Oorzaken van dunner wordend haar

hansdiksDunner worden haar noemen ze met een moeilijk woord ook wel Telogeen Effluvium. Deze keer gaat de column van internetjournalist Hans J.Diks op beauty blog over Telogeen Effluvium.

Deze aandoening is bekend sinds 1961. Telogeen Effluvium kan zich over het hele lichaam voordoen. Het is een aandoening die zich heel langzaam manifesteert over een periode van enkele maanden. Het is niet altijd een permanente vorm van haaruitval maar als het haar terugkomt, kan dat ook weer enkele maanden duren.

De oorzaak

Alle haarzakjes doorlopen een cyclus van activiteiten. Van haargroei naar haaruitval. Dan komt de rustfase en weer de hergroei van het haar. De Telogene fase is de haaruitval en de rustfase. En daar zit het probleem. Normaal gesproken zitten ongeveer 90% van het haar in de Anagene fase (groeifase) en maar 10% in de Telogene fase. Als het percentage haren in de Telogene fase toeneemt, zal het haar dat groeit dus minder en dunner worden.

Mogelijke oorzaken van Telogeen Effluvium

Er zijn vele mogelijke oorzaken van Telogene Effluvium. Meer voorkomende oorzaken zijn hieronder vermeld en sommige zijn nader toegelicht. .

  • Dieet tekortkomingen – zoals een gebrek aan vitaminen of mineralen en vooral ijzer
  • Crash dieet – verhongert haarzakjes van voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien
  • Hormonen / Zwangerschap / Bevalling – Abnormale hormoonspiegels bij vrouwen vooral tijdens en na de zwangerschap.
  • Koorts geïnduceerde alopecia – Hoge lichaamstemperatuur, als reactie op besmettelijke chronische ziekte, benadeelt delende cellen van de haarfollikel en ze reageren met verminderde activiteit
  • Ultraviolet (UV) straling – Lage dosis uitstraling kan een deel van de gevoelige haarfollikel vernietigen en de groei vertragen.
  • Acuut bloedverlies – Bloedverlies verhongert de haarzakjes van voedingsstoffen waardoor ze verminderde activiteit ontplooien.
  • Drugs – en overmatige inname van vitamine A
  • Hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie – Schildklier hormonen hebben een grote invloed op de haarfollikel activiteit
  • Neonatale Effluvium – Pasgeborenen kunnen diffuse haaruitval hebben in de eerste paar maanden van het leven
  • Extreme fysieke stress, zoals chirurgie – Chirurgie plaatst extreme fysieke en emotionele stress op het individu en kan leiden tot Telogeen Effluvium
  • Emotionele stress – Chronische emotionele stress of plotselinge shock kunnen een negatieve invloed hebben op de haarzakjes, hoewel het mechanisme waarmee het werkt niet bekend is
  • Ernstige ziekte – Ernstige acute of chronische ziekte zal de normale werking van het lichaam veranderen en dit kan een impact hebben op haarzakjes.

www.haarproblemen.nl

Onafhankelijke en eerlijke voorlichting over alle haarproblemen

Lees ook:Waarom valt mijn haar in het najaar zo uit?
Lees ook:Zwanger en haaruitval?
Lees ook:Haarverlies tijdens de menopauze
Lees ook:TOENEMEND HAARVERLIES NU OOK BIJ JONGERE VROUWEN
Lees ook:Is haartransplantatie ook geschikt voor vrouwen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>