Cleopatra geen sekssymbool uit de oudheid

Cleopatra, de Egyptische koningin uit de antieke oudheid, die in talloze Hollywood films als een sensuele , en mooie krachtige vrouw wordt neergezet, blijkt verre van een beauty te zijn geweest. Althans, dat blijkt uit een recent gevonden muntje met haar afbeelding erop.

 

Vergeet dat sekssymbool uit het verre verleden maar dat de hoofden van mannen (zeker in film van acteurs als Richard Burton) op hol bracht met haar oogverblindende schoonheid. Cleopatra had volgens oude Romeinse geschriften een slepende, zwoele stem, maar nimmer werd er over een fraai gezicht gesproken en nu is duidelijk waarom. Cleo had een laag voorhoofd, een puntige kin, dunne lippen en een dunne, lange haakneus. Phew, kan het nog erger?

Deze beschrijving wordt nu opgemaakt uit de vondst van een maar liefst 2000 jaar oude munt die uit een bankkluis in het Engelse Newcastle is gedist. Dit muntstuk lag daar notabene al sinds 1920, altijd zorgvuldig bewaard door een vereniging van antiekhandelaren. De stiekemerds!

 

 Onvervalste sixties look

Hadden ze dit de wereld maar eerder verteld, dan had Hollywood ook niet zo op drift kunnen raken met haar verbeelding rond deze mythische persoon. Een Cleopatra die dagelijks baadde in ezelinnenmelk, prachtige ogen had zwaar omrand met dikke kohl en turkooize oogschaduw en een volle, maar bleke mond. Cleopatra staat toch in je geheugen gegrift als Elizabeth Taylor in de beroemde film uit de jaren'60. Een sprookje vond ik het, toen ik hem voor het eerst als tiener zag. Jaren later begreep ik wel dat er een vet jaren' 60 sausje overheen zat, met die make-up en zo. Dankzij die film werd trouwens ook die make-uplook zo'n hit. En nog eens veel later ben ik ook gaan begrijpen dat Hollywood graag roemruchte figuren romantiseert en bekoorlijk maakt. Omdat mensen nou eenmaal makkelijker wegzwijmelen bij een mooi gezicht dan een lelijke kop. En hoe meer mensen naar zo'n fijne film met aantrekkelijke mensen gaan kijken, hoe meer geld het oplevert. Natuurlijk.

Het doet me ook weer denken aan discussies over het uiterlijk van een andere figuur van mythische proporties: Jezus. Wij kennen hem als blanke, maar was hij dat wel? Misschien had hij namelijk wel een behoorlijk donkere huid:-)

Gelukkig maar dat we tegenwoordig ook mensen vereren en tot helden durven maken die niet op ons lijken…..

 

 

 

 

Lees ook:Britney ‘Cleopatra’
Lees ook:Preview! Bride Wars met Kate Hudson en Anne Hathaway
Lees ook:Een ode aan de Bijlmerbabes
Lees ook:WIN! SAFE HAVEN prijsvraag
Lees ook:Beautiful Cleopatra

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>