Is creme van de huidarts beter? Deel 2 over werkstoffen

We schreven al dat producten van de Amerikaanse huidarts dr Brandt nu ook in Nederland verkrijgbaar zijn. We vroegen ons af of ze beter zijn dan van gangbare merken, zonder dokter op de voorgrond. Dat is niet zo, maar als je wilt weten wat nou eigenlijk bewezen werkstoffen zijn voor een potje creme, lees dan dit overzichtje. Dan kun je het zelf voortaan ook checken!

 

Werkstoffen in cremes met een bewezen werking op de huid:

Anti-oxidanten: helpen rimpelvorming iets af te remmen, o.a. vitaminen als C en E, maar ook extracten uit witte en groene thee, lycopeen uit tomaat, DMAE, polyfenolen uit druiven, niacine.

Celcommunicatie stoffen: stimuleren de werking van cellen door de receptoren (boodschappers) op die cellen te beïnvloeden. Denk aan: schade repareren en normaal functioneren, irritaties verminderen, tegengaan van de afbraak van collageen. De belangrijkste stoffen hiertoe zijn vitamine A en talloze peptiden (eiwitten).

Exfolierende stoffen: zowel zuren als fijne kristallen die helpen de dode huidcellen versnelt los te maken, zodat de huid er frisser uitziet en zachter aanvoelt. O.a. poly-hydroxy zuren, melkzuur, fruitzuren, glycolzuur en salicylzuur en kristallen van magnesium tot edelsteen.

Huidblekende stoffen: die de melanineproductie verminderen waardoor de kans op pigmentvlekken afneemt en bestaande pigmentvlekken verminderen. Meest gebruikt zijn arbutin en vitamine C.

Tussencelstoffen: de basis van elke moisturizer, dat werkt als een cementlaagje dat de dichtheid van de huid intact huid, waardoor irritaties van buitenaf minder invloed krijgen. Het zijn vooral vetstoffen, waaronder omega-vetzuren, lecithine, glycerine, hyaluronzuur.

lees ook deel 1 over deze Amerikaanse celebrity dokters; waar staan ze voor en zijn ze beter?

 

Lees ook het interview dat ik met dr Brandt had in maart 2008, deel 1, deel 2

Lees ook:Werkt een creme van huidarts Dr.Brandt beter? Deel 1
Lees ook:Filmpje: dr Frederic Brandt aan het werk
Lees ook:Wat te doen als een antirimpelcreme niet werkt (2)
Lees ook:Twee in een scrub
Lees ook:Wat is er zo briljant aan cosmeticamerk Dermalogica?

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Is creme van de huidarts beter? Deel 2 over werkstoffen

  1. Germa

    de beste huidcreme is van de apotheker,
    de koelzalf fna van de firma Fagron.
    Is lekker vet, even laten intrekken, stukje keukenpapier of tissue op je gezicht drukken, en je huid blijft mooi.
    Dat is mijn ervaring.Gebruik het al jaren,
    samenstelling: arachideolie, witte bijenwas,gezuiverd water,monoleine,rozenolie. prima spul, en goedkoop.

      /   Reply  / 
  2. redactie, monique

    dag germa, klinkt interessant. maar ik heb het nog nooit bij mijn apotheker in het schap zien staan, of maakt die van jou het zelf? dus moet je er naar vragen? en wat kost het? trouwens is vet ook niet altijd gewenst hoor, zeker als je al een gecombineerde huid hebt, of is dit voor alle huidtypen geschikt, of heb je wellicht zelf een droge huid?

      /   Reply  / 
  3. Germa

    Hallo Monique,
    Ik ben heel lang niet op Beauty Blog geweest zoals je ziet.Ik zal proberen je vraag te beantwoorden.De créme staat niet in het schap, 100 ml kost rond de 8 euro,je moet er dus naar vragen. Een huidarts in het ziekenhuis schreef mijn schoonmoeder ruim 20 jaar geleden deze huidcréme voor, gooi alle dure créme’s aan de kant en gebruik unguentum leniens créme.
    Dit is dezelfde créme als de koelzalf van nu.
    Mijn schoonmoeder had met 86 jaar nog een prachtige rimpelloze huid maar ik denk nog betere genen!!!!

    Groeten, Germa

      /   Reply  / 
    1. Ingrid

      de tube is gewoon op internet verkrijgbaar en kost tussen de € 3.00 en € 4.00
      Tik maar de naam glycerolmonolaat of monoleinum in.
      of koelzalf van fna of teva.

        /   Reply  / 
  4. redactie, monique

    ha germa, wat leuk dat je er na een jaar weer bent! en wat goed dat je deze postings nog terugvond:-) hopelijk gaat het goed met je?

    ik heb eens opgezocht wat het geheim (Bijenwas, pindaolie, rozenolie, water en een emulgator) van deze creme is en vond op de website van http://www.efarma.nl het volgende uitgebreide bericht (lang):

    Unguentum leniens FNA
    Unguentum leniens FNA

    Unguentum leniens FNA is de Latijnse benaming voor koelzalf. Koelzalf bevat witte bijenwas, arachideolie (pindaolie), water, rozenolie (geurstof) en de emulgator monoleïne. Het is zonder recept verkrijgbaar in de apotheek.

    1. Wat doet Unguentum leniens FNA en waarbij wordt het gebruikt?

    In koelzalf is water fijn verdeeld in vet. Het vet werkt beschermend op de huid. De verdamping van het water in de zalf heeft een verkoelend effect.

    Het wordt gebruikt bij jeuk, vooral door een droge of schilferende huid. Ook schrijven artsen deze zalf voor om andere, werkzame, medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.
    Droge huid
    Verschijnselen
    Een droge, gevoelige huid schilfert en jeukt. Er vormen zich kloven en branderige plekken op de huid. De meeste mensen hebben wel eens last van een droge huid. Het ontstaat vooral als de lucht in de omgeving erg droog is, zoals in de winter als de verwarming aan staat. Dergelijke plekken komen vooral voor op de handen, schenen, dijen, bovenarmen en heupen.

    Behandeling
    De huid moet in dit geval vet worden gehouden om verdere uitdroging te voorkomen. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem verergeren minder snel. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.

    Het is belangrijk de zalf regelmatig aan te brengen, minstens eenmaal per dag.

    Werking
    Het effect merkt u snel. De huid wordt direct na het insmeren soepel en de jeuk wordt binnen enkele uren minder. Het beschermende effect houdt een halve tot een hele dag aan. Het verkoelende effect duurt enkele minuten.
    Klik voor meer informatie over geneesmiddelen bij droge huid

    Jeuk
    Behandeling
    Een droge huid jeukt vaak. Door de huid in te vetten kunt u de jeuk tegengaan. Door verkoeling kan de jeuk tijdelijk verminderen.

    Werking
    Hoe koelzalf werkt leest u hierboven onder ‘Droge huid’.
    Klik voor meer informatie over geneesmiddelen bij jeuk

    2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

    Deze zalf bevat geen geneesmiddel, maar alleen verkoelende en beschermende bestanddelen en zal daarom geen aanleiding geven tot bijwerkingen. De zalf bevat ook geen conserveermiddelen, waar mensen overgevoelig voor zouden kunnen zijn.

    Raadpleeg uw arts als u wel verschijnselen ervaart waarvan u vermoedt dat deze een bijwerking van deze zalf zijn.

    3. Heeft Unguentum leniens FNA een wisselwerking met andere medicijnen?

    Van Unguentum leniens FNA zijn geen wisselwerkingen bekend.

    4. Als ik Unguentum leniens FNA gebruik, mag ik dan…

    autorijden, alcohol drinken en alles eten?
    Bij Unguentum leniens FNA zijn hiervoor geen beperkingen.

    5. Kan ik Unguentum leniens FNA gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

    U kunt Unguentum leniens FNA veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

    6. Hoe moet ik Unguentum leniens FNA gebruiken?

    Breng de zalf naar believen op de huid aan. Meestal voldoet één tot twee keer per dag, maar soms is het vaker nodig. Dit kunt u zelf bepalen.

    Hoe?
    In een dunne laag op de huid aanbrengen.

    Wanneer?
    Een- of tweemaal per dag aanbrengen.

    Hoe lang?
    U kunt deze zalf gebruiken zolang u het nodig heeft. Helpt het niet of onvoldoende, raadpleeg dan uw arts.

    7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

    Breng de zalf dan gewoon aan. Het maakt niet uit als u snel daarna opnieuw smeert.

    8. Kan ik zomaar met Unguentum leniens FNA stoppen?

    U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van Unguentum leniens FNA stoppen.

    Laatste herziening: 20-9-2004

    Deze tekst is opgesteld door het Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers (WINAp). Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven geneesmiddel en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van Unguentum leniens FNA bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: http://www.cbg-meb.nl.

      /   Reply  / 
  5. Germa

    Hallo Monique,
    Alles prima hier,zit goed in m’n gekoelzalfde vel!
    Het is me bekend wat er op de site van Efarma staat.Leuk dat je zo snel reageert!En de créme is ECHT goed! Niet alleen voor een droge jeukende huid doch ook voor een normale en vooral oudere huid.

      /   Reply  / 
  6. redactie, monique

    ha germa, ik geloof dat ik eens heel snel bij mijn apotheker zo’n potje laat maken, ben nieuwsgierig:-)

      /   Reply  / 
  7. teha

    ha, dat ga ik ook doen.Ik denk ongeveer 40 jaar geleden maakte een apotheek speciaal voor mij een creme omdat ik veel acne had, iets met sulfur- en- nog- wat, het hele huis stonk naar de zwavel, maar het hielp heel goed!
    Geloof dus heilig in zulke apothekersacties!

      /   Reply  / 
  8. Ria

    Beste Gerda,
    met veel belangstelling heb ik alles over de koelzalf doorgelezen!Ik heb al jaren last van Psoriasis, en een paar dagen geleden schreef mijn dermatoloog lichttherapie voor, en na afloop moest ik me dan insmeren met deze koelzalf.Nou had ik nog nooit van monoleine gehoord, dus ik ging google.En ik heb met plezier alles van jullie gelezen, dat het dus onschadelijk voor je huid is omdat er geen rare bestanddelen in zitten. En dat het zelfs op je gezicht mag!Ik ben erg blij met deze informatie, en nu maar kijken wat het doet.
    Groeten, Ria.

      /   Reply  / 
  9. Germa

    Hallo Ria,
    Zoals ik al eerder op het beauty blog vermelde,is dit echt een goede creme.
    Voor een vette huid kan ik niet spreken maar voor een normale, oude, droge tot zeer droge huid vind ik het een prima product.Wel na een kwartiertje even deppen met een tissue of keukenpapiertje.Blijft er toch nog een filmpje op je huid liggen.Veel succes en ik hoop dat het helpt bij je psoriasis.

    Groeten, Germa

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>