De tien geboden voordat je ‘onder het mes gaat’

OP de nieuwssite van Forbes Magazine staat vandaag een artikel met de tien geboden die je moet kennen voordat je besluit onder het mes te gaan. Tien geboden waar het gemiddelde Nederlandse vrouwenblad dat haar lezers serieus neemt ook eens per jaar wel aandacht aan besteedt – wellicht te weinig, want velen denken nog altijd dat het zoiets is als een pond kaas op de markt halen en dan vooral bij die kraam waar het zo lekker goedkoop is (!). Dus ik breng het nog maar eens onder de aandacht.

Lees ook:Carla Bruni-Sarkozy de nieuwe Jackie O?
Lees ook:Essensis beautyyoghurts Danone floppen
Lees ook:Lush; ‘verse’ zeepjes doen het beter in de winkel dan thuis
Lees ook:Smeer je boterham slank
Lees ook:Wetenschappelijk bewijs: pure kokos- en olijfolie versterkt haar

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “De tien geboden voordat je ‘onder het mes gaat’

  1. Maya

    Oefff….nou weet ik weer waarom ik nooit onder het mes zou willen om mezelf cosmetisch op te leuken.
    Een vriendin van mij lag ooit in het brandwondencentrum Beverwijk en daar heb ik verminkte en verbrande gezichten gezien. Ja, DAN vind ik cosmetische chirurgie mooi en nuttig…
    In een gezond lichaam snijd je niet (vind ik).

      /   Reply  / 
  2. teha de vries

    helemaal mee eens!

      /   Reply  / 
  3. maaike

    Nieuwsgierig: heb jij eigenlijk iets laten doen Monique?

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    @maaike, ha maaike, ik dacht alweer dat je even langs was gekomen, gezien de oneliners die hier gedeponeerd werden *wink*

    nee, ik heb nog nooit wat laten doen. eerlijk. maar ik kom echt wel eens in de verleiding, vooral op momenten dat ik emotioneel minder goed in mijn vel zit en weer eens een fantastisch verhaal heb aangehoord van een wonderdokter.

    en jij maaike? en uh…ben je een vrouw of een man – vraag het maar heel direct omdat hier ook nog al wat mannen op deze blog verkeren waarbij niet altijd duidelijk is van welke sekse ze zijn:-)

      /   Reply  / 
  5. maaike

    Maaike is een meisjenaam. En nee heb nog nooit iets laten doen. Ik ben 27…

      /   Reply  / 
  6. maaike

    Jij houdt ook wel van one liners toch?

      /   Reply  / 
  7. redactie, monique

    @maaike,….wat snugger *wink* dat het een meisjesnaam is snap ik wel hoor:-)

      /   Reply  / 
  8. maaike

    Dat dacht ik wel. Maar vanwaar je twijfel over mijn vrouwelijkheid (ik interpreteer je vraag ‘uh ben je een man of een vrouw’ nu maar zo)? Gedraag ik me als een vent?

      /   Reply  / 
  9. redactie, monique

    @maaike, haha, nee hoor. maar je bent hier wel vaak alleen met oneliners aanwezig en geeft vaak geen antwoord op wedervragen. gewoon een beetje uittesten…

      /   Reply  / 
  10. teha de vries

    beetje aandacht vragen vind ik

      /   Reply  / 
  11. Maya

    Nog even terugkomend op de plastische chirurgie: een half jaar geleden hadden we op werk een borrel waarbij een aantal vrouwelijke collega’s bij elkaar zaten. Op een bepaald moment werd de volgende vraag aangesneden: wat zou je laten doen als je gratis naar de plastisch chirurg mocht, carte blanche? Maar twee meiden, waaronder ikzelf, antwoordden dat we niets zouden laten doen, ook al was het gratis. De reacties waren wonderlijk: dachten we dan dat we zo mooi waren en waren we niet een beetje zelfingenomen…Het werd een interessante discussie. Natuurlijk beklaag ik mezelf wel eens: had ik maar bruine of blauwe ogen i.p.v. grijze of had ik maar honingblond haar i.p.v. een donkerbruine woeste dos, of was ik maar 5 kg lichter. Een beetje klagen op zijn tijd mag toch wel. Maar ik denk er niet aan om naar de plastisch chirurg te gaan. Vreemd dat vrouwen elkaar zo kunnen opjutten.

      /   Reply  / 
  12. redactie, monique

    @maya, wat je zegt maya, ‘vreemd dat vrouwen elkaar zo opjutten’. ik mis namelijk in de totale discussie in ons land het feit dat het vooral en bijna allemaal vrouwen zijn die elkaar ermee gek maken. geen stuk in krant of ander medium gaat daarover. altijd wordt gecheckt of een vrouw het niet voor haar man doet, menig onderzoekje wordt ook daarop gericht. De BH-club (beperkt houdbaar groep) zoekt het ook buiten zichzelf door een industrietak aan te klagen. de artsen die het uitvoeren willen vooral de verzekering dat je het voor jezelf doet. niemand maar dan ook niemand gooit de boel eens fijn open door duidelijk te maken dat vrouwen elkaar gek maken. en dat daar nogal plausibele, biologische oer-redenen achter zitten. met als basisfeit nummer 1: overleven. even simpel geredeneerd: hoe mooier je bent, hoe meer aandacht, hoe groter de kans op succes in je werk maar ook bij de andere (er even vanuit gaand dat het om een hetero situatie gaat) sekse. dus voorzien zijn voedsel uiteindelijk en wellicht, als dat nog geldt: een basis om je voort te planten. het gaat om concurrentie in de roedel! daarom bekken vrouwen onderling zo heftig over het uiterlijk, kijken ze jaloers, maken ze elkaar af met psychologische spelletjes, vergelijkeen ze zichzelf altijd en eeuwig met de ander (het liefst een mindere beauty….)

    neem nou dat filmpje over victoria beckham, waarom denk je dat ze een personal assistent neemt die volgens de huidige normen zo onaantrekkelijk is? VB was er eerlijk over: zij moet als een bruid op haar dag de mooiste zijn, en niet haar bruidsmeisjes.

    heb er toch echt steekhoudende boeke over gelezen en ook wel uitspraken over gehoord van gedragsdeskundigen.

      /   Reply  / 
  13. redactie, monique

    @teha, waarschijnlijk he. ik kan het anders ook niet duiden…..de onliners zijn en bljiven een eenrichtingsverkeer

      /   Reply  / 
  14. teha de vries

    Toen ik net hier “op” jouw blog was, een paar maanden terug, was ze ook heel hinderlijk aanwezig, toen heb ik geschreven: ongewenst gedrag negeren…en toen is ze een tijdje weggeweest…

      /   Reply  / 
  15. Nirvana

    @Monique: De BH-dames worden niet altijd met name genoemd als men ze bekritiseert: “Liefde is geen porno, propageren enkele academische carrierèjaagsters tegenwoordig. Onze elite probeert seksualiteit constant in te dammen en in een keurslijf te persen. Meestel tevergeefs.” staat in een recent artikel over evolutiepsychologie in Psyche & Brein nr. 6 van dit jaar.

    In het artikel staat zoveel biologie als je hebben wilt, denk ik.

      /   Reply  / 
  16. redactie, monique

    @nirvana, leuk dat je er weer bent! wat staat er dan in dat artikel, mbt tot mijn eigen stokpaardje dat het vrouwen onderling zijn die de strijd aangaan? kun je iets knippen en plakken uit dat artikel wellicht?

      /   Reply  / 
  17. Nirvana

    @Monique: Over onderlinge competitie van vrouwen staat weinig expliciet in het artikel van Sicco Wittermans (geen bioloog, maar historicus en publicist). Het volgende citaat lijkt me in het BH-kader interessant:

    - “Het zal iedereen wel opgevallen zijn dat het uiterlijk voor mensen belangrijk is, zeker bij vrouwen. De evolutiepsychologie bevestigt dit. Niet omdat de reclame dat voorschrijft en ook niet om de vrouw te onderdrukken. Nee, omdat schoonheid een maatstaf is voor een gezond lichaam en dat weer de kans op nageslacht vergroot. Voor vrouwen is het uiterlijk van de man ook belangrijk, maar zij let ook op status, rijkdom, macht of de capaciteiten om succesvol te worden.”

    Dat er een onderlinge competitie tussen vrouwen is op het gebied van schoonheid ligt voor de hand en is ook duidelijk waarneembaar (o.a. in de vorm van jaloezie). Ondanks al hun vrouwelijke vernuft op het communicatieve vlak kunnen ze dat niet verbergen.

      /   Reply  / 
  18. redactie, monique

    @nirvana, ja dat klopt en bevestigt ook mijn mening, alleen….je leest er nooit wat over!! Bh wijst naar de cosm.ind., menig krant verwijst naar mannen…et cetera.

    opvallend? kortzichtig? te logisch dus snel over het hoofd gezien?….?? ….?

      /   Reply  / 
  19. Nirvana

    @Monique: Nee, ‘men’ wil het niet weten.

    Een deel van de verklaring staat in het artikel van Wittermans:

    “Als je kijkt naar de bevindingen en aanpak van de evolutiepsychologie, dan maken de beoefenaren zich onnodig druk over de correcte krachten die hun werk proberen te frustreren. De meeste kritiek kunnen deze wetenschappers van zich af laten glijden, omdat de aanvallen ideologisch zijn en geen wetenschappelijke grond hebben.
    Ik weet niet hoe de correcte goegemeente zo’n machtspositie binnen de universiteitsmuren heeft weten te verwerven.”

    Ik weet ook niet precies hoe ze die buiten die muren hebben weten te verwerven.

    Was gedeelde onwetendheid maar halve onwetendheid. :-) :-)

    Oh ja, nog een leuk citaat uit het artikel:
    “Hij [de cognitiepsycholoog] Geoffrey Miller] stelt dat onze geestelijke vermogens zijn ontwikkeld om een aantrekkelijke seksuele partner te vinden. Eenvoudig gezegd: om elkaar te versieren. Taal muziek, kunst, filosofie, sport, humor; alles voor de muze. Een mooie gedachte, of is dat seksistisch?”

    *lach* Waarom zou een natuurkundige zich met beauty bezighouden?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>