Vieze adem door tongbacterien

Ik deins altijd automatisch achteruit als iemand uit zijn mond stinkt. Niet zozeer als er copieus gegeten is maar wanneer iemand naar nicotine stinkt of last heeft van halitose. En met name dat laatste, waarbij er een weeeige rotte eieren lucht verspreidt wordt. Volgens mij heeft wel 1 op de zes mensen hier last van. Het vervelende is dat ze het zelf niet ruiken en het is nog steeds een taboe om iemand erop te wijzen. Maar als je het ruikt bij iemand draait je maag ervan om. Althans, bij mij wel.

 

Wetenschappers van de American Association of Dental Medicine zijn er weer eens ingedoken en concluderen dat de bacterie Solobacterium moorei die op de tong leeft de boosdoener is. De bacterie werd in een groep van 21 mensen met halitose bij iedereen aangetroffen, en bij iemand uit de controlegroep. De bacterie produceert onder meer waterstofsulfide en het enzym beta-galactosidase. Die twee stoffen zijn al eerder in verband gebracht met slechte adem.

De moorei is niet de enige 'vieze'bacterie op de tong, er zijn er wel zeshonderd en meerdere daarvan maken stoffen die een slechte adem veroorzaken. Bij mensen zonder slechte adem nemen andere bacterien de kwalijke moleculen op en neutraliseren zo de stank.

Aan halitose is bar weinig te doen. Je kunt je erop laten testen bij speciale centers, zoals in Amsterdam bij de VU. Je krijgt spoelmiddelen mee en een tongschraper. Mondhygiene is natuurlijk belangrijk; 2x daags je tandenpoetsen en echt regelmatig naar de mondhygieniste. Sommigen geloven ook dat innemen van probiotica kan helpen, maar dat bewijs is flinterdun.

Lees ook:Altijd ‘n frisse adem
Lees ook:Halitose 1 op de 8 heeft een bar slechte adem
Lees ook:We laten onze vrienden en collega’s lekker uit hun MOND stinken….
Lees ook:Tweederde laat vrienden en collega’s uit hun mond stinken
Lees ook:Mondspray die drie uur lang houdt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>