Smeren met anti-zonnebrandcreme: dit moet je weten

 Deze maand staat er in de Amerikaanse Vogue een eerlijk, evenwichtig verhaal over de do's & dont's bij het gebruik van anti-zonnebrandmiddelen. We smeren namelijk tegenwoordig wel en masse, maar we maken veel fouten, waardoor de vermeende werking van de creme toch ver achter blijft. Dit is wat je moet weten….

 

Met een anti-zonnebrandmiddel verleng je de tijd dat je je huid aan de zon kunt blootstellen. De gemiddelde Hollander zou na tien minuten zonder bescherming al een beetje gaan verbranden. Met een factor 20 kun je dus 200 minuten ofwel 3,5 uur in de zon zijn.

Let hierbij wel op de zonnekracht van de dag, want die is geen dag hetzelfde, de ene keer sterker dan de andere keer, waardoor je toch nog sneller zou verbranden dan verwacht. Check voor de zonnekracht de website van het KNMI. Hier wordt ook uitgelegd hoe je eea kunt uitrekenen om tot de juiste uv-factor te komen.

Smeer een factor een half uur voordat je naarbuiten gaat op. Doe je het pas in de zon, dan verlies je al onmiddellijk een groot deel van de werking van de factor, als gevolg van te snelle blootstelling aan dat uv-licht. de creme heeft zich nog niet voldoende aan je huid gehecht.

Je moet echt dik smeren, want als je bijv. een factor 50 dun smeert, ben je niet beter beschermt dan met bijv. een factor 2, maw: je verbrandt nog razensnel. Er zijn ook aanwijzingen dat dun smeren zelfs averechts werkt, je huid meer uv-licht zou absorberen dan gezond is, waardoor een uv-filter dus zelfs schadelijk zou kunnen zijn.

Denk ook niet, ik heb al een dagcreme met factor 20 op, dus dat is voldoende. Zo'n dagcreme smeer je namelijk lang zo dik niet op als een zonnebrandproduct, en je moet dus dik smeren voor effectieve bescherming.

Je moet het smeren ook regelmatig herhalen omdat het middel toch langzaam van je huid verdwijnt door wrijving e.d.

Vergeet ook de haargrens niet, het blijkt dat huidkankers steeds vaker langs die grens zitten. Draag ook het liefst altijd een pet of hoed in de zon – ook beter voor je geverfde haar!

Blijf nooit langer in de zon dan het aanvankelijk berekende aantal uren (bijv die 3,5 uur), ook al smeer je tussentijds bij. Als je die grens overschrijdt, kan je huid de bescherming van het middel toch niet meer aan, en ga je -wederom- alsnog verbranden.

Was antizonnebrandmiddelen aan het einde van de dag echt goed van je huid af, want het zijn en blijven synthetische chemicalien die verder absoluut niet bijdragen aan een gezonde huid (ook bij kinderen!!). Het is allleen noodzakelijke bescherming tegen uv-straling.

meer weten over de nieuwste anti-zonnebrandcremes? lees ook Zonnetrend: tegen pigmentvlekken en rimpels

 

Lees ook:Johnny Heitinga zont te lang
Lees ook:Met factor 30 blijft je huid lekker jong
Lees ook:Wees lief voor je handen
Lees ook:Zonnebrandcreme voor of na je dagcreme opdoen?
Lees ook:Gratis Curves

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>