5 zaken die je moet weten over de overgang én haaruitval

Regelmatig kun je op beauty.blog columns lezen van internetjournalist  Hans J.Diks (lid NVJ). Deze keer is de bijdrage van hem met een gastblog van Dr. Alan Bauman, adviesraad  www.haarconsument.nl

Over het algemeen verwachten vrouwen opvliegingen en verandering van het humeur bij de menopauze. Wat ze meestal niet verwachten is het dunner worden van het haar in ongeveer 40% van de gevallen.

Kale vrouwen op straat

Als dat zo is waarom zien we dan niet zoveel kale of kalende vrouwen op straat? Het haarverlies bij vrouwen is nu eenmaal wat subtieler dan bij mannen. Helemaal kaal komt bijna niet voor. Daardoor missen vrouwen nogal eens de tekenen die met die haaruitval gepaard gaan.

Haaruitval bij vrouwen

De haaruitval bij vrouwen is meestal een algehele uitdunning over een groter deel van de hoofdhuid dan bij de man. De eerste tekenen kunnen een wat kortere paardenstaart of een wat bredere scheiding. Ook extra haaruitval bij het borstelen of het wassen van het haar kan een eerste teken zijn.

De redenen van deze haaruitval

De redenen van deze specifieke vorm van haaruitval zijn de hormonale veranderingen bij de overgang. De rol die deze hormonen spelen zijn ook zichtbaar als een vrouw in verwachting is. Meestal heeft ze dan voller en gezonder haar door een hoog niveau van vrouwelijke hormonen. Bij de overgang neemt het niveau van die vrouwelijke hormonen af. Daardoor krijgen de mannelijke hormonen die iedere vrouw ook heeft meer invloed op de haargroei.

Wat heeft nog meer invloed buiten die hormonen

Andere oorzaken voor haarverlies kunnen zijn:

  • Erfelijkheid
  • Hogere stress niveau’s
  • Schildklier problemen
  • IJzertekort in het bloed
  • Tekort aan bepaalde voedingsstoffen
  • Crash diëeten
  • Bepaalde medicijnen
  • Etc.

Welke fouten vermijden

Veel vrouwen missen de eerste tekenen van haaruitval en hoe eerder ontdekt des te beter te behandelen. Soms is al 50% van de haaruitval voorbij voordat het wordt opgemerkt. Ook komt het voor dat als er dan een behandeling plaatsvindt de persoon in kwestie niet het geduld kan opbrengen om geduldig het resultaat af te wachten, iets dat soms wel meer dan een half jaar kan duren. Ze laten zich dan voortijdig ompraten om weer een ander middel te gebruiken en eindigen meestal met een badkamer vol lotions en tabletten en nog steeds dunnend haar.

Haaruitval kan behandeld worden

Wat is er nodig om een behandeling succesvol te ondergaan:

  • Geduld
  • Geduld
  • Geduld
  • Door de gezondheidsautoriteiten erkende middelen zoals Minoxidil, Low Level Laser therapy (LLLT)
  • Finasteride (Eigenlijk voor mannen maar kan na de menopauze geen kwaad bij vrouwen)

Gratis onafhankelijke nieuwsbrief op: www.haarconsument.nl

Lees ook:Haarverlies tijdens de menopauze
Lees ook:Zwanger en haaruitval?
Lees ook:Is haartransplantatie ook geschikt voor vrouwen?
Lees ook:TOENEMEND HAARVERLIES NU OOK BIJ JONGERE VROUWEN
Lees ook:Is haaruitval door chemo binnenkort verleden tijd?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>