Allergiepas voor geuren

dolceGeuren zijn overal en onmisbaar in ons dagelijks bestaan. Geuren beïnvloeden onze keuze voor allerhande producten, maar ook de waardering voor mensen, ons humeur en onze herinneringen. Helaas zijn er ook mensen allergisch voor bepaalde geurstoffen. Speciaal voor hen heeft de NCV een allergiepas ontwikkeld.

Een parfum of eau de toilette kan meer dan 120 ingrediënten bevatten. Een eenvoudige geur, zoals in schoonmaakmiddelen, bevat al 20 tot 30 componenten. Geuren worden over het algemeen ingedeeld in een aantal geurcategorieën, zoals citrus, kruidig, bloemig, hout, oriëntaals en pikant (‘spicy’). Er zijn verschillende soorten geurstoffen:
- stoffen rechtstreeks uit natuurlijke producten, zoals bloemen en houtsoorten.
- natuuridentieke stoffen: synthetische geurstoffen die natuurlijke geurstoffen nabootsen.
- synthetische geurstoffen: gefabriceerd in een laboratorium en komen niet voor in de natuur.

Hoe we geuren beleven
Geuren worden verwerkt door ons limbisch systeem in de hersenen. Hier bevindt zich onder meer ons emotioneel geheugen. Daarom associëren we geuren met herinneringen. Ook opvoeding speelt een rol in de waardering van geuren. In Azië waardeert men over het algemeen kruidige geuren in cosmetica, terwijl wij ons in Nederland eerder aangetrokken voelen tot bloemige geuren. Het is voorgekomen dat een afwasmiddel met grapefruitgeur in diverse landen zeer goed liep, terwijl wij er in ons land niets van moest weten. De geur van een product staat echter nooit op zichzelf; de populariteit van een product wordt bepaald door het marketingconcept, de geur en de kleur. Een roze lipbalsem die naar appeltjes ruikt, komt niet overeen met de verwachting van een persoon over dat product. Dit kan het succes van een product maken of breken.

Geur en allergie
De IFRA, International Fragrance Association, is een vereniging die de geurenindustrie wereldwijd vertegenwoordigt. Zij beoordeelt geuringrediënten volgens beproefde, wetenschappelijke methoden, ten behoeve van de veiligheid voor mens en milieu. Samen met het Research Institute for Fragrance Materials (RIFM) stelt de IFRA standaarden met grenswaarden op voor veilig gebruik van geurmaterialen in verschillende producten. Hun wetenschappelijke bevindingen worden geëvalueerd door een onafhankelijk en internationaal panel van experts bestaande uit dermatologen, immunologen, toxicologen en milieudeskundigen. Parfumeurs aangesloten bij de IFRA zijn verplicht volgens de standaarden te werken. Hiermee wordt een hoog niveau van veiligheid van geuringrediënten gewaarborgd. Gelukkig kunnen de meeste mensen probleemloos een product gebruiken dat zij lekker vinden ruiken. Dat geldt echter niet voor iedereen. Mensen met een parfumallergie verdragen bepaalde geurstoffen niet. Tot enkele jaren geleden moest als gevolg hiervan een product zonder parfum worden gebruikt. Juist voor deze mensen staat er sinds 2003 meer informatie op het etiket. Naast het woord ‘parfum’ moeten boven bepaalde concentraties, ook de namen van een 26-tal geurstoffen in de ingrediëntenvermelding op het etiket worden vermeld. Doel hiervan is om de allergiepatiënten van extra informatie te voorzien. Zo kan men gemakkelijker de stoffen vermijden waarvoor men gevoelig is. Het geeft mensen met een parfumallergie de mogelijkheid om uit meer producten te kiezen. Mensen die vermoeden dat zij een parfumallergie hebben, kunnen zich via de huisarts laten doorverwijzen naar de dermatoloog. Alleen een dermatoloog kan op basis van gericht onderzoek vertellen voor welke stoffen zij allergisch zijn en of deze in cosmetica voorkomen. De NCV heeft voor hen een allergiepas ontwikkeld. Dit is een handig hulpmiddel dat mensen met een allergie helpt tijdens aankoop van producten bij het interpreteren van de ingrediëntendeclaratie.

Meer info over allergieën en de allergiepas staat op de website www.ncv-cosmetica.nl

Lees ook:Last van cosmetica-allergie? Vraag de pas aan!
Lees ook:Natuurlijk of chemisch?
Lees ook:Hermodelleer je huid
Lees ook:Voor elke papa een parfum !
Lees ook:Gun hem ‘Between Sheets’ en geniet er zelf ook van!

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Allergiepas voor geuren

  1. Kevin

    Ik had niet verwacht dat er zo’n enorme hoeveelheid componenten en ingrediënten voor een flesje parfum gebruikt werd, damn!

      /   Reply  / 
  2. Marloes

    Het kan zelfs dat maar 1 of 2 ingredienten de prijs bepalen van het parfum!

      /   Reply  / 
    1. Tom

      Je betaald natuurlijk ook voor de naam (Merk)

        /   Reply  / 
  3. prijsvergelijker

    In 2008 heeft de IFRA een lijst gepubliceerd met alle 3163 ingredienten die verwerkt zijn in parfum

    Mvrgr, De ParfumBroker,
    De Prijsvergelijksite

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>