Computerprogram maakt symmetrisch mens niet mooier

 Kijk eens heel goed naar deze twee fotos (afkomstig van NY Times online). Welke van de twee beelden is door een computerprogramma gehaald om het zodanig te 'verfraaien' dat het aangepast is aan de huidige wensen van het schoonheidsideaal?

 

 

Juist ja, de rechter dus. De vrouw is volledig symmetrisch gemaakt. En de computertool daartoe is ontwikkeld door een Israelische wetenschapper die daarvoor beelden van Duitse en Israelische vrouwen heeft gebruikt uit de media, film en advertising. Hij heeft die beelden over elkaar heen gelegd en dat heeft geleid tot een nauwkeurige berekening van een perfect symmetrisch gezegd, zo laat hij de krant NT Yimes weten.

In datzelfde artikel mogen andere wetenschappers reflecteren en men zegt al snel dat de linker mooier is omdat daar meer karakter is zit. Uit het computergezichtje is alle karakter gehaald, het is vervlakt. Men vindt het ook typische gedrevenheid van – vroeger – vooral kunstenaars en architecten (denk aan de golden ratio van Da Vinci) om alles symmetrisch te willen maken, en tegenwoordig beinvloeden tandartsen en plastisch chirurgen ons daarmee.

Maar ik heb het zelf ook al eens eerder gezegd en het is prettig dit standpunt terug te vinden bij een professor in bovengenoemd verhaal: 'We never see faces like that (hierboven) in real life. We see faces in connection with people expressing emotions and ideas, all those aspects of the face are essential to our deciding whether a face or a person is beautiful.'

Zo, en als ik het voor het zeggen had, werden onmiddelijk al die misselijkmakende Amerikaanse make-over programma's van de buis verwijderd, waarin vrouwen en mannen niet tot een fijne versie van zichzelf maar tot een computeranimatie omgebouwd worden. Of zijn ze al van de buis?? Het is te vergelijken met het soort leedvermaak dat je twee eeuwen terug op de kermis of in het circus kon aanschouwen: waar de totaal mismaakten te gaap stonden (echt misvormden dan he). Wat overigens in Indonesie nog steeds gebeurt, naar ik begreep van een documentaire die ik laatst op tv zag over een man die zo'n enorme wrattenwoekering had dat zijn handen, armen en benen verworden waren tot stinkende boomstronken. Pikant detail: toen een Amerikaanse huidarts hem kwam helpen, wilde hij uiteindelijk niet omdat het vertonen van die stronken aan publiek zijn enige bron van inkomsten was.

Lees ook:

Monique schrikt van haar eigen asymmetrie en laat een spuitje Restylane inbrengen.

Man spendeert graag aan mooie vrouw

Lees ook:TV: Froukje de Both op zoek naar mooiste sixpack
Lees ook:Heidi Klum behind the scenes
Lees ook:Heidi Klum: hoe haar je ouder maakt
Lees ook:Check: Justin Bieber fotoshoot Vogue
Lees ook:Jouw foto in een kustwerk over Facebook

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>