Klacht tegen gezondheidsclaim Unilever

Erg verrassend, wat ik zondagochtend in het NRC las over een bioloog, ex-werknemer bij Unilever die zijn ex-baas aanklaagt bij de Reclame Code Commissie wegens een valse gezondheidsclaim op de Unox rookworsten. Unilever doet naarstig zijn best om bij consumenten, die gezondheid all the way willen, in de smaak te vallen. Dus zegt het (naief!) dat er in de rookworsten geen 'E teveel zit'. Wat zoveel betekent als dat er geen kunstmatige geur-en kleurstoffen in zitten. Waarom is die bioloog hier zo over verontwaardigd?

 

Peter ter Steeg, de aanklager, meent dat Unilever de consument misleidt. Hij zegt tegen de krant: 'E-nummers zijn volledig veilige, goedgekeurde hulpstoffen, maar ze hebben ten onrechte een slechte naam gekregen bij het publiek.' Unilever geeft toe dat de stoffen veilig zijn, maar wil graag aan de wens voldoen van de consument om natuurlijke en pure ingredienten te eten.

Kortom: ook al is die wens van de consument wellicht gebaseerd op niets, Unilever wil geld verdienen en praat de consument dus naar de mond.

Well, well, en hetzelfde zien we gebeuren in de cosmeticaindustrie met plantaardige cremes. Er zijn producenten die vooral hard van de toren blazen dat hun producten – want plantaardig- veilig zijn voor je gezondheid omdat er geen 'gevaarlijke' synthetische stoffen in zitten. Inspelen op angst dus, terwijl nog helemaal niet omomstotelijk is bewezen dat wat plantaardig is, beter is voor de huid en de gezondheid et cetera.

Slimme producenten zoals dr Hauschka en Weleda maken deze claims dan ook niet. Ze benadrukken niet wat er NIET in zit, alleen maar wel er WEL in zit. Zij zeggen dat de doelgroep die zij aanspreken al zo bewust leeft, dat ze keuzes kunnen maken op basis van de ingredientenlijsten. Je hoeft ze nog maar weinig uit te leggen. Bij Unilever's rookworsten is dit natuurlijk niet het geval. De worst is er voor de massa, de boodschap wordt daarom anders geformuleerd. Althans, dat denkt Unilever; je moet meer uitleggen.

Het wachten is nu op de eerste cosmetisch chemicus die een cosmeticaproducent aanklaagt vanwege 'valse' claims over vermeende onveiligheid van stoffen. Zoals parabeen-vrij of zo? Wellicht een beetje vals gezegd van mij, want de discussie over parabenen is echt nog niet gevoerd, zoals die over E-stoffen wel gevoerd is. Maar goed. Ik gooi maar ff de knuppel in het hoenderhok!

Niet onbelangrijk: de RCC doet ergens in augustus uitspraak.

Lees ook deze blogs:

- Reclame Code Commissie berispt Vichy voor claim

- Mijn artikel in NRC.Next: zijn groene cremes beter?

- Cosmetisch chemicus Johann Wiechers vraagt zich af of je angst moet voeden….

- Bij Douglas is een parabeen-vrij cremmetje te koop….

- Is parabeen-vrij gezonder of niet?

Lees ook:Unilever (oa Dove) maakt halszaak van verantwoord ondernemen
Lees ook:Parabenen in creme ongezond of niet?
Lees ook:Unilever stopt met gebruik superdunne modellen. Hoera!!
Lees ook:Strixaderm-MD: een parabeen-vrij cremetje
Lees ook:Is nanotechnologie veilig?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>