Franse minister wil health checkup van cosmetica

De Franse minister voor gezondheidszaken Roselyne Bachelot wil een wet voorbereiden waarin het mogelijk wordt om cosmetica te screenen op stoffen die schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen.Dit liet ze dinsdag weten tijdens een conferentie over chemicalien, voortplanting en ontwikkelingstoornissen bij kinderen.

“I would like to study, in partnership with industry [bodies], the possibility of putting a logo on products that are toxic to reproduction, indicating they are not recommended for pregnant women and for young children,” zei ze, aldus een bericht op de lifestyle website wwd.com.

De Fédération des Entreprises de la Beauté, de Franse handelsorganisatie die 300 bedrijven vertegenwoordigt die samen goed zijn voor 97% van de handel, heeft toegezegd hier aan mee te willen werken. Voor hen is het geen issue zeggen ze, ze werken altijd mee als de vraag daar is.

Nathalie Kosciusko-Morizet, staatssecretaris voor milieu, riep tijdens de conferentie consumenten ook op om zich meer in de ingredientenlijstjes op de verpakkingen te gaan verdiepen. “I’m surprised to see in a gynecologist’s office that we find very little information on questions regarding environmental health,” Kosciusko-Morizet said. “I’m thinking of cosmetics, in particular, of creams full of parabens with which pregnant women coat their skin.”

Parabenen en phatalaten staan op de lijst van chemicalien die een (mogelijke) negatieve invloed op het voortplantingssysteem hebben.

De FEBEA zei hierop dat de cosmetica industrie alleen diethyl phthalate gebruikt, waarvan niet bewezen is dat het een hormoonverstoorder is. Ook zijn er maar vier parabenen toelaatbaar in de industrie, waarvan twee formeel zijn ‘vrijgesproken’ van hormoonbeinvloedende werking. Dit zijn methylparaben and ethylparaben. Met name propylparaben en butylparaben zijn recentelijk nog onder vuur komen te liggen maar de wetenschappelijke data toont aan dat ze geen effect op de menselijke hormoonhuishouding hebben. “Deze stoffen zijn zelf in voeding toegestaan en wel in veel hogere concentraties dan je ze ooit in cosmetica zult aantreffen., aldus de organisatie.’

Beauty.blog heeft al vaker over dit topic geschreven; hoe veilig is cosmetica voor onze gezondheid; zowel wat die conserveringsmiddelen parabenen betreft als het toepassen van nanotechnologie (het heel klein maken van deeltjes, met name minerale filters, die dan geen witte waas meer achterlaten, maar dus wel iets in de huid kunnen zakken. Bovendien zijn er aanwijzingen dat minuscuul kleine deeltjes in het milieu blijven hangen, met mogelijk schadelijke gevolgen voor dieren (in de zee).

Door de toenemende aandacht voor natuurlijke cosmetica, wordt de angst voor synthetische stoffen verder aangewakkerd. Parabenen zijn tot nu toe vanuit het oogpunt van cosmetisch gebruik het meest veilig. Ze zorgen er gegarandeerd voor dat er geen schimmel- en bacterievorming optreedt in cosmetica, wat van alternatieve stoffen niet te zeggen is. Hierdoor is cosmetica ook langer houdbaar. ‘Verziekte’ cosmetica maakt ook de huid ziek, en dat kan voor schadeclaims gaan zorgen tegen cosmeticabedrijven, iets waarop de industrie niet zit te wachten. Maar parabenen staan zeker onder druk, omdat ze in het lichaam worden opgenomen, zelfs uitgeplast. Punt is inderdaad wel dat ze ook volop in voedingsmiddelen voorkomen, en daar zou dan ook naar gekeken moeten gaan worden.

Neemt niet weg dat ik het goed vind dat consumenten bewust worden gemaakt. Er is een oud gezegde; alles met mate. Dat geldt ook voor cosmeticagebruik. Je hoeft echt niet elke dag te smeren, hoe raar dat wellicht ook klinkt. Je huid is net als de andere organen prima in staat om zichzelf gezond te houden. Tenzij je huid heel droog wordt….Maar ja, dit is zo’n saaie boodschap, wie wil daar nou aan?

Je kunt er natuurlijk uit voorzorg ook altijd voor kiezen om inderdaad als je zwanger bent of kinderen hebt, cosmetica te kopen waarin zo min mogelijk stoffen (uberhaupt) zitten. Voor mijn vijfjarige dochter gebruik ik maar 1 product voor haar en lichaam van het merk Urtekram (Natuurwinkel). Er zitten hooguit vijf stoffen in, en geen parabenen en dergelijke. Of het terecht is dat ik dit doe, ik weet het niet, ben ook maar een mens, en net zo goed gevoelig voor angstige boodschappen, hoe zeer ik daar toch ook weer nuchter in probeer te blijven (als journalist).

Lees ook:Cosmetica-industrie huiverig voor veranderingen Obama
Lees ook:Is een cosmetica-vrije dag zinvol?
Lees ook:Engelse moslima wil ban op cosmetica
Lees ook:Parabenen in creme ongezond of niet?
Lees ook:Nieuw & hypnotiserend lekker…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>