Zwanger en haaruitval?

hans_diksRegelmatig kunnen we jullie trakteren op interessante columns van internetjournalist  Hans J.Diks. Hans weet alles over haar, haarverlies en haarproblemen. Deze week een artikel over hoe je haarverlies tijdens een zwangerschap kan voorkomen.

Haarverlies bij zwangeren gebeurt echter niet bij iedereen en is meestal tijdelijk. Wel zijn er een paar zaken waarop je moet letten.

Waarop moet je toezien.

Gedurende de zwangerschap kan haaruitval een teken zijn van een onbalans in de hormonenhuishouding of een teken zijn van tekort aan goede voedingsstoffen. Daarom is het zaak om in deze toch een arts te raadplegen die,  waar nodig veranderingen in het dieet kan aanraden. Als het haarverlies het gevolg is van een onbalans in de hormonen kan het raadzaam zijn een Endocrinoloog (hormonendokter) te raadplegen. Wat je wel moet weten is dat haarverlies na de geboorte veel frequenter voorkomt. Dat is haast altijd het gevolg van een hormoon onbalans. Daar zullen we het |later in dit artikel nog over hebben.

Is het normaal om haar te verliezen tijdens een zwangerschap? 

Ofschoon het meestal van voorbijgaande aard  is moet haaruitval bij een zwangerschap niet te  licht worden opgenomen. Na een bezoek aan de huisdokter zijn er een paar zaken die je zelf kan doen om een natuurlijke en gezonde haargroei te bevorderen.

  • Eet veel fruit
  • Zorg voor voldoende waterinname
  • Bepraat met je huisarts de mogelijkheid van een te snelle of te langzaam werkende schildklier
  • Bespreek jouw haaruitval eventueel met een specialist (Huidarts / Endocrinoloog)
  • Die je huiswerk om voldoende voorlichting te verkrijgen (boeken / internet)

Is het gebruikelijk om na de geboorte haaruitval te krijgen?

Haaruitval na de geboorte komt meer dan tijdens de zwangerschap en dat heeft te maken met 2 oorzaken, hormonen en stress.

  • Hormoongerelateerde haaruitval.

Tijdens de zwangerschap kunnen de hormoonniveaus nogal wijzigen. Het meeste komt een plotselinge stijging van het hormoon oestrogeen voor. Na de bevalling daalt de hormoonspiegel van oestrogeen drastisch waardoor haarverlies kan optreden.

  • Stressgelelateerde haaruitval.

Soms wordt de haaruitval veroorzaakt door stress. Dat uit zich in “Telogeen Effluvium”. Dit komt door het niet goed functioneren van de haargroeicyclus (groei-rust-uitval-groei) die kunnen voorkomen na een periode van hevige stress. Het beste wat daarbij helpt is Yoga-meditatie-lezen en  geconcentreerd ademhaling. Kortom, relax mum.

 

Auteur: Hans J.Diks, internetjournalist (lid NVJ

Haarproblemen, Meer dan 40 weblogs over specifieke haarproblemen

Haarconsument Onafhankelijke info over meer dan 40 haarproblemen bij elkaar.

www.alopecia-vereniging.nl . Vereniging voor lotgenoten met haarproblemen.

Lees ook:Haarverlies tijdens de menopauze
Lees ook:Oorzaken van dunner wordend haar
Lees ook:5 zaken die je moet weten over de overgang én haaruitval
Lees ook:TOENEMEND HAARVERLIES NU OOK BIJ JONGERE VROUWEN
Lees ook:Is haartransplantatie ook geschikt voor vrouwen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>