President Chavez: borstvergroting is een schande!

President Hugo Chavez van Venezuela spreekt er schande van dat ouders hun dochters al op vijftienjarige leeftijd geld voor een borstvergroting geven, zo staat deze week in Elsevier te lezen. Grote borsten zijn in dat land een statussymbool.

 

  

  

Venezuela: Uiterlijkheden

13 oktober 2007

Een borstvergroting voor je vijftiende verjaardag? President Hugo Chávez spreekt er schande van

Door Edwin Koopman

'De ultieme degeneratie': zo noemt de Venezolaanse president Hugo Chávez de neiging van Venezolaanse ouders om hun opgroeiende dochters te verblijden met een borstvergroting. De afgelopen jaren is het mode geworden om meisjes op hun vijftiende een afspraak bij de plastisch chirurg cadeau te geven. De vijftiende verjaardag is voor Latijns-Amerikaanse meisjes de belangrijkste in hun leven want het geldt als de overgang van kind naar jonge vrouw.

Uiterlijk is belangrijk in Venezuela, zeker voor vrouwen. Een omvangrijke boezem geldt als statussymbool. Al jaren is het opvullen met siliconen er de gewoonste zaak. Op tv wordt geadverteerd met borstimplantaten en banken verlenen speciale kredieten voor de operatie, die duizenden euro's kost. Op stranden en in discotheken wordt het resultaat met trots en zonder veel textiel tentoongesteld.

De toename van het aantal plastische ingrepen vormt onderdeel van een explosief groeiende bestedingswoede. In luxe winkelcentra dragen de kopende klanten massaal hun nieuwste mobieltjes, televisies en andere elektronica naar hun splinternieuwe auto's in de parkeergarage. Er gaat veel geld om, dat afkomstig is van de inkomsten uit de olie, waarvan de prijzen wekelijks nieuwe records breken. Bij de vorige boom, in de jaren zeventig, kregen de Venezolanen in Miami de bijnaam damedos , letterlijk 'geef er maar twee', wegens hun uitbundige bestedingen.

Maar nooit eerder ging de geldsmijterij zo gepaard met de nationale schoonheidsobsessie als nu. 'Ik doe een beroep op jullie geweten, vaders en moeders van dit land,' zei Chávez tijdens zijn zondagse televisieprogramma Hallo president . Zelf gaf Chávez, die zichzelf trots omschrijft als 'lelijk' het goede voorbeeld. In hetzelfde programma feliciteerde hij zijn dochter die op die dag tien jaar werd. Haar cadeau die ochtend: een microscoop.

——————————————————

Lees ook ons interview met Marieke Aafjes die de schoonheidsbeleving in Argentinie onderzocht.

Lees ook:Dove: Schoonheidsideaal bij meisjes is dramatisch
Lees ook:Wees er trots op dat je een meisje bent
Lees ook:HUGO BOSS seeking five reporters to cover the HUGO Fashion Show live
Lees ook:Robin van Persie ambassadeur BOSS BOTTLED
Lees ook:Borstvergroting moet vrouwen naar het WK lokken!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>