Geluk door een cosmetische ingreep, lees het onderzoek

Uitgever van Beauty+, het nieuwe magazine over cosmetische chirurgie, heeft mij vandaag het volledige onderzoek toegestuurd met alle vragen en antwoorden die aan 523 vrouwen tussen de 30 en 65 jaar zijn gesteld. Het onderzoek is uitgevoerd volgens geldende standaarden, ANP norm en de MOA (de overkoepelende onderzoeksassociatie). Ik publiceer het met toestemming. Lees hieronder verder.

 

 

ONDERZOEKSRESULTATEN

 

Vraag 1: ontevredenheid

Over welk deel of delen van uw lichaam bent u momenteel ontevreden?

De absolute nummer 1 is de buik van de vrouw, gevolgd door het gewicht. Tweederde van de vrouwen is niet tevreden over de buik en de helft is ontevreden over het gewicht. Ook de billen en de tanden brengen het er niet goed van af. Het meest tevreden is men over gezichtskenmerken als ogen, oren en lippen en de lengte.

De dames die plastische chirurgie hebben ondergaan zijn significant ontevredener over het uiterlijk op dit moment dan de vrouwen die geen operatie hebben laten uitvoeren. Liefst driekwart is ontevreden over de buik en het gewicht. Daarnaast is er ook veel meer ontevredenheid over de heupen en het gezicht ten opzichte van de vrouw zonder plastische chirurgie.

Vraag 2: bereidheid tot operatie m.b.t. lichaamsdelen waarover ontevredenheid is

U heeft de volgende delen van uw lichaam aangegeven waarover u ontevreden bent. Zou u bereid zijn deze lichaamsdelen op enig moment d.m.v. een chirurgische ingreep te laten verbeteren?

Deze vraag is gesteld aan vrouwen die momenteel ontevreden over een lichaamsdeel zijn. Hoewel de vrouwen het minst tevreden zijn over de buik en het gewicht zijn ze niet het meest geneigd om deze door operaties te laten verbeteren. Opvallend is dat er eerder aan de ogen zal worden laten gesleuteld, terwijl daar momenteel juist redelijke tevredenheid over is. De ogen en tanden zijn de lichaamsdelen die de doelgroep het eerst via chirurgie zal aanpakken.

Vraag 3:

Welke van de volgende lichaamsdelen, ook al bent u daar nu tevreden over, zou u eventueel bereid zijn om op enig moment d.m.v. een chirurgische ingreep te laten verbeteren?

Deze vraag is gesteld aan alle respondenten, dus ook aan de dames die tevreden zijn over hun uiterlijk. Bijna de helft van de dames overweegt een chirurgische ingreep in de toekomst. De dames die al eens via plastische chirurgie een lichaamsdeel hebben verbeterd, zijn sneller geneigd dit nogmaals te ondergaan.

Degenen die het wel bereid zijn tot een chirurgische ingreep zouden de buik, de ogen, de tanden en/of de borsten (in deze volgorde) laten verbeteren. Opvallend is dat de fulltime werkende vrouwen het minst snel geneigd zijn over te gaan tot plastische chirurgie. Als ze het zouden doen, dan zouden het eerst de ogen aan de beurt zijn.

Vraag 4:

In hoeverre bent u het eens met de stelling: "Hoe mooier iemand eruit ziet, hoe makkelijker zijn of haar carrière zal verlopen."

Tweederde van de Nederlandse vrouwen tussen 30 en 65 jaar is het met deze stelling eens. Een carrière verloopt in hun ogen makkelijker als iemand er mooi uit ziet. Opvallend verschil is geconstateerd tussen vrouwen die openstaan voor cosmetische chirurgie en vrouwen die niet hiervoor openstaan. De dames die ervoor openstaan zijn het meer eens met deze stelling (74% versus 63%).

Vraag 5: taboes

Kunt u aangeven in hoeverre u het eens bent met de volgende stellingen?

De helft van de vrouwen is het eens met de stellingen dat een goed uiterlijk essentieel is en aftakeling te lijf moet worden gegaan. De Nederlandse vrouw is het niet eens met de stelling dat ouderen niet meer meetellen.

Vraag 6 en vraag 7:

Heeft u plastische chirurgie, niet medisch van aard, ondergaan? Kunt u aangeven in hoeverre u het eens bent met de volgende redenen waarom u plastische chirurgie heeft ondergaan?

Ruim 7% van de Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 35 tot 65 heeft plastische chirurgie die niet medisch van aard is, ondergaan. De reden om een chirurgische ingreep te laten uitvoeren is in de regel om weer een normaal uiterlijk en/of meer zelfvertrouwen te krijgen.

Vraag 8:

Denkt u dat uw levensgeluk (voelt u zich dan beter/happier) zal toenemen als u een chirurgische ingreep laat ondergaan aan een lichaamsdeel waar u niet tevreden over bent? Indien u een cosmetische operatie heeft ondergaan, vindt u dat uw levensgeluk is toegenomen (voelt u zich beter/happier)?

14% van de vrouwen tussen 30 en 65 jaar verwacht dat de state of happiness zal toenemen. Liefst driekwart van de dames die plastische chirurgie heeft ondergaan, vindt dat het levensgeluk enigszins of zeker is toegenomen. Met ruim 70% geeft ook de groep die wel openstaat voor chirurgie, maar dit niet heeft ondergaan, aan dat zij verwachten dat zij gelukkiger worden.

 Vraag 9:

Heeft u wel eens overwogen om een cosmetische ingreep bij u te laten doen?

40% van de vrouwen heeft overwogen om een ingreep te laten doen en daarvan heeft 13% het ook daadwerkelijk laten doen. De meeste vrouwen vinden het te duur: een kwart van de mensen die het overwegen, is deze mening toegedaan. Van de mensen die plastische chirurgie overwegen, is 1 op de 10 bang voor de operatie.

Vraag 10:

Kunt u aangeven hoe vaak u zich informeert over cosmetische chirurgie?

Bijna 4 op de 10 vrouwen informeert zich op enige wijze. Tijdschriften en televisie zijn hiervoor de belangrijkste media. De intensiteit van informatie vergaren is niet hoog en staat op gemiddeld eens per jaar.

CONCLUSIES

Algemeen

De Nederlandse vrouw is steeds bewuster bezig met het ondergaan van cosmetische chirurgie. Bijna de helft van de vrouwen in de leeftijd van 30 tot 65 jaar zou voor plastische chirurgie openstaan. Circa 4 op de 10 heeft plastische chirurgie overwogen of heeft dit al gedaan. Voor driekwart van de dames die een cosmetische operatie heeft laten doen, is het levensgeluk toegenomen. Algemeen kan worden gesteld dat plastische chirurgie voor de Nederlandse vrouw een serieuze optie is om het uiterlijk te verbeteren en dat een dergelijke operatie meestal tot een gelukkiger leven leidt.

Om meer diepte aan de algemene conclusie te geven, wordt hieronder een aantal belangrijke conclusies rond de mening van de Nederlandse vrouw over haar uiterlijk en haar attitude ten opzichte van cosmetische chirurgie opgesomd.

Uiterlijk en zelfvertrouwen

  1. De Nederlandse vrouw is vooral onzeker over haar buik en haar gewicht.
  2. De Nederlandse vrouw is onzekerder over haar lichaam dan over haar gezicht.
  3. Een goed uiterlijk is belangrijk en veroudering moet te lijf worden gegaan, aldus de Nederlandse vrouw.
  4. Vrouwen vinden over het algemeen dat schoonheid een aanjager voor een maatschappelijke carrière is.

Cosmetische chirurgie

  1. De paradox van plastische chirurgie: de onzekerheid over het gezicht is het kleinst, maar het gezicht zou wel het eerst onder handen worden genomen.
  2. De Nederlandse vrouw is zelfbewust en beslist zelf om plastische chirurgie te ondergaan.
  3. Vrouwen die al eens iets hebben laten opereren, zijn sneller geneigd nogmaals plastische chirurgie te ondergaan.
  4. Een cosmetische ingreep leidt in de regel tot meer levensgeluk. Vrouwen die openstaan voor plastische chirurgie, maar dit nog niet hebben ondergaan, verwachten dat de state of happiness zal toenemen.
  5. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse vrouwen informeert zich over plastische chirurgie. Ze doen dit via verschillende media, waarbij tijdschriften, televisie en internet (in die volgorde) de belangrijkste bronnen zijn. De intensiteit waarmee informatie wordt vergaard is nog niet erg hoog, maar dit is parallel aan de nog relatief beperkte informatievoorzieningmogelijkheden.
  6. Een zeer grote groep vrouwen heeft al eens overwogen om een chirurgische ingreep te laten doen. Het is nauwelijks nog een taboe om het te laten doen, maar het wordt vaak te prijzig bevonden.

 Lees hier mijn recensie over dit nieuwe magazine.

Lees hier ook de gastcolumn van toneelregisseur Dolf Ephraim over injectables.

Lees ook:Vrouw wordt gelukkig van plastische chirurgie
Lees ook:35+ vrouwen omarmen plastische chirurgie
Lees ook:Ooglidcorrectie meest populair
Lees ook:Plastische chirurgie voor een goede baan?
Lees ook:Onderzoek pls.chirurgie: tevreden maar ook roep om kwaliteitsbewaking

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>