Kleine pakjes snaaigoed maken dikker

In het wetenschappelijk tijdschrift NewScientist van begin juli staat een pikant bericht over een onderzoek van Rik Pieters van de Universiteit van Tilburg waaruit blijkt dat kleine verpakkingen met lekkers je juist dikker maken, dan wanneer je uit een grote (normale) verpakking graait. Hoe dit kan?

 

Bij een kleine handzame verpakking denk je al snel dat de hoeveelheid precies is afgestemd op het behoefte moment van de mens op dat moment. Net genoeg om de trek te stillen. Maar schijn bedriegt. Uit het onderzoek van Pieters en collegae blijkt dat je je beter inhoudt als je snaait uit een grote zak. Je bent dan van te voren al gewaarschuwd dat het een behoorlijk volume is en dat je maar een klein beetje moet eten. De test die de man deed onder 140 van zijn studenten liet zien dat ze minder uit de grote zak snaaiden, zichzelf eerder tot de orde riepen. De kleine maatverpakking ging juist helemaal op, en zo kregen de respondenten dan meer calorien binnen dan degenen die uit de grote zak aten. Vooral de mensen met een dieet-georienteerde mind-set (willen afvallen en zo) waren hier gevoelig voor – aten die kleine zak leeg en kregen meer binnen.

Het onderzoek geeft aan dat we best wel op ons zelfregulerend vermogen kunnen vertrouwen en dat dat lekker de grond in wordt geboord door die slinkse mini-verpakkingen.

Bleef de vraag natuurlijk over waarom fabrikanten die minipakketjes maken…Deels omdat ze werkelijk denken dat het helpt bij gewichtscontrole, deels omdat ze hopen dat ze zo nooit voor de rechter gesleept kunnen worden als zijnde schuldig aan het vetmesten van de mens en deels omdat blijkt dat consumenten ook meer van de kleine pakjes kopen, die bovendien ook nog eens duurder zijn. Dus tel uit je winst….

Met dank aan een bloglezer, die dit bericht doorstuurde.

 

Lees ook deze blogs:

- ex-werknemer klaagt Unilever aan voor misleidende claim E-nummers

- minder tv kijken beter voor je zelfbeeld

- vrouwen praten vijf kilo van hun gewicht af

- miniverpakkingen (creme) wel handig als je reist……

copyrights: www.moniquelindeboom.nl

 

Lees ook:Heet eten kan griep voorkomen
Lees ook:10 tips om af te vallen zonder te dieëten
Lees ook:Zonnebrand crèmes schadelijk
Lees ook:Garnier UltraLift Pro-x rolt je rimpels lekker weg
Lees ook:Mesotherapie? Het werkt dus helemaal niet….

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kleine pakjes snaaigoed maken dikker

  1. teha

    het is net als met light producten: mensen denken dat ze er dan onbeperkt van kunnen eten, maar lightchips blíjven chips…
    En heel vaak staat er 0% vet, maar dan moet je ook even op de hoeveelheid suiker letten, je wordt in de maling genomen of: we laten ons graag in de maling nemen!

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    ..en wat dacht je ‘vroeger’ van die light sigaretten, dacht je toch ook dat je er meer van kon roken, het ademde gezondheid! *wink*

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>