Zonnebank verhoogt kans op dodelijk melanoom enorm

 

Als je voor je 35ste levensjaar regelmatig naar de zonnebank bent gegaan, dan heb je 75% kans om het kwaadaardige huidkanker melanoom te ontwikkelen, zo hebben Engelse kankeronderzoekers berekend.

 

 

Van de 4000 duizend mensen die deelnamen aan het onderzoek viel maar liefst 82% in deze categorie. In Engeland is het melanoom nu onder jonge mensen tussen de 15 en 35 jaar het meest voorkomende huidkanker. Het lullige van dit huidkanker is, is dat het dus dodelijk kan zijn, als je er niet op tijd bij bent. In Engeland worden jaarlijks 9000 mensen met melanoom gediagnosticeerd, waarvan er 1800 overlijden. Opvallend: meer vrouwen krijgen het, maar meer mannen overlijden eraan.

Engelsen hebben een veel lichtere huid dan Nederlanders. Zij vallen echt onder huidtype 1, Nederlanders onder huidtype 2.

Als roken zo slecht is en nu ook overal uit het sociale leven verbannen wordt, wanneer worden de zonnebankhouders aangepakt?

Zonnebanken bevatten traditioneel ook vooral uv-a straling, waarvan vroeger werd gezegd dat het relatief veilig was, dan wel lang niet zo schadelijk als uv-b. Uit recent onderzoek is ook naarvoren gekomen dat vooral uv-a verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van melanomen. Lees mijn blog hier over.

Een gewaarschuwd mens, telt voor twee, zullen we maar zeggen. Lees het volledige artikel bij de BBC Online.

Lees ook:Shocking: steeds meer jongeren hebben huidkanker
Lees ook:Bekijk de handige zonkrachtwijzer van L’Oreal vandaag
Lees ook:Zonnebanken verhoogt kans op huidkanker
Lees ook:Met factor 30 blijft je huid lekker jong
Lees ook:Schokkend: 1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Zonnebank verhoogt kans op dodelijk melanoom enorm

  1. Arinda

    Het IARC heeft een rapport uitgebracht. De Grootste Cosmeticafabrikant ter Wereld L’Oreal Recherce heeft het rapport gesponsord zo staat
    in de sidelines te lezen …

    “Het is het bijzonder… Het betreffende onderzoek waar de gehele mediahype, het zaaien van angst door onwetendheid op gebasseerd is houd in; dat de zonnebank verplaatst is naar catagorie 1 waar ook bijv. Mosterdgas, Asbest, Arsenicum, maar ook al sinds 1992 de Zon in ingedeeld is en het bijzondere is dat er in die groep ook bijv. Rode Wijn, Bier , Zoute vis en vele ander producten zitten die we niet verwachten…

    Natuurlijk word er door de media of diegene die de media aanstuurten met de berichtgeving begonnen is zonder enige kennis van het betreffende onderzoek Mostergas als vergelijking gekozen.
    De Nederlandse ANP neemt het betreffende bericht klakkeloos over ter publikatie, Mediahype en massahystery zijn compleet..
    In de publikaties wordt ook gesproken over een risico verhoging van 75 %, dit lijkt erg veel maar in werkelijkheid blijkt het een risicoanalyse te zijn welke een kans berekend op 0,00135 %, na dit onderzoek is dit verhoogd naar 0,00236 % de 75% verhoging klopt maar Nihil blijft als er dan al een stijging is Nihil..

    Jammer dat het zo misleidend voor de consumenten gebracht wordt…”

    Misschien om even de zaken in perspectief te plaatsen: een verhoging van 75% houdt in dat de kans op melanoom stijgt van 7 naar 12 per 10.000 – ongetwijfeld statistisch significant, maar ook relevant? Melanoom is verantwoordelijk voor niet meer dan 1,7% van de totale kankersterfte (25/10.000 – cijfers RIVM 2004).
    De reactie van de dermatoloog is een goed voorbeeld van wat de Engelsen ‘fear mongering’ noemen: in Nederland is het aantal sterfgevallen door alle huidkankers bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar 2,6/100.000 tegen 16,7/100.000 voor borstkanker. Dat scheelt nogal…
    In Nederland stierven in 2007 733 mensen aan huidkanker en 790 door verkeersongevallen. Inderdaad op het oog nog wel redelijk vergelijkbaar; probleem is evenwel dat de leeftijdsverdeling ietwat anders ligt: 85+-ers hebben een relatief hoge kans op huidkanker maar zie je niet zo vaak (meer) aan het verkeer deelnemen.

    De voorbeelden van ongelukkigen die kennelijk ontoereikend zijn behandeld en om die reden regelmatig terug moet voor heroperatie maken de argumentatie niet bepaald krachtiger.

    In deze tijd van computergefaciliteerde data-mining en publicatieplicht worden we overspoeld met dit type berichten. De functie van de media zou mijns inziens moeten zijn een en ander van kritische kanttekeningen te voorzien. Tenslotte zijn al meer dan genoeg media bereid tot het blindelings overnemen van dit soort onderzoeksresultaten compleet met angstaanjagende headlines.
    Betreffende het onderzoek kunt u sterk twijfelen over het waarheidsgehalte ervan;
    Waarom;
    Het IARC heeft het rapport uitgebracht. De Grootste Cosmeticafabrikant ter Wereld L’Oreal Recherce heeft het rapport gesponsord zo staat in de sidelines te lezen.
    Ook de Nederlandse dermatoloog Gertruud Krekels, woordvoerder van de Nederlandse vereniging voor Dermatologie en Venereologie schijnt zo haar banden en relaties met de cosmetische industrie te hebben..
    Het waarheidsgehalte en de betrouwbaarheid van hun uitspraken kom hierdoor ook in een bijzonder perspectief te staan..
    Voor een individu is het niet meer te begrijpen dat multinationals met hele grote belangen in deze onderzoeken bepalend zijn.

    Het lijkt mij relevant om dat eerst eens te onderzoeken alvorens deze uitspraken en onderzoeken serieus te nemen..

      /   Reply  / 
  2. Arinda

    WEL of Niet Zonnen op het Strand op de Zonnebank of in de Tuin,

    Duidelijkheid bij deze;

    Tegenstrijdige berichtgeving maakt dat nog steeds miljoenen mensen het spoor volledig bijster zijn over het eenvoudige gegeven of het nu wel
    of niet verstandig is om lekker te genieten van de zon !!!!

    Dr. Dianne Godar heeft een onderzoek gedaan die indiceert dat UVA licht in de zon schadelijk is. UVB licht beschermt het menselijk lichaam en geeft die begeerlijke gezonde kleur en geeft je lichaam bovendien de essentieel benodigde vitamine D.

    Het zijn dus de UV-A stralen die verantwoordelijk zijn voor de huid-aandoeningen.

    Wat is echter belangrijk om te weten?

    De UVA stralen worden niet tegengehouden door de ruiten van je auto en het huis !

    UVB stralen aan de andere kant zijn juist een bescherming tegen huidkanker of liever gezegd,
    het is de vitamine D die je lichaam aanmaakt om je te beschermen tegen deze huidkanker.

    Dr. Godar heeft een wel heel sterk punt in haar onderzoek :

    De melanoom epidemie begon al voordat het massaal zonnen aan het strand en in de tuin zo’n geweldige trend werd. Bovendien tekent de dramatische toename van melanoom huid kanker zich voornamelijk af bij mensen die veelal binnen werken in plaats van bij mensen die de gehele dag in de zon werken !!

    Het is juist een laag vitamine D niveau wat een risico is voor het ontwikkelen van huidkanker. Bovendien mensen die reeds melanoomkanker hebben en zich blijven blootstellen aan de zon, leven langer dan diegene die dit niet doen.

    De cijfers: huidkanker is al aan het toenemen sinds 1940 in Amerika. Binnen werkers krijgen negen maal minder UV stralen dan buiten werkers en toch lopen zij een groter risico op huidkanker. U weet nu waarom …

    UVA stralen dringen dieper in de huid door dan UVB stralen. Het zijn dan ook de UVA stralen die de huid doen verouderen. Achter het raam in de zon verstoord dus de natuurlijke balans waar de UVB stralen je beschermen tegen de schadelijke UVA stralen. Simpel eigenlijk nietwaar?

    Voldoende zonnen is dus heel gezond vanwege de vitamine D aanmaak door je lichaam. Bedenk dat de natuur zo geschapen is dat er ten alle tijden evenwicht dient te zijn, balans. Dat betekend dat 15 tot 30 minuten per dag reeds voldoende zijn voor de vitamine D aanmaak. Een paar uurtjes zonnebaden aan het strand of in de tuin zijn echt niet slecht maar de hele dag en vooral rond het middaguur daar is dus wat voor te zeggen. “Overdaad schaad”.

    Vitamine D aanmaak kan je lichaam beschermen tegen niet alleen huidkanker maar er zijn zestien soorten kanker waarbij de zonne-vitamine (D3) bescherming geeft inclusief longkanker, borstkanker, prostaatkanker en darmkanker.

    Onbeschermd zonnen ??

    Als je de zon totaal vermijd of je gebuikt een SPF zonnecrème dan is je huid niet in staat om voldoende of helemaal geen vitamine D aan te maken!

    Vitamine D onderzoek naar relatie met kanker.

    Voldoende vitamine D opname kan een zaak van leven of dood zijn. Een nieuwe studie toonde dit belang bij het overleven van longkanker. Vitamine D krijgt men binnen via voeding, vitaminesupplementen of de zon. Onderzoek toonde dat patiënten met longkanker die hun operatie in de zomer ondergingen 50% meer overlevingskans hadden na 5 jaar dan diegene die de operatie in de winter ondergingen. (Onderzoek Havard School of Public Health)

    Resultaten Studie

    De resultaten werden gemeld bij de American Association for Cancer Research conference in Anaheim. Het interessante aan deze studie is dat er niet gekeken werd naar de kans om longkanker te krijgen maar naar de overlevingskansen. Dokters ontdekten de rol van vitamine D in het voorkomen van bepaalde kanker soorten en wilde ook weten wat de rol was bij het overleven van deze ziekte. De uitkomst van de studie wil niet zeggen dat patiënten een operatie moeten uitstellen tot in de zomer, maar kunnen vitamine D aanvullen via de juiste voeding en supplementen.

    Het menselijk lichaam kan 10.000 tot 12.000 international units (IU) genereren per half uur zomerzon blootstelling. De aan-bevolen dagelijkse vitamine (D) opname is van 200 tot 600 (IU). In de praktijk echter krijgen mensen in de US en Europa stukken minder vitamine D binnen dan de aanbevolen hoeveelheid. (ADH EU norm) (RDA – US norm). Hoe verder mensen van de evenaar verwijdert zijn, des te slechter is de vitamine D opname. Mensen die bovendien te horen krijgen dat de zon schadelijk is vanwege huidkanker en de zon vermijden hebben nog een lagere vitamine D status.

    SPF Zonnecrème met beschermingsfactor is gevaar voor de gezondheid ???

    In een mail van “What docters don’t tell you” en begin Juli heel beperkt en gereguleerd in de Media kwam naar voren dat het insmeren tegen een ‘overdosis’ zonnestralen schadelijker is dan onbeschermd in de zon vertoeven. Bij een inventarisatie van de koele cijfers bleek dat in de streken waar de meeste huidkanker voorkwam ook de meeste SPF zonnecrème verkocht wordt.

    Als je dus een uurtje zonder zonnecrème gaat zonnen is dat aan te bevelen zonder bescherming. Ga je de gehele dag aan het strand liggen zonnen dan is na dit uur een veilige zonnecrème aan te bevelen.
    Let er echter op of deze veilig is zonder schadelijke en vaak giftige stoffen. Dit is inmiddels ook door sommige media gepubliceerd Maar de meeste media worden gecensureerd en geregisseerd door “officiële” niet bekende instanties..

    92% van de verkochte en als zodanig bekende zonne beschermings cosmetica met bescherming factor is niet veilig omdat het bepaalde chemische bestanddelen bevatten welke direct in verband gebracht kunnen worden met het veroorzaken van Huidkanker !!!!!

    De gouden regel is. Tussen 10.00 en 14.00 uur maakt de zon de meeste vitamine D aan in je lichaam waardoor je korter buiten hoeft te zijn voor optimale vitamine D aanmaak. Wanneer de zon ondergaat is er meer schadelijke UVA straling dan de beschermende UVB straling.

    Als je vanaf nu nog informatie leest die dit niet onderschrijft betekend het dus simpel dat men daar nog geen kennis heeft genomen van deze feiten en kennis.

    Verbranden in de zon is inderdaad niet erg verstandig. het risico dat u echter binnen achter glas loopt is echter vele malen groter. Klaarblijkelijk zijn beide experts daar nog niet van op de hoogte omdat men nog steeds de verkeerde boodschap verkondigd. !!!!

    De media hebben onlangs bol gestaan over zonnebanken (zomer 2009) en hoe ongezond deze wel niet zijn:
    Bekijk de YouTube video: The Truth About Tanning Beds

    Over de waarheid over de werking van UV en de waarde van de onderliggende studies.

    Dit over de waarheid van de Zon “Beschermings” crème,s en de waarde van de onderliggende studies gedirigeerd door financiële belangen. Zonnebanken daarentegen zijn al beschermend gemaakt qua sterkte en hiertegen hoeft u zich niet te beschermen. Het enige is net als met de zon: geniet en zon verstandig. En zoals met alles ; Overdaad schaad.

    Alweer een extra keiharde leugen en een extra misleiding op rij van de World Health Organisation en de vele organisaties welke daaraan financieel verbonden en dus afhankelijk van zijn…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>