Nederlandse groente bevat nog nauwelijks voedingsstoffen

Ik gruwel van dit soort berichten. Want als het (blijkbaar) zo is, hebben we dat te danken aan dat kloterige beleid uit de begin jaren jaren '80. Toen minister (ben zijn naam ff kwijt, die vader van Laurentien) landbouw en veeteelt zo nodig tot speerpunt van nationale trots en export moest bombarderen om zijn eigen ego te strelen. Dat ons land daar uberhaupt veel te klein voor was, deerde hem niet. Nee joh, dan ga je toch gezellig samen met de universteit van Wageningen experimenteren met high tech/kunstmatige technieken. Moet je kijken wat dat oplevert! Inderdaad, ophokte dieren die het zonlicht nog nauwelijks zien, volgespoten met medicijnen en een bar leven hebben en totaal verarmde landbouwproducten.

 

Ik word er al heel lang niet goed van. Ik eet al jaren biologisch in de hoop dat ik zo nog wat natuurlijks binnen krijg.

De Telegraaf kopte dus vorige week dat de gehalten mineralen, vitaminen en sporenelementen in onze groenten bedroevend laag zijn. En het wordt ook gewoon toegegeven door gezaghebbende instanties. Waar hebben we potdomme dat voedingscentrum bijvoorbeeld nog voor?? Dat functioneert toch ook voor geen meter, laten ze zich eens druk maken om de kwaliteit van ons voedsel, in plaats van alleen maar slapzinnig te blijven herhalen dat we toch echt groenten en fruit moeten eten.  

Lees hier het artikel uit de Telegraaf. Met nadruk op het feit dat we steeds minder vitamine A, zink, mangaan en magnesium binnen krijgen en dat dat wel eens gevolgen kan hebben voor onze bloedsuikerspiegel en dus ons gezonde gewicht.

Overheid, ga je eens druk maken om onze gezondheid, en dan graag ook meteen een gezond luchtklimaat!

Lees ook mijn blog over het nut van groenten en fruit voor een gezonde huidweerstand. En neem het heft in eigen hand; maak voortaan elke dag je eigen groentensap - liever dat dan voedingssupplementen! En over de opkomende trend van nutri-cosmetics.

Lees ook:Groenten en fruit niet ongezonder, volgens Consumentenbond
Lees ook:Fruit en groenten minder effectief tegen kanker dan gedacht
Lees ook:Christina Aguilera doet 500 sit ups! per dag
Lees ook:Een smoothie die je stemming oppept
Lees ook:Anti-rimpeldieet van dermatoloog Perricone

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nederlandse groente bevat nog nauwelijks voedingsstoffen

  1. Ben

    Het verhaal in De Telegraaf is klinkklare onzin. Het hele onderzoek deugt van geen kanten. Dat iedereen de immer slapende krant van wakker Nederland weer nablaat is dan ook erg tragisch.

    In het onderzoek zijn rijpe vruchten uit de jaren 80 vergeleken met minder rijpe vruchten nu (misschien zelfs dezelfde, zou me niks verbazen). Dus eet gewoon lekker, gezond fruit; die is net zo goed als twintig jaar terug. En om nou die arme Brinkhorst weer overal de schuld van te geven…

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    dank Ben, blij met je reactie, ik zal het artikel waarnaar je verwijst ook even opnemen. neemt niet weg dat ik het beleid van brinkhorst blijf afkeuren:-)

      /   Reply  / 
  3. Peter

    Beste Monique,
    Laurens-jan (jawel) Brinkhorst was pas in de jaren ’90 minister van landbouw. Ik geloof niet dat er ooit iemand is geweest in die functie die minder van landbouw en veeteelt snapte dan hij. Verder kent dit land gelukkig nog steeds volop landbouwgronden en weiden, een mooie bedrijfstak met eeuwenoude tradities. Al zal dat er vanuit randstedelijk standpunt ongetwijfeld anders uit zien (hier spreekt dan ook een provinciaal uit de zuidwestelijke periferie).

      /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    nou gelukkig maar peter dat er volgens jou nog genoeg arsenaal is, want vanuit een amsterdams huis op driehoog heb je daar inderdaad geen zicht op, en als je eens de stad uitkomt, zie je alleen maar overvolle autowegen die door landelijk gebied leiden en onderbroken worden door lelijke vinexlocaties. op tv word je tegenwoordig geconfronteerd met zuivelreclames waarin doodleuk wordt vertelt dat de koeien van merk C wel buiten komen. tjonge jonge…zelfs als stedeling schrik je daarvan. je was nog altijd in de blinde veronderstelling dat diertjes vrolijk buitenhuppelen – het paradijselijke beeld dat je vanuit je kinderjaren hebt meegenomen en meer en meer bent gaan koesteren toen je je eenmaal had opgesloten in 19e eeuws baksteen aan een parkje en een kruispunt:-)

    neemt niet weg dat ik hoop dat er ook over 30 jaar nog veel van die eeuwenoude tradities en dat paradijs uit mijn kinderdromen over is. ik kan me namelijk niet aan de indruk onttrekken dat nu al veel traditie verloren is gegaan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>