Voedsel en Waren Autoriteit wil onderzoek nanotechnologie

Ik heb er al veel vaker over geschreven: nanotechnologie. Piepkleine deeltjes in cosmetica voor verschillende doeleinden; het dieper laten doordringe van werkstoffen of minerale zonnefilters zo fijn maken dat ze geen witte laag meer achter laten. Ik twijfel aan de gezondheidsaspecten van deze techniek en gelukkig sta ik niet alleen. Eind vorige week schreef de Voedsel en Waren Autoriteit een brief aan de RIVM met het verzoek om meer onderzoek naar nanotechnologie en de (mogelijke) gevolgen van de toepassingen in onder meer cosmetica ervan.

 

Van de website VWA:

VWA: Kennisinvestering ook nodig voor risicobeoordeling nanodeeltjes in consumentenproducten

01 februari 2008 – nieuwsbericht

Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de overheid investeert veel in de ontwikkeling van nanotechnologie. Er komen steeds meer consumentenproducten op de markt die gebruik maken van nanodeeltjes. Kunststoffen worden bijvoorbeeld sterker en textiel wordt beter water- en vuilafstotend. Daarnaast ziet de voedingsmiddelenindustrie steeds meer toepassingsmogelijkheden.

Naar schatting zijn inmiddels ruim 140 producten in Nederland verkrijgbaar waarin nanodeeltjes voorkomen. Nu nanotechnologie steeds meer wordt toegepast, groeit het belang om mogelijke gezondheidsrisico’s op een wetenschappelijk verantwoorde manier te beoordelen. Het bedrijfsleven is zelf de eerstverantwoordelijke voor het op de markt brengen van veilige producten. Maar ook voor goed toezicht door de overheid is kennis over mogelijke risico’s nodig. Het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vindt daarom dat de kennis die nodig is voor risicobeoordelingen een impuls moet krijgen. Dit staat in een advies aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Nanotechnologie werkt met deeltjes in de orde van grootte tot 100 nanometer. Een nanometer is één miljardste meter. Dit is de schaal van atomen en moleculen. Met nanotechnologie kunnen nanomaterialen worden gemaakt die andere eigenschappen kunnen hebben dan hetzelfde materiaal op grotere schaal.

Lees meer op http://www.vwa.nl/portal/page?_pageid=119,1639824&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_news_item_id=23054

(Ik heb het aanbevelingsrapport waarin zowel cosmetica, voeding als andere consumentenproducenten worden besproken in hapklare snippers opgevraagd en zal het zsm plaatsen op beauty.blog.nl)

Lees ook:Discussie nanotechnologie gaat door
Lees ook:Mascara’s soms kankerverwekkend!
Lees ook:Cosmeticaklachten? Meld ze!
Lees ook:Bewusteloos na haar kleuren
Lees ook:Is nanotechnologie veilig?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>