Groenten en fruit niet ongezonder, volgens Consumentenbond

Een bloglezer attendeerde mij er vanmorgen op dat de journalist van De Telegraaf die het stuk schreef over onze verarmde groenten en fruit, niet zo goed zijn huiswerk heeft gedaan. Er zijn oude gegevens vergeleken en bovendien zou het volgens de Consumentenbond niet mogelijk zijn om groente vers van het land te vergelijken met groente die al een lange weg heeft afgelegd naar de supermarkt; de waarden dalen significant zodra de groenten geplukt zijn….

 

knip en plak van website Agrarisch Dagblad:

'Vitaminegehaltes groente niet fors gedaald'

16 apr 2008 12:04

 

De Consumentenbond distantieert zich van een verhaal in de Telegraaf dat de vitaminegehaltes in groente fors zijn gedaald.

De bond wordt opgevoerd als bron voor het verhaal, maar de conclusies zijn volgens de bond onjuist. In het verhaal worden meetgegevens van groente vers van het land vergeleken met producten uit de supermarkt. "Dan is het vitamine C gehalte al weer fors gedaald", stelt een woordvoerder van de bond. "Het gehalte kan na een dag in de keten al 10 procent lager zijn." De bond onderzocht in 2004 de gehaltes in een vergelijking tussen gangbaar en biologisch uit de winkel. Daarbij kon geen significant verschil worden vastgesteld. De krant heeft de meetgegevens van dit onderzoek naast een onderzoek van keurinstituut Nevo gelegd uit 2001, wat geldt als normwaarde voor producten vers van het land.

In de Telegraaf legt Paul Blokker van de Vereniging tot behoud van boer en milieu een relatie tussen de dalende waardes van vitamines en mineralen en de volksgezondheid. "Dat is volledig voor zijn rekening. Als wij die relatie vermoedden na eigen onderzoek hadden we allang aan de bel getrokken", stelt de Consumentenbond. Het Voedingscentrum kon nog geen inzage geven in de ontwikkeling van de voedingswaarde van groente en fruit.

Bron: agrarisch dagblad auteur: Jeroen Verheul

——————————————————

Lees mijn blog nog eens over het alarmstuk uit De Telegraaf

Lees ook:Probiotica experiment veroorzaakt veel onrust
Lees ook:Je kunt gewoon veilig Yakult drinken…
Lees ook:Consumentenbond wil verbod permanente fillers
Lees ook:Vragen aan de Consumentenbond over creme test Begoun
Lees ook:Beautyfood: Alfalfa!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>