Oranje Boven! Ensemble koningin Máxima morgen te bewonderen in TextielMuseum

Het ensemble dat koningin Máxima vandaag op Koningsdag draagt tijdens het bezoek aan Tilburg is vanaf morgen te bewonderen in het TextielMuseum. Het museum is zeer verheugd dit derde meesterstuk, gemaakt door Jan Taminiau, toe te mogen voegen aan de tentoonstelling ‘Oranje Boven! | Koninklijk Textiel’. Voor de cape heeft JANTAMINIAU in samenwerking met het TextielLab van het TextielMuseum een bijzondere jacquard geweven stof ontwikkeld die gradiënt overloopt in zowel kleur als garen. De tentoonstelling ‘Oranje Boven | Koninklijk Textiel – Meesterstukken’ wordt op vrijdag 28 april om 10:00u officieel geopend voor publiek door burgemeester Noordanus. Er geldt GRATIS toegang voor iedere bezoeker die op 28 april voor 11:00u binnen is!

Jan Taminiau
JANTAMINIAU ontwierp voor Koninngsdag in Tilburg een ensemble bestaande uit een cape en een japon. De stof, gebruikt voor de cape van koningin Máxima, is ontwikkeld in het TextielLab, onder regie van Jan Taminiau. Hij koos voor een donkerblauwe chenille met een rauw, wollig en matte uitstraling, die in contrast staat met de overloop naar een glanskatoen in oker, met een glanzende en gladdere textuur.
De donkerblauwe jurk van koningin Maxima is gemaakt van een combinatie van zijde crêpe Georgette en organza. In een degrade om het lichaam heen zijn donkerblauwe en okerkleurige gesmokte ribbanden, smalle metalen kettingen en kristallen geborduurd. Voor de fascinator zijn dezelfde materialen en technieken gebruikt.

Oranje Boven! | Koninklijk Textiel
De tentoonstelling ‘Oranje Boven!’ bestaat uit twee delen. In het TextielLab tonen we het proefmodel van het damasten tafellaken gemaakt voor de 50ste verjaardag van de koning, de koningsblauwe jurk met cape van koningin Máxima, gedragen tijdens de inhuldiging in 2013 en de jurk en cape gedragen tijdens koningsdag 2017. Alle drie zijn ontwerpen van Jan Taminiau. Een selectie van de fraaie collectie gedenktextiel van het museum, variërend van kleurrijke gedrukte gedenkdoeken tot glanzend witte damast met ingeweven koninklijke portretten, wordt al vanaf 1 april getoond in de DamastWeverij.

Koninklijk programma
Vanaf vandaag tot en met zondag staat het TextielMuseum geheel in het teken van ‘Oranje Boven!’. Er worden dan extra activiteiten georganiseerd. Kijk voor het volledige programma op de website www.textielmuseum.nl

Lees ook:Maxima’s favoriet: Jan Taminiau
Lees ook:Koningsdag 2017: dit dragen de prinsesjes
Lees ook:Mooiste cover ever van Maxima
Lees ook:Koh Dutch!
Lees ook:De hoeden van Koningin Beatrix bekijken!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>