Bijzondere anti-litteken gel in de maak

Of je nou een wond hebt als gevolg van een ongeluk of een plastisch chirurgische ingreep: iedereen vreest de littekens. Tot nu toe was er ook bar weinig remedie tegen die littekens. Om ze uberhaupt te voorkomen, dan wel om de wonden mooier te laten helen. Britse onderzoekers hebben nu een gel ontwikkeld die in staat is om littekenweefsel zo te minimaliseren dat het litteken nog nauwelijks zichtbaar zal zijn. De medische wereld is er laaiend enthousiast over.

 

Toegegeven, een wond die ontstaan is door een ongeluk is meestal heel rauw en zal minder mooi helen. Een met precisie aangebracht sneetje heelt veel netter. Maar een feit blijft: scheuren in de huid blijven altijd zichtbaar. Ik zal even uitleggen hoe dat komt.

Zodra er een wond in de huid is, treedt er een ontstekingsreactie op waarbij witte bloedcellen (marcofagen) worden geactiveerd om zo snel mogelijk bacterien in die wond dood te maken. Tegelijkertijd activeren die witte bloedcellen de aanmaak van collageen, om die wond weer zo snel mogelijk dicht te maken.

Dit proces verloopt snel en heel rommelig. De laagjes collageen worden niet netjes over elkaar heen gelegd, ze bouwen zich vanaf de randen van de wond op en zo krijg je dus dat 'rommelig' uitziend litteken.

Wetenschappers vroegen zich ooit af waarom dit zo rommelig gebeurd, want als een huid voor het eerst wordt aangemaakt (denk in de baarmoeder) worden die collageenlaagjes wel netjes over elkaar gelegd en krijg je een mooie gladde huid.

De uitvinders van de nieuwe anti-littekengel zijn er nu achter gekomen dat een enkel gen, genaamd osteopontin, een hoofdrol speelt in dit proces. De gel die ze nu ontwikkeld hebben remt de actie van dit gen af. Het resultaat is dat aanmaak van nieuwe bloedvaatjes rond de wond en de weefselreconstructie sneller verloopt en bovendien 'netter' verloopt; het littekenweefsel was aanzienlijk verminderd. Hoeveel verminderd, werd helaas in het Engelse nieuwsartikel niet vermeld.

Artsen zijn er behoorlijk lyrisch over, omdat ze denken dat het ook goed bruikbaar is bij het tegengaan van littekenweefsel op inwendige organen – wat immers ook veel klachten veroorzaakt. Men hoopt daarom dat er op niet al te lange termijn een medicijn kan komen dat op dezelfde manier werkt als de gel.

Lees ook deze blogs:

`Mijn BNR Nieuwsradio uitzending over de littekencreme van drs Schreuder die vergoed wordt door Achmea

- Andere cremes die een verbeterde huidconditie beloven

- Camouflagecreme bij pigmentvlekken en littekens

- Hoe voorkom je littekens bij tatoeage verwijdering?

copyrights: www.moniquelindeboom.nl

 

Lees ook:Snel van een koutje herstellen
Lees ook:Kleurrijke pleisters met Betadine Oplossing
Lees ook:Olaz aapt succes Boots no 7 na met ‘uitverkocht’ advertentie
Lees ook:Slakken blijken dé oplossing tegen rimpels
Lees ook:Koffie met Collageen houdt je jong!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bijzondere anti-litteken gel in de maak

  1. peeters marc

    hoi met peeters ik wil van die anti litekenweefselgel bestellen maar weet niet hoe kunt u me zegen hoe of waar ik dat kan bestellen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>