Maakt creme oud??

Mijn driejarige dochtertje adviseerde mijn moeder van het weekend vol overgave om vooral geen creme op haar gezicht te smeren, want dat zou oud maken. We moesten hartelijk lachen om haar peuterwijsheid, maar zit er een kern van waarheid in?

 

Toen ik zo'n tien jaar geleden online ging, was de virtuele wereld nog betrekkelijk klein. Het aanbod van artikelen ook, vooral activisten lieten hun werk op het net achter. Als ik zocht naar de werkzaamheid van cosmetica kwam ik opvallend vaak op Australische websites terecht waar aanhangers van natuurlijke cosmetica behoorlijk van leer trokken tegen de moderne industrie. Talloze stoffen die een hydraterende werking hebben, zouden vooral het vocht uit die dieper gelegen huidlagen omhoog zuigen waardoor de huid uiteindelijk alleen maar droger werd, en dus ook sneller zou verouderen. Ik had hier nog nooit van gehoord en voelde me een gewaarschuwd journalist. Zou het waar zijn? Veroudert je huid van het smeren met cremes alleen maar sneller?

Alles draait om hydrateren

Na dertien jaar in het vak weet ik wel beter. Een van de meest essentiele functies van een creme is nog steeds de vochthuishouding van de huid optimaal houden. Hoe beter gehydrateerd, hoe minder kans op uitdroging, dus ook hoe minder kans op fijne lijntjes en andere 'oneffenheden' zoals droogteplekjes, schraalheid, roodheid, irritaties en toenemende gevoeligheid. Dat was 30 jaar geleden al bekend en een voorwaarde voor een goede creme, en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Primair! Als pseudo-wetenschappelijke tests die wij cosmeticajournalisten onder ogen krijgen, over nieuwe cremes, verhalen vooral en ten eerste over hoe goed het product hydrateert.

Trucs uit verf- en textielindustrie

Natuurlijk probeert de industrie met talloze high tech stoffen de celcommunicatie in de huid te beinvloeden waardoor veroudering kan worden vertraagd, maar dat is een moeizaam, langdurig en vooral minimaal proces. Een creme is geen medicijn en mag dus niet diep ingrijpen, ofwel geen invloed uitoefenen op de fysiologische processen in het lichaam. Het moet veilig blijven, want het is een algemeen gebruiksartikel. De industrie heeft daarom de afgelopen jaren ook naarstig leentjebuur gespeeld bij andere takken, zoals de textiel en verfindustrie. Als gevolg daarvan zijn -vaak wel de duurdere- cremes aangevuld met wonderlijke pigmenten die licht verstrooien waardoor de huid er optische beter uitziet, met netwerkjes waarin net zoals bij gore-tex voor buitenkleding- membraampjes zitten die al naar gelang nodig is opengaan om werkstoffen, maar ook vocht aan de huid afgeven. Maar ook suikerderivaten die het vermogen hebben een aanspannend effect op de huid te creeeren (was je er natuurlijk wel weer af) en  speciale eiwitten die een tijdelijk ontspannen effect op de huid creeeren.

Instant resultaat

Het is het ideale antwoord op iets waaraan de cosmetica-industrie nog steeds niet kan voldoen, hoe zeer zij het ook van de daken roept in haar advertenties: huidveroudering een halt toeroepen. Door met snelle, vooral optische trucs te komen verkrijg je een instant resultaat, waarmee je de dag wel weer doorkomt. Tevreden als je in de spiegel kijkt, fijntjes ingecremed en opgemaakt. Lange leve de illusie. I love it. Jij ook?

 

Lees ook:Dior, Eucerin en Veld’s: vochtbommetjes tegen rimpels
Lees ook:Parabenen in creme ongezond of niet?
Lees ook:Zit er straks echte Botox in creme?
Lees ook:Gevoeliger huid naarmate je ouder wordt
Lees ook:Hoe werkt een olie-vrije moisturizer?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Maakt creme oud??

  1. Ben Blog

    Monique, wat een leuk artikel. Beginnen met iets prive en dan interessante informatie! Nog een suggestie: als het mogelijk is het verhaal te knippen in 2 artikelen, levert dat alleen maar voordelen op: Kortere berichten, 2 keer een titel (lekker voor zoekmachines) en sowieso een extra bericht, dat goed is voor pagerank.

    Dit gaat wel wat worden. Succes met het bloggen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>