Modemerk Nolita maakt reclame met anorexia-vrouw

Nolita, ik kocht het soms voor mijn dochtertje, maar ik ben er klaar mee. In navolging van Benetton meent dit merk nu ook over de rug van zieke, arme enzovoort mensen reclame te moeten maken voor de eigen nering. Ik word er kotsmisselijk van, bij mij werkt het averechts. Ik word er ook doodziek van dat deze zwaar pyschiatrische patienten altijd weer in verband worden gebracht met de mode-en beautyindustrie. Get a life, ze hebben een totaal verstoord zelfbeeld. Te makkelijk mijns inziens, dat slachtofferisme. De campagne ging van start tijdens de Milanese Mode Week. Als steek onder water naar de graatmagere meisjes die shows lopen.

Lees ook:Modellenbureau Elite boycotje waard
Lees ook:Geen magere modellen meer in Israel
Lees ook:Doe iets goeds voor zieke kids, Care For Life
Lees ook:Minder tv kijken beter voor je zelfbeeld
Lees ook:Fashionmodel krijgt concurrentie van pornochick

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Modemerk Nolita maakt reclame met anorexia-vrouw

  1. Guevara

    Heel goed dat men reclame gaat maken voor dit soort zaken. Ook Photoshop (Adobe) zou zo’n reclame kunnen maken. Laat je niet gek maken. Tevens plaats eens een beoordeling de website http://www.beoordeelzelf.nl

      /   Reply  / 
  2. karin

    Sorry monique maar ik ben het absoluut niet met je eens! Ik ga echt niet meer spul van NoLiTa kopen omdat ze nu eens een goede campagne hebben. Heb je het interview met het model gezien? Het wordt hoog tijd dat de mode- en beautywereld de ogen geopend wordt, meisjes en vrouwen krijgen wel degelijk een negatief zelfbeeld als ze constant geconfronteerd worden met het ideale vrouwbeeld dat neergezet wordt! (vaak nog door nichten ook! makes you wonder…)…Laat maar zien die harde wekelijkheid, lelijk he…

      /   Reply  / 
  3. redactie, monique

    hoi karin, dat negatieve zelfbeeld is latent al aanwezig – ze krijgen het niet, en natuurlijk kan de media de accelerator zijn om dat zelfbeeld verder te voeden, maar ik vind: deze anorectische mensen hebben een psychiatrische ziekte. ik vind het niet gepast om dat aan een modemerk te koppelen. een merk dat gewoon ook nog eens een confectiemerk is, totaal geen link heeft met die catwalkscene. en vergeet niet: dit merk is een commercieel product en wil gewoon geld verdienen. lekker verdienen hoor met dit soort ‘modellen’. ik vind de koppeling totaal onethisch. een goedkope manier van aandacht trekken voor je naam Nolita. No inderdaad.

    ik zal het interview eens opzoeken.

      /   Reply  / 
  4. celine

    ziekmakende reclame. Bovendien, meisjes met anorexia worden hier niet door afgeschrikt maar zien dit weer als ‘thinspiration’ zoals dat zo mooi heet onder de Ana’s.

      /   Reply  / 
  5. Michael

    Ter aanvulling, de reactie van de (beroemde) fotograaf van die campagne, die vindt dat de modewereld nu maar eens wakker moet worden geschud. “Ik verdiep me al jaren in het probleem. Is het de schuld van de televisie? Van de algemene communicatie? Of van de modewereld? Ik ben blij dat er nu eindelijk een kledingmerk is die de ernst van deze ziekte inziet en het aan heeft gedurfd deze campagne op te zetten.”

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    @michael: die beroemde fotograaf heeft zijn eigen stokpaardjes. hij fotografeert mij maar al te graag uitgemergelde mensen. of ze nou aan aids of anorexia lijden. what’s next?

      /   Reply  / 
  7. T

    Stel je voor:
    niemand heeft het over je kleding, je stijl , je smaak etc. Uberhaupt heeft niemand het er over. Denkt zou anorexia dan nog steeds bestaan.

    In de jaren 30 was een pondje meer juist in. Dan zag je er immers niet uit als je gemiddelde uitgemergelde zwerver. En veel niet westerse landen is dit nog steeds zo.

      /   Reply  / 
  8. Nirvana

    @T: Dat lijkt me niet experimenteel te toetsen. Er zijn namelijk geen samenlevingen waar niet gecommuniceerd wordt.

    Mensen met anorexia hebben een ernstig verstoord lichaamsbeeld.

    Het ligt meer voor de hand om een dergelijke foto als illustratie bij een artikel (in een tijdschrift) te plaatsen over anorexia dan op billboards.

    Volgens mij is meer dan een pondje *nu* juist ‘in’. Veel mensen zijn te dik.

      /   Reply  / 
  9. redactie, monique

    @nirvana, wat bedoel je in je laatste zin met ‘in’. het feit dat veel mensen nu te dik zijn/worden betekent toch nog niet per definitie dat dik-zijn in wordt of al is?

      /   Reply  / 
  10. Nirvana

    @Monique: Daarom staat ‘in’ tussen aanhalingstekens. :-)

    Het is praktijk, maar wordt niet doelbewust nagestreeft.

      /   Reply  / 
  11. Marianne

    Sorry Monique… Ik vind het niet zo passend dat je je over anorexiapatiënten uitlaat in termen als ‘zwaar psychiatrisch’. Op mij komt het nogal denigrerend over, al bedoel je het waarschijnlijk niet zo.

    Natuurlijk is anorexia vooral psychisch maar ik denk wel dat het aangewakkerd kan worden door het beeld dat de media ons opdringt. Vooral bij degenen die toch al een slecht zelfbeeld hebben en onzeker zijn. Sla een gemiddeld tijdschrift open en op pagina drie staat een verhaal over hoe je als vrouw trots moet zijn op je lichaam, op pagina 20 staat het nieuwste wonderdieet en op de laatste pagina staan reclames voor klinieken in cosmetische chirurgie. Welk beeld probeert men ons dan te verkopen…?

      /   Reply  / 
  12. redactie, monique

    @marianne, dank voor je reactie. anorexia is een psychiatrische ziekte. dat is een feit. ik schrijf ook dat anorexia aangewakkerd kan worden door beelden uit de media. zie mijn reactie op het commentaar van ‘karin’.
    ik vind het ongepast om deze zieke mensen te koppelen aan een modeproduct. ik vind het uberhaupt helemaal niets om zieke mensen te koppelen aan commerciele producten. dat is mijn persoonlijke mening.

    en hoe het gemiddelde damesblad is opgebouwd qua inhoud en verdeling van adv/redactie, daar heb je helemaal gelijk in. het is zo dubbelzinnig als wat.

    dat is blijkbaar waar het moderne leven uit bestaat; uit dubbelzinnigheden en je zult ermee om moeten leren gaan (ik waarschijnlijk net zo hard met die zieke mensen in commerciele media-uitingen).

    maar ook protesteren ook is heel erg goed, en een groot goed in een vrij land. vooral blijven doen:-))

      /   Reply  / 
  13. Nirvana

    @Marianne: Anorexia staat al jaren in de DSM (afkorting van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) als eetstoornis. Dat is een Amerikaans handboek over psychiatrische stoornissen. Het boek dient in de meeste landen als standaard.

      /   Reply  / 
  14. hayat richa

    ik heb een opdracht voor school met anorexia en moet iemand vinden om intervieuwen.i

      /   Reply  / 
  15. teha

    interviewen

      /   Reply  / 
  16. teha

    is er niemand die dit controleert en verwijdert?

      /   Reply  / 
  17. Marieke

    We try, maar ze blijven maar doorgaan…Erg vervelend! Ik controleer dagelijks maarja!

      /   Reply  / 
  18. teha

    kinderachtig hè?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>