Minder tv kijken beter voor je zelfbeeld

..dat is de conclusie uit een onderzoek dat psychologe en expert in het zelfbeeld (bij vrouwen) Liesbeth Woertman onlangs afrondde.

 

 

 

 

De hoofddocent klinische en gezondheidspsychologie van de Universiteit Utrecht deed grootschalig onderzoek naar het verband tussen hoe mensen hun zelfbeeld ervaren en welke de invloed is van de media – tv en print. Ze startte dit onderzoek naar aanleiding van de documentaires Beperkt Houdbaar van Sunny Bergman.

'Het effect van de mediabeïnvloeding is volgens Woertman op vrouwen groter dan op mannen. "Enerzijds omdat vrouwen meer beelden zien en anderzijds omdat die beelden een grotere impact hebben", concludeert de psychologe. De druk op de mannen om aan een schoonheidsideaal te voldoen neemt wel toe, maar het zijn vooral jonge vrouwen die zich sterk door de media laten beïnvloeden.

De vrouwen tot en met 24 jaar die in hoge mate aan de media worden blootgesteld, zijn significant minder tevreden met hun lichaamsvormen en uiterlijk en hebben tegelijkertijd een hogere cosmetische veranderingswens dan meisjes tot en met 24 jaar die minder worden blootgesteld aan de media,' aldus De Telegraaf online die er donderdag al over berichtte.

Woertman testte het vrouwbeeld aan de hand van poppetjes in verschillende dikten. 70% van de vrouwen vond zichzelf te dik, 5% te mager. Bij de mannen die meededen vond 52% zichzelf te dik.

Woertman concludeert dat Nederlandse vrouwen hoe dan ook tevreden zijn over hun uiterlijk: 'De meeste vrouwen willen wel slanker zijn, maar dit leidt niet tot een negatief zelfbeeld.'

Opvallend vindt ze dat vrouwen die weinig of geen tv kijken en vrouwenbladen lezen minder negatief over hun zelfbeeld zijn. Het advies ligt dan ook voor de hand: zit je niet lekker in je vel? Mijdt vooral de media waar het onvervulbare schoonheidsjuk de dienst uit maakt. Kortom: lees lekker beauty.blog.nl (haha……)

Meer lees je hierover bij De Telegraaf

Lees ook deze blogs:

Lees ook:Vrouw wordt gelukkig van plastische chirurgie
Lees ook:Maatje 42 komt in Nederland het meest voor bij vrouwen
Lees ook:Mannen willen het liefst een gespierd lijf zoals Vin Diesel
Lees ook:Onderzoek Olaz; NL vrouw geen ijdeltuit
Lees ook:Sunny Bergman heeft geen liposuctie ondergaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>