Luchtvervuiling kan leiden tot huidveroudering

Volgens recent Duits onderzoek kan langdurige blootstelling aan verkeersgerelateerde fijnstof in de lucht effect hebben op huidveroudering. Het onderzoek werd gedaan onder 400 vrouwen in de leeftijd van 70 to 80 jaar.

De metingen van de concentratie van verkeersgerelateerde fijnstof in de atmosfeer werd zowel in landelijke als stedelijke gebieden in Duitsland gedaan. Deze zijn vergeleken met de verouderingstekenen die de vrouwelijke huid vertoont, inclusief pigmentvlekken, rimpels en huidverslapping. Uit het onderzoek blijkt, dat hoe hoger de concentratie van verkeersgerelateerde deeltjes in de lucht, hoe hoger het aantal ouderdomsvlekken op de huid. Daarbij komt, dat er ook een significant verband was tussen de niveaus van luchtvervuiling en de nasolabiale plooien (de huidplooien die aan beide zijden van de neus lopen).

De huid beschermen tegen luchtvervuiling
Schrijver van het onderzoeksrapport Jean Krutmann, reageert op hoe je de huid kunt beschermen voor de effecten van luchtvervuiling: “Verkeersgerelateerde fijnstof bestaat voornamelijk uit koolstofdeeltjes en deze deeltjes koolstofdeeltjes binden zich met organische stoffen zoals polyaromatische koolwaterstoffen. Dus alles wat je moet weten is hoe de koolstof en de polyaromatische koolwaterstoffen de huid beïnvloeden.

Volgens Krutmann is de rol van de polyaromatische koolwaterstoffen bij huidveroudering waarschijnlijk het verbinden aan de verbinding ervan met aryl-koolwaterstofreceptor (AhR), die gevonden wordt in keratinocytes (opperhuidcellen) en melanocytes (pigmentcellen).

Als je de AhR receptor stimuleert, zou de melanineproductie verhoogd kunnen worden, wat het hogere aantal pigmentvlekken, zoals geconstateerd tijdens het onderzoek, zou kunnen verklaren.” Leveranciers van ingrediënten zouden zich kunnen richten op deze receptor om zo mogelijk het probleem te tackelen. Volgens Krutmann hebben sommige bedrijven misschien al moleculen die hiervoor geschikt zijn.

Bron: Journal of Investigative Dermatology

Lees ook:Pigmentatie verminderen, yes we can!
Lees ook:Discussie nanotechnologie gaat door
Lees ook:Vrouwen met borstimplantaten plegen vaker zelfmoord
Lees ook:Alles wat je moet weten over zonnebaden
Lees ook:Hete lucht is slecht voor je handen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Luchtvervuiling kan leiden tot huidveroudering

  1. Priya

    Heel goed artikel! Fijnstof en luchtvervuiling is behoorlijk van invloed op de huid. Gelukkig kunnen we de ouderdomsvlekken en pigmentvlekken in 1 behandeling verwijderen :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>