Sulfaat-vrije shampoo helpt tegen uitdroging

De buitenste laag van de haren bestaat uit kleine schubbetjes die dakpansgewijs over elkaar liggen. Ze beschermen ze de kern van het haar, maar er is nog iets; ze worden met een stofje (18-methyleicosinoic) dat als een soort lijm fungeert bij elkaar gehouden. Warmte lost deze lijm op, met als resultaat een dorre bos. Wat te doen?

 

  

Er zijn drie aanwijsbare oorzaken die ervoor zorgen dat die natuurlijke haarlijm loslaat: UV-straling, warmte van stylingapparatuur en sulfaathoudende shampoo.

Je haar verwarmen met stylingapparaten zorgt ervoor dat het water in het haar verdampt. Normaliter neemt haar ook vocht uitde omgeving op, dit wordt nu ook bemoeilijkt omdat de eigen voorraad zo slinkt. Eigenlijk zou je je haar weer in een waterbadje moeten leggen om de hoeveelheid water terug te brengen naar normaal. Als de hoeveelheid vocht laag is, wordt je haar droog en breekbaar.

Ook je haar natmaken en daarna snel drogen is slecht. De haarvezels zwellen eerst op en krimpen dan weer. De schubben worden hierdoor kwetsbaar, gaan te veel open staan en kunnen dus breken.

Hier zijn wat tips van experts:

- laat je haar het liefst aan de lucht drogen en gebruik anders een diffuserkop op je fohn.

- buiten kan het zinvol zijn je haar te beschermen met een uv-lotion en draag het liefst zoveel mogelijk een hoed of petje.

- gebruik bij voorkeur een shampoo waar geen sulfaat in zit. ze komen nu al mondjesmaat op de markt. Sulfaat breekt namelijk ook de lijm tussen de schubben af. We bedoelen hier dan de wasactieve stof Sodium Lauryl Sulfaat. Je vindt dit soort shampoo's traditioneel vooral onder de natuurlijke merken.

- bescherm de schubben! Niet je haar woest met een handdoek drogen. Alleen borstelen als het droog is en dan met een zachte borstel of grove kam.

Lees ook deze blogs:

- Nivea komt met nieuwe shampoo tegen haaruitdunning

- Nieuwe haarlooks winter 2008/09

- L'Oreal stopt bijenmelk in producten voor droog haar

- Ook de Braun fohn met negatieve ionen vermindert uitdroging 

copyrights: www.moniquelindeboom.nl

 

Lees ook:Schwarzkopf en Braun lief voor geverfd haar
Lees ook:Wat is waar over haar?
Lees ook:Goddelijke shampoo blijkt bijna 100% natuurlijk
Lees ook:Nieuwe Braun Ionen-haarstyler werkt echt
Lees ook:Dag kopzorgen!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Sulfaat-vrije shampoo helpt tegen uitdroging

 1. Michelle

  Eh… en wat als je dan zulk stug haar hebt dat je er simpelweg niet met een zachte borstel of een grove kam doorheen kan? :P Ik zou dan uren bezig zijn!

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  @michelle, hoe doe je het nu dan? bij stug haar lijkt me een grove kam bij uitstek het juiste gereedschap toch?

    /   Reply  / 
 3. Dany

  Michelle, als je stug haar hebt moet je juist stoppen met shampoo en een cleansing creme gebruiken . liefste een olie voor het wassen aanbregen en 15 mn in laten werken. Ik noem geen namen, maar werk zelf met produten die zijn gemaakt door biochemici gespecialiseerd in plantenbiologie. Anyway if you really need help contact me. greetz

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>