook zo verfrissend, maar waarom moet het met zo’n klagerige docu. sunny bergman is het uitstekend gelukt de media en de emoties van de mensen te bespelen en daarin doet ze geen haar onder van wat commerciele beautybedrijven doen.

    ergo, ze zou zelfs een uitstekend adviseur zijn voor deze industrie, qua het bespelen van menselijke emotie dan.

    we moeten zeker zoeken naar een nieuw evenwicht, maar laten we vooral niet de bergman-route kiezen. dat is teveel ’70 ties. achterhaald, ouderwets. te boos, te dwangmatig.

      /   Reply  / 
  7. Sharmala

    Ik ben het absoluut niet eens met Karen. Ik vind juist dat het zo opgedrongen ‘schoonheidsideaal’ zeer denigrerend is voor de (zeker opgroeiende!)vrouw. Een wasmiddel, of celvernieuwende douchegel Karen, is GEEN persoon met gevoelens. Hoe kun je die vergelijking maken? Op deze aardbol leven veel, héél veel vrouwen die op de een of andere manier niet de gelegenheid hebben gehad een gezond zelfbeeld op te bouwen en het gemene is dat het juist déze groep (onzekere) vrouwen is die een gemakkelijke prooi vormt voor de huidige terreur van het “ideale” uiterlijk. En dan nog afgezien van jonge meiden die in de puberteit extra gevoelig zijn voor deze, vaak verborgen, prikkels, opgedrongen door geldbeluste en onverantwoorde volwassenen. Als hondjes lopen wij Amerika achterna en ik zou zeggen Karen; neem eens een (virtueel) kijkje hoe deze hype zich daar heeft ontwikkelt.

      /   Reply  / 
  8. margo

    ehhh. sharmala, een gezond zelfbeeld bij dochters begint bij hun moeder. heb je daar weleens aan gedacht?

    en wij lopen amerika helemaal niet achterna, alleen domme, onbewuste meiden doen dat, die ook opgegroeid zijn in onbewust levende gezinnen.

    en dat virtuele kijkje krijg je al door naar virtuele filmpjes als die van sunny kijken.

    zij overdrijft net zo als die cosmeticaindustrie. ze is geen haar beter.

      /   Reply  / 
  9. marjan

    margo: ‘en wij lopen amerika helemaal niet achterna, alleen domme, onbewuste meiden doen dat, die ook opgegroeid zijn in onbewust levende gezinnen’.

    Is dat even vette pech voor die domme, onbewuste meiden, Margo. En dan? Wat gaan we daar aan doen? Gewoon maar dom en onbewust laten zijn? Omdat jij geen zin hebt om je daar druk om te maken? Omdat jij niet uit een dom en onbewust gezin komt? Huh!!! Je wilt toch niet zeggen dat jij uit een slim en bewust gezin komt, wel? Waar zit die bewustheid dan in? Je bent je niet eens bewust van het probleem! Hoe duur denk je dat de kosten van het ziekenfonds op zullen lopen als al die domme, onbewuste mensen later problemen krijgen omdat ze zo makkelijk beïnvloedbaar zijn? En wie moet dat gaan betalen? Is het dan niet slimmer om gewoon mee te werken aan een gezondere samenleving, dan te zeggen dat het mensen hun eigen schuld is dat ze problemen hebben en dat het jouw probleem niet is?

      /   Reply  / 
  10. elma

    Dus reclame is voor de dommen? Nooit geweten.Heel interessant.

      /   Reply  / 
  11. marjan

    Stefania: ‘ergo, ze zou zelfs een uitstekend adviseur zijn voor deze industrie, qua het bespelen van menselijke emotie dan’.

    Dus iedereen die emoties op kan roepen is geschikt om voor de beauty industrie te werken?
    Dat lijkt mij een beetje kort door de bocht. Dan zouden er een heleboel mensen geschikt zijn om voor de beauty industrie te werken. Alleen, en daar zit het verschil, Stefania, er zijn mensen die daar niet voor kiezen. Die kiezen er niet voor om over de ruggen van anderen rijk te willen worden.

      /   Reply  / 
  12. marjan

    Stefania: ‘bovendien vind ik die hele documentaire een grote klaagzang van een ontevreden meisje van twee geflipte lesbische moeders. hoe invloed hebben die vrouwen nog steeds op haar, ik kan die gedachte namelijk maar niet loslaten’.

    En jij veronderstelt dat dit journalistiek op hoog niveau is? Denk je dat het NRC of de Trouw jouw stukje zou publiceren? Ik dacht het niet. Ik vind dit zelfs geen Telegraaf-niveau. Eerder Privé- of Story niveau.

      /   Reply  / 
  13. marjan

    Stefania; ‘we moeten zeker zoeken naar een nieuw evenwicht, maar laten we vooral niet de bergman-route kiezen. dat is teveel ’70 ties. achterhaald, ouderwets. te boos, te dwangmatig’.

    Stefania, hier zeg je een hele hoop. Waarom is de documentaire van Sunny teveel ’70 ties? Kun je me dat eens uitleggen? Wat is er achterhaald aan? Ouderwets? Deden ze in de ’70 ties ook al aan vagina’s bijwerken dan? Dat boze snap ik ook niet. Sunny liet het allemaal gedwee over zich heenkomen. Het verhaal vertelde zichzelf. Geen enkele keer riep ze verontwaardigd uit: ‘Rot jij even op, zeg!’, of ‘Ben je nou helemaal van de pot gerukt!’ Wat ik zeker gedaan zou hebben bij meneer Matlock. Sunny stelde vragen en meneer Matlock aantwoordde. En voorzichtig kwam Sunny met haar reacties. Hoe zou jij regeren als de dokter tegen jou zou zeggen dat je vagina beslist ‘gedaan’ moest worden? Braaf ja en amen knikken? En de centjes neertellen? En wat bedoel je met dwangmatig? Vind jij vragen stellen dwangmatig? Het naadje van de kous willen weten, is dat dwangmatig?
    Weet je wel zeker dat jij journalist bent?

      /   Reply  / 
  14. maaike

    waarom schreeuwt marjan zo?

      /   Reply  / 
  15. Ellen

    Mevrouw van Ede u wekt de schijn op dat u belangen heeft bij de aanval op Sunny. Verder, ik praat uit ervaring, onderschrijven vrouwen met zelfvertrouwen ook het manifest, om schade bij andere vrouwen te voorkomen. Bijvoorbeeld (onze eigen?) jongeren. Je kunt als moeder nog zo je best doen, maar je kunt jongeren niet HELEMAAL beschermen tegen druk vanuit de commercie. Vrouwen afkraken komt erg zwak over.
    Tegen problemen met schaamlippen is er een probaat middel: niet scheren. Haar beschermt, ik spreek uit ervaring want ik fiets heel veel. Maar dat nieuws kost u en velen anderen adverteerders. Daarom de suggestie van de commercie dat het niet hoort en jongeren geloven er in, ze zijn geen haar meer gewend, oudere mensen als ik nog wel. En de onderkant werkt het best als je het niet scheert en zeker niet opereert.

      /   Reply  / 
  16. Marjan

    Maaike, is dat een echte vraag? Of roep je zomaar wat, omdat je eigenlijk niets te zeggen hebt?

      /   Reply  / 
  17. maaike

    even voor de goede orde er zijn 2 maaikes in het spel

      /   Reply  / 
  18. redactie,monique

    hallo marjan, dank voor zoveel activiteit op dit blog-onderwerp. heb je toevallig zelf ook een blog of een website? ik ben wel benieuwd naar je achtergrond.

    hartelijke groet, monique

      /   Reply  / 
  19. marjan

    Een blog of een website? Nee, die heb ik niet. En mijn achtergrond? Ik ben zomaar een nederlander. Ik ben hier eigenlijk terecht gekomen via de site van Beperkt Houdbaar.
    En wie ben jij? Is dit jouw blog? Een beauty-blog? Wie maakt er nu een beauty-blog? Wat is daar voor leuks aan? Ben jij schoonheidsspecialiste of zoiets?

      /   Reply  / 
  20. redactie, monique

    dag marjan, meer over mij lees je in het colofon. en oordeel zelf maar of je dit een leuk beautyblog vindt:-)

      /   Reply  / 
  21. maaike

    Woei, dat gaat los daar! Conny becomentarieert en Sunny spoort aan om vooral hier te reageren. Marjan predict dat Karen propageert en krijgt slechts bijval. Het lijkt wel een boek. Nee een sekte. Van verbitterde wijven. Daar wordt je niet mooier van hoor!

      /   Reply  / 
  22. marjan

    Is dat dan de bedoeling, Maaike? Zit jij hier te reageren om mooier te worden? En werkt het?

      /   Reply  / 
  23. maaike

    nee hoor ik vind het gewoon leuk om nog wat kolen op jouw vuurtje te gooien

      /   Reply  / 
  24. marjan

    ik ook

      /   Reply  / 
  25. marjan

    Zodat de Vonkjes eraf schieten.

      /   Reply  / 
  26. maaike

    zijn we het in ieder geval ergens over eens

      /   Reply  / 
  27. maaike

    Zijn er nog gegadigden voor deze lekkere discussie? Monique doe jij nog even mee?

      /   Reply  / 
  28. redactie,monique

    maaike, ik heb mijn visie lang geleden al gegeven. ik ben klaar. ik zou zeggen, voeg zelf nog eens wat toe, je bijdrage is nog erg summier en zeker nog niet inhoudelijk geweest. en je hebt er blijkbaar zin in!

      /   Reply  / 
  29. maaike

    inhoudsloos is ook wel eens lekker en stond er net niet een andere boodschap? of ben ik gek geworden?

      /   Reply  / 
  30. Daphne

    Geachte mensen die colums schrijven tegen andere mensen en de mensen die daarop reageren. Gevoelens zijn wel degelijk van belang in dit debat. Dus als er mensen zijn die zich slecht voelen door hoe de media de vrouw en schoonheid propageerd, dan is dat relevant. Het impliciete argument: “dan moet je je maar anders voelen” slaat in mijn ogen nergens op of het “jij bent gewoon onzeker dus je hebt geen recht van spreken” ook niet. De media maakt dat we ons rot en onzeker voelen. Sommigen kunnen dat relativeren, anderen niet. Ik had in mijn tijd alleen Nl 1, 2 en 3: weinig reclame. Onze jeugd groeit met het huidge rtl referentiekader op en kan dus veel minder goed relativeren. Heeft niks met intelligentie te maken.

    Waar mevrouw van Eden aan voorbij gaat is, dat als slachtoffers zich niet durven of kunnen uitspreken of stelselmatig worden genegeerd, dat zij dan ook niet bestaan.

    Aan haar toon is wel te merken dat het respectvol communiceren mede-aftakelt met de kunst je in te leven in andermans gevoelens.

      /   Reply  / 
  31. jakobien

    Eén kleine correctie (leuke woordspeling in dit verband): sinds de laatste aflevering van Zembla (17 juni 2007), weten we dat er ook in Nederland “gekke chirurgen” rondlopen die veel te jonge meisjes wijsmaken dat er iets mis is met hun schaamlippen.

    Iedereen moet doen wat hij/zij wil, maar niet omdat het van iemand anders moet. En dat is dus heel lastig te bepalen. Want weet jij, mevrouw van de Red, echt precies waar die grens in jezelf ligt? Kun jij die plek in jezelf precies markeren, waar eisen van buitenaf en eigenwaarde van binnenuit elkaar raken?

    http://zembla.vara.nl/

      /   Reply  / 
  32. renzo

    heel goede column. sunny bergman, die altijd zo trots op haar intelligentie, iskennelijk niet intelligent genoeg om zich te realiseren dat zij geobsedeerd bezig met uiterlijk.

    zewil gewaardeeerd worden om haar werk e.d., nu maak je dan ook niet druk om je uiterlijk en wat mensen ervan vinden. Pff

    Zelfheeft ze gruwelijk boter op het hoofd doordat ze tot voor kort acteur en fotomodel was. Nu de opdrachten uitblijven kotst ze op die zelfde industrie.

    een reactie hierboven was dat Karen gemeen was. wat gemeen?? Sunny is gemeen doordat zij vrouwen als onzelfstandige domme wezens beschouwt die beschermd moeten worden voor enge media..

      /   Reply  / 
  33. jolande

    Wat een nare column.

    Ik ben zelf Sunny-fan.
    Ik ben 20 jaar geleden onder het mes geweest, omdat ik getreiterd ben met mijn uiterlijk binnen het zieke gezin waar ik uit kom. De plastisch chirurg die mij te pakken nam, heeft 10 minuten met mij gesproken, niet meer. Geen enkele vraag naar mijn beweegredenen.
    Mijn levensvreugde is behoorlijk afgenomen omdat je nl. minder MENS bent na zo”n operatie. Maar dat durft niemand hardop te zeggen. WAAG het niet te zeggen, dat het vrouwen mooier of gelukkiger maakt!!
    Ik zou het liefst de pik van mijnheer de arts er afsnijden, als ik de kans kreeg.

      /   Reply  / 
  34. redactie,monique

    @ jolande; wat is er gebeurd dan, wellicht als je de context erbij zet, snap ik het beter wat je bedoelt?

    hartelijke groet, monique

      /   Reply  / 
  35. 7th heaven

    Ik denk dat ze verminkt is door een plastisch chirurg en het hem graag betaald zou zetten, ik denk dat Jolande psychisch schade heeft opgelopen en zou willen dat dit niet met andere vrouwen gebeurt?
    Jolande, ik wens jou veel sterkte en hoop ook dat vrouwen veel liefde krijgen, zodat ze nietin zichzelf laten snijden.
    Een heel mooi boek is trouwens “de ontembare vrouw”, misschien heb je daar wat aan.
    liefs!

      /   Reply  / 
  36. nathalie

    ha ha gaat marjan nu hier ook al zielig zitten doen. was beperkthoudbaar.info vol?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>