Spiegels die liegen, is dat erg?

Afgelopen week berichtte de kranten dat een Brits Europees parlementarier een klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie over spiegels in paskamers van modewinkels die het uiterlijk slanker doen lijken……

 

Wel grappig, dat deze Robert Kilroy-Silk zich hierover opwindt bij de kledingketen Marks & Spencer, waar deze optische leugen zou plaatsvinden. Hij vraagt zich in zijn verweer af waarom er geen actie wordt ondernomen tegen bedrijven die vervormende spiegels plaatsen. Met andere woorden: tegen bedrijven die consumenten een leugen voorhouden om de verkoop te stimuleren, in de vorm van een spiegel die het lichaam slanker doet lijken.

Is het echt zo erg? Persoonlijk erger ik me rot aan spiegels maar ook aan licht in paskamers. Ik weet wel dat ik niet meer het lichaam van een 20-jarige heb, dat ook aan mij de tand des tijds langzaam maar zeker te zien is – zeker na twee kinderen!-. Ik vind het heerlijk om naar een spiegelbeeld te kijken dat mooier is dan ik. De realiteit is al hard genoeg. Een virtueel leugentje is heerlijk!

Maar er rust een taboe op dit onderwerp. Winkeliers zullen je nooit vertellen dat ze 'liegspiegels' gebruiken, nooit! M&S dus ook niet. Terwijl het inderdaad gebeurt. Deze spiegels zijn iets holler gemaakt. Soms is het glas ook iets getint waardoor je huidkleur er egaler en gezonder uitziet en putjes en bultjes minder tonen .

Lange leve de liegspiegel, alleen: hang ff een bordje op de winkel dat je een als winkelier je klanten een semi-virtuele werkelijkheid biedt. De keuze om te blijven of hard weg te rennen, is dan tenminste wel een eerlijke, en kun je ook niet oneerlijke verkooppraktijken beticht worden. Wedden dat veel vrouwen het helemaal niet erg vinden? De Nederlandse modeontwerper Percy Irausquin verklapte mij onlangs ook nog dat hij erg van dit soort spiegels houdt. Ik weet niet of hij ze in zijn winkel in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam heeft hangen….wie checkt het eens?

 

Lees ook:Je lijkt bijna 4 kilo slanker als je bruin bent
Lees ook:Chinese vrouw wil gezicht als ‘ganzen eitje’
Lees ook:Dankzij Beyoncé is de body terug!
Lees ook:Anders shop je gewoon je arm weg
Lees ook:Celebs zonder wenkbrauwen, té Alien!!!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Spiegels die liegen, is dat erg?

  1. Saskia

    Heerlijk, van die liegspiegels! Tijdens het shoppen voel ik me namelijk altijd lelijk en te dik…Hoe mooi ik me ook maak/kleed voordat ik de stad in ga, het valt altijd weer vies tegen als ik bij de H&M in het ‘niets verdoezelende’ licht voor de spiegels sta. En daar hebben ze dan ook nog eens 3 spiegels. Alsof ik mijn achterkant wil zien in dat licht… Conclusie, vaak heb ik al niet eens zin meer om al die jurkjes en rokjes te passen. Maar goed, ze zijn tenminste wel eerlijk.

      /   Reply  / 
  2. Redactie, Monique

    ha saskia, …..maar wat koop je voor die eerlijkheid als je juist zo’n zin had om jezelf te verwennen met een leuk jurkje. weg lekker gevoel, terwijl je thuis geeneens zoveel spiegels hebt, dus die achterkant toch nooit zo pontificaal zal zien als in die winkel. wat niet weet, wat niet deert….ennuh, een verliefde jongen zal echt niet zo snel negatieve opmerkingen maken over je achterwerk, eerder complimentjes geven (en als hij dat niet doet, gewoon afvoeren of opvoeden….hihi)

    cheers, monique

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>