NVJ maakt anti-plagiaat software voor journalisten

Wat een geweldig initiatief is dit van de Nederlandse Vereniging van Journalisten! Ook ik maak het regelmatig mee dat journalisten of andere geinteresseerden mijn blogs of delen hiervan regelrecht kopieren voor eigen websites of printmedia. Zonder dit aan mij te melden en ook nog eens zonder bronvermelding. Dit mag dus niet. Ook op mijn artikelen rust auteursrecht. Het is helemaal triest als je weet dat dit ook door journalisten gebeurt die netjes een maandsalaris krijgen om nieuws te maken en dit niet doen maar proletarisch shoppen bij hen die er nauwelijks een cent mee verdienen maar het uit passie doen (zoals ik!). Dom ja, ik heb ook dringend een slim businessmodel nodig! Maar goed, de NVJ komt met software die het ons journalisten mogelijk maakt om plagiaat op te sporen via het internet en de proletarische shoppers dan alsnog de rekening kunnen presenteren. Maar weet je wat nog veel handiger is als de kennis niet voor handen maar de informatie wel benodigd? Ons gewoon inschakelen om het verhaal te schrijven, toch? We doen het graag.

 

(Integraal persbericht van de NVJ) 

 Nieuwe dienst voor freelance journalisten bestrijdt plagiaat

Freelance journalisten kunnen binnen afzienbare tijd controleren of hun eigen werk wordt geplagieerd. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gaat exclusief voor haar freelanceleden een dienst opzetten die het voor hen mogelijk maakt om zelf auteursrechtschending op te sporen. De opsporingsdienst werd gepresenteerd op 3 juni tijdens de Grote Freelancersdag van de NVJ en zal nog dit jaar operationeel worden.

Veel freelance journalisten zien hun artikelen of delen daaruit terug op commerciële en niet-commerciële websites zonder dat zij toestemming hebben gegeven voor publicatie. Artikelen worden nu vaak per toeval teruggevonden op internet. Schending van auteursrecht wordt echter lang niet altijd ontdekt. De freelance journalisten lopen hierdoor veel inkomsten mis, terwijl zij daar wel recht op hebben. Volgens het auteursrecht bepaalt de freelance journalist wat er met het werk gebeurt. Als een ander het werk wil publiceren heeft hij toestemming nodig van de auteur en kan de journalist daarvoor een vergoeding vragen.

Freelance journalisten kunnen straks zelf actief geplagieerde artikelen opsporen. Dit gebeurt via speciaal voor de NVJ ontwikkelde software. Een zoekmachine maakt het mogelijk om meer dan 70 procent van internet door te spitten. De journalist meldt zich aan op de website van de NVJ en kan vervolgens zelf één of meerdere artikelen uploaden. Hierna ontvangt de aanvrager een rapportage met daarin de opgespoorde artikelen. Daarnaast worden alle geuploade artikelen opgeslagen in een databank, waarna wordt bijgehouden of er meerdere artikelen zonder toestemming op internet verschijnen.

Zodra de journalist te maken krijgt met schending van het auteursrecht, is de meest effectieve reactie om direct opheldering te vragen, verwijdering te eisen en alsnog schadevergoeding te vorderen. Als de tegenpartij niet ingaat op een schikking, kan de journalist zich wenden tot de NVJ voor juridische bijstand.

De opsporingsdienst werd gepresenteerd op 3 juni, tijdens de Grote Freelancersdag. Thema van deze dag was "Onontdekt kapitaal". De toekomst van de journalistiek en de rol van de freelance journalist is sterk aan het veranderen. Enerzijds verschijnt het werk van freelance journalisten steeds vaker op internet. Anderzijds wordt het voor freelance journalisten lastiger om in de toekomst een goed belegde boterham te verdienen. Media maken steeds vaker gebruik van user generated content op internet, oftewel niet betaalde bijdragen van niet-professionele gebruikers. Om toch volwaardig mee te blijven draaien zal de freelancer meerwaarde moeten bieden aan de opdrachtgever, zoals inhoudelijke specialisatie en op maat geschreven bijdragen. Daarnaast maken veel weblogs gebruik van oorspronkelijk journalistiek materiaal. De freelance journalist zal daarom zijn auteursrecht scherp in de gaten moeten houden en moeten beseffen dat zijn werk geld waard is.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vertegenwoordigt de belangen van 2.600 freelance schrijvende-, omroep- en fotojournalisten.

Lees ook:Weg pigmentvlekken, welkom heldere teint
Lees ook:Minerale make-up, beter voor je huid of spookverhaal?
Lees ook:Cosmetica merken moet claims beter onderbouwen
Lees ook:John Frieda bekroond
Lees ook:Chirurg Edwin van Onselen vergeeft Netwerk-journalisten

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “NVJ maakt anti-plagiaat software voor journalisten

 1. Nirvana

  Ja, er bestaat software voor plagiaatdetectie; er bestaan verschillende programma’s. Dergelijke programma’s worden bijv. ook op universiteiten gebruikt. Het voorkomt en detecteert plagiaat.

  De NVJ stelt de software beschikbaar, maar maakt het niet zelf.

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  NVJ schrijft zelf dat het met voor de NVJ ontwikkelde software komt…

    /   Reply  / 
 3. Nirvana

  Ja.

  Je schrijft zelf in je subject “NVJ maakt…” en in je URL “nvj-ontwikkelt-anti-plagiaat-software-voor-journalisten”

  Niet zo aardig voor de schrijvers van de software, maar ook ironisch in deze context.

    /   Reply  / 
 4. redactie, monique

  subtiel verschil he..In de gauwigheid vertaal je al snel dat het door de NVJ gemaakt is, omdat zij ermee komen. De werkelijke ontwerpers worden niet genoemd (individuen, dan wel bedrijf)

    /   Reply  / 
 5. Incognito

  Ik ben ooit een dergelijke ‘misbruiker’ geweest op mijn website over BDD. Bronvermelding ja, toestemming gevraagd nee. Waarom niet? Omdat de inhoud van het artikel deels tot stand was gekomen met de inhoud van mijn website en ik in alle onnozelheid en onervarenheid maar te goeder trouw dat artikel toen heb geplaatst in de veronderstelling dat dat een logische zaak was na zelf bron van informatie te zijn geweest als website.

  Monique vond het toen echter nodig mij te sommeren voor het artikel te betalen wat ik weigerde. Ten eerste omdat ik dat geld niet heb en ten tweede omdat ik het maar raar vond in dit geval. Is naamsvermelding etc, niet voldoende na een dergelijke afname van informatie en daarmee het überhaupt mede mogelijk maken van dat artikel?

  Toen moest het artikel eraf wat ik heb gedaan of ik moest het plaatsen met een vermelding naar dit webog wat ik weigerde omdat het te gek voor woorden was om ook nog eens reclame te moeten maken voor iemands prive blog naast naamsbekendheid die al in beeld was. Bovendien… reclame voor beauty op een BDD site? Dat is de kat op het spek binden en daar pas ik voor.

  Ja, er gelden geschreven regels en die kan ik heus begrijpen en respecteer ik waar ik kan. Maar er zijn soms ook ongeschreven regels zoals wederdienst zonder persoonlijk belang.

    /   Reply  / 
 6. redactie, monique

  Beste Incognito, dank voor je reactie. Wellicht is het goed voor jou en je stichting (die zich ten doel stelt om voorlichting te geven over de psychiatrische aandoening BDD – Body Dismorphic Disorder) dat ik niet de beauty-industrie ben. Ik schrijf over die industrie. Bovendien, als je mijn blog echt zo stuitend vindt, zou ik er ook maar geen artikelen uit quoten.

  Het is jammer dat je je een jaar na dato nog verongelijkt voelt over een kwestie die heel gewoon auteursrecht heet en wettelijk is vastgelegd. Ik heb eea toen netjes met je proberen te regelen.

  Het artikel waar jij naar verwijst had ik geschreven oorspronkelijk voor Marie Claire, daarvoor heb ik externe deskundigen opgevoerd die niet met jouw website verbonden waren.Ook is van jouw site geen informatie afgehaald daarvoor, maar vestrekt door de betreffende wetenschapper die ik interviewde.

  Ik zou zeggen meid, doe je voordeel met de bescherming van het auteursrecht. Het is ook in jouw belang en van ieder ander die freelance schrijft.

  Veel succes met het goede doel waarvoor je je inzet (gemeend!). Mocht je er nog over willen praten, kun je gewoon bellen of mailen op [email protected].

  Hartelijke groeten, Monique

    /   Reply  / 
 7. Incognito

  @ Monique

  Ik ben niet verbolgen maar kritisch. Dat is iets anders.
  Ik belandde gister per toeval op deze site omdat ik iets zocht over een merk en zag toen ook deze mededeling waardoor ik me de situatie van vorig jaar herinnerde en behoefte voelde te reageren. Dat je de conclusie trekt dat ik dan wel verbolgen zal zijn vind ik komisch maar vooral subjectief. Jij bent kritisch op je auteursrecht, ik op het betrachten van soepelheid. Dingen als verplichte meldingen naar een website terwijl iemands naam ook al duidelijk genoemd wordt bijvoorbeeld. Dat is dubbele eer willen en daar pas ik voor.

  Het gaat me ook niet om jouw artikel want ik heb meer dan genoeg informatie op mijn website staan. Daarom had ik ook weinig moeite het artikel te deleten. Het voegde verder niets toe behalve de volledigheid in het verstrekken van informatie over welke bladen/journalisten aandacht hadden besteed aan BDD.

  Het gaat (en ging me ook toen) om de houding van niet geven en wel nemen die ik in dit specifieke geval onaangenaam vind. De geïnterviewde persoon met BDD in het artikel ken ik persoonlijk en van haar weet ik dan ook dat er wel degelijk ook op mijn site is gekeken en dat de lijntjes naar haar toe ook op die manier zijn gelegd.

  Maar zelfs zonder dergelijke lijntjes vind ik het auteursrecht geen heilig iets als het gaat om puur informatieve sites die bereid zijn de naam van de auteur te noemen en ook de bron waar het artikel in heeft gestaan. Alle andere artikelen op mijn site staan daar onder die voorwaarden op. Geen geld, geen verplichte links, maar het gewoon OK vinden dat zoiets vermeld wordt.

  En een meid ben ik allang niet meer overigens…
  Mijn leeftijd is 45 jaar en weet wat er te koop is in de wereld en bezit voldoende mensenkennis om onderscheid te kunnen maken tussen ambities en welwillendheid…

  Einde discussie wat mij betreft. Dit wilde ik gewoon even melden en het artikel zelf ben ik allang overheen en heb ik ook geen interesse in verder.

    /   Reply  / 
 8. redactie, monique

  Beste Incognito, ik denk dat het in jouw geval zinvoller is om je tot de NVJ te wenden. Succes. Hartelijke groet, Monique

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>