Zonnetrend: tegen pigmentvlekken en rimpels

Het is zo paradoxaal wat nu gebeurt: fabrikanten van anti-zonnebrandcremes komen deze zomer met nieuwe producten die de strijd moeten aangaan met pigmentvlekken en rimpels, notabene veroorzaakt door die zelfde zon waar we zo graag in zitten – liefst urenlang met een lage beschermingsfactor. Kortom: als we het dan toch niet kunnen laten, wil de fabrikant wel je vriend zijn en jou helpen om -ondanks die zon- toch bruine vlekken en rimpels tegen te gaan.  Lees meer over Lancome, Vichy, L'Oreal en Lancaster…

 

Kom bij Nederlanders niet met verhalen over spaarzaam met de zon omgaan om, want we hebben al zo weinig zon, zeggen ze dan. Er moet gebakken worden, nog steeds, al 20 jaar lang. Ondanks de feiten van toegenomen huidkankers, vroegtijdige rimpelvorming van de huid, verslapping en nieuwste eyecatcher: pigmentvlekken!

Deze zomer worden vooral anti-pigmentvlek en anti-rimpelvormende anti-zonnebrandcremes aangeboden (het blijft anti……) en dan natuurlijk wel in hoge factoren. Anti-zonnebrandcreme wordt zo steeds meer een normaal verzorgingsproduct . Denk alleen niet: ik heb al een dagcreme of foundation met factor 15 op, want een zonnebrandmiddel moet je echt veel dikker smeren om ook daadwerkelijk met een factor 15 beschermd te zijn.

De pigmentvlekken worden bestreden door toepassing van uv-filters zegt de een, hoe beter beschermd, hoe minder kans op pigmentvlekken (L'Oreal Paris Active Anti-Ride & Taches Solaires en Lancome Absolue Soleil), de ander roept dat je juist de pigmentproductie weer moet stimuleren om onregelmatigheden in die pigmentvorming te voorkomen (Vichy Creme Protectrice en Lancaster Mature Skin). Hoe dan ook, ze zijn vooral bedoeld voor de oudere huid, maar ik zou zeggen: bescherm je zelf op elke leeftijd en bak niet in die zon. Want als het leed dat pigmentvlek en rimpel heet al geschied is, heeft verdere bewapening ertegen minder nut dan wanneer je preventief te werk gaat. En wie zichzelf vanaf jongs af aan goed beschermd heeft, heeft sowieso minder kans op pigmentvlekken en kan dus ook met gewone (goedkopere) zonnebrandcreme plezier hebben.

En nog wat over die hoge factoren. Het is een feit dat een factor 30 ongeveer 98% van de uv-straling afdekt, je houdt dus altijd nog 2% over wat je huid wel bereikt, en dat is maar goed ook. Want je huid heeft ook zonlicht nodig. Voor de aanmaak van vitamine D, maar er zijn ook aanwijzingen dat zonlicht een positieve werking heeft tegen het ontstaan van borst- en darmkanker. 

Nieuw in het kader van pigmentvlek-afremming zijn ook zg. skinbrightening en whitening creams (oa Shiseido en Chanel en Lumedia).  Ze proberen een overproductie van melanine af te remmen. Nu zou je deze producten gewoon onder je zonnebrandcreme kunnen gebruiken, of na het zonnen als dagelijkse verzorging. Er zit voor mij iets tegenstrijdigs in. Maar goed, het kan dus als een extra buffer gebruikt worden, aldus de merken.

Weet wel dat gewoon bruin worden een noodzakelijke noodweer reactie van je huid tegen de agressieve uv-straling. Dat heb je van de natuur meegekregen. Een gebruinde huid staat gelijk aan een beschermingsfactor 2. De pigmentvlekken waarover we hier praten zitten vooral in je gezicht, op je decollete en op je handen.

Meer blogs om te lezen:

Lees ook:Pigmentvlekken en zon, wat te doen?
Lees ook:Smeren met anti-zonnebrandcreme: dit moet je weten
Lees ook:Zonnebrandcreme voor of na je dagcreme opdoen?
Lees ook:Waardoor wordt de een bruiner dan de ander?
Lees ook:Lumedia, nieuw middel tegen pigmentvlekken

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Zonnetrend: tegen pigmentvlekken en rimpels

  1. Chantal

    Ik heb wel eens gehoord dat de beste remedie tegen rimpels zonnegezichtscrème met hoge beschermingsfactor is. Die moet je dan dagelijks gebruiken in plaats van gewone dagcrème, en ´s avonds een voedende nachtcrème.

    Niet alleen houdt de hoge beschermingsfactor (minimaal factor 15) alle schadelijke invloeden op je huid tegen, er schijnt ook iets in te zitten dat rimpelvormingsvertragend werkt…..

    Maar goed, factor 30 op je lijf en dan de hele dag in de brandende zon gaan liggen, zal volgens mij ook niet goed zijn voor je lijf….wel paradoxaal ja..

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    ha chantal, het klopt wel zo’n beetje dat de beste bescherming tegen rimpelvorming van je huid een uv-filter is , althans tegen huidveroudering van buitenaf he, want het is natuurlijk ook een genetisch niet te stoppen proces van binnenuit.
    de meeste dagcremes bevatten daarom ook al een uv-filter en daarom moet je deze producten ook niet als nachtcreme gebruiken – onzinnig ook, snachts een uvfilter op je huid *wink*

    echt hele hoge factors smeren zoals dertig en hoger levert inderdaad het gevaar op dat je de hele dag wilt gaan bakken, en dat is absoluut niet de bedoeling. officieel gesproken kun je je zonnebad wel 30x verlengen met een factor 30. heel sec uitgerekend komt het hier op neer: als je zonder bescherming 10 min in de zon kan voordat je huid verbrandt, kun je dit met bescherming 10×30= 300 minuten verlengen zonder te verbranden. daarna moet je er alsnog uit ook al blijf je bij smeren, je huid kan niet meer verwerken dan dat en loop je het risico alsnog te verbranden.
    daarnaast moet je ook nog rekening houden eigenlijk met de zonnekracht op de dag zelf. die kracht wisselt per dag. als je daar ook nog rekening mee houdt, weet je zeker dat je niet verbrand.

    nu is verbranden het meest erge, omdat het dna in de huid aantast onder invloed van uvb licht. uva licht dat overigens nauwelijks voor verbranding verantwoordelijk is, is wel verantwoordelijk voor afbraak van de collagene en elastiene weefsels, verslapt de huid dus. en uva licht is het hele jaar door op een zekere gelijkmatige sterkte aanwezig, veel meer dan uvbstraling.
    kortom: beschermen is cruciaal, maar naar mijn idee moet het niet overdreven worden. want zonlicht op zich is ook heel erg gezond, we komen echt veel te weinig buiten – gewoon lekker buiten zijn en da’s natuurlijk wat anders dan de hele dag in de volle zon liggen bakken.

    cheers!

      /   Reply  / 
  3. Peggy Pelt (trainster Shiseido)

    Beste Monique,
    ik ben blij dat je de klant door middel van je item bewuster maakt van zonnebaden en de kans op vervelende gevolgen daarvan.
    In dit item wordt ook Shiseido genoemd en dan de whitening serie. Ik denk dat je hier doelt op onze nieuwe huidverzorgingslijn Shiseido White Lucency.
    Deze huidverzorgings lijn is ontwikkeld voor iedereen die een stralende, heldere en gezonde huid wil.
    En ik denk dat iedereen dat wel wil, alleen houden wij in Nederland zoals gezegd van zonnebaden en daarvanuit kunnen pigmentstoringen ontstaan. Shiseido White Lucency is een lijn die zich niet richt op de productie van pigment maar op de OVERproductie van pigment. Ik zeg altijd “we hebben een strippenkaart wat betreft zon uren in ons DNA, is die strippenkaart vol, raakt de huid gestresst en zo ook de aanmaak van pigment. Hetgeen Shiseido White Lucency doet is de over-actieve pigment-cel ontstressen zodat hij de overproductie van pigment (lees pigment-ouderdomsvlekjes) aanpakt maar zich niet mengt in de normale pigment aanmaak. Want dat is zoals je zelf al aangeeft onze natuurlijke beschermingsfactor, en dus erg belangrijk.
    Dus maakt Shiseido White Lucency je huid “lichter” NEE!Het maakt je huid in teint gelijkmatig, helder, goed gehydrateerd en fluweelzacht.Zelfs na het zonnebaden!!!

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    bedankt peggy! heel fijn dat je even de moeite hebt genomen iets extra’s uit te leggen. misschien moet er ook nog wel iets uitgelegd worden over het feit dat pigment zich op twee niveaus in de huid beweegt….dan wordt het nog duidelijker.

    hartelijke groet, monique

      /   Reply  / 
  5. redactie, monique

    oh peggy, leg nog eens wat meer uit over dat strippenkaartje zonuren. bedoel je daarmee dat als je besluit vandaag een factor 20 te smeren, waarmee je met jouw huidtype (allenaam even fictief gesteld) 5 uur in de zon kan – met regelmatig bijsmeren- en dat je daarna eruit moet omdat je maximale dosis voor die dag is verbruikt en je hoe dan ook zult verbranden? je huid kan zichzelf dan niet meer beschermen ook niet incluis dat filter. dat is namelijk wat ik altijd geleerd heb van dermatologen met verstand van zonnecosmetica….
    informatie die gaandeweg bij steeds meer mensen door de jaren heen onbekend is geraakt vreemd genoeg, maar wat experts bij de uni van leiden mij ooit uitgebreid gedoseerd hebben…

    of bedoel jij wat anders?

    groetjes weer, monique

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>