Jongens met borstjes door lavendelolie!

Het was onlangs een pikant nieuwsberichtje in de krant, dat jongetjes door verzorgingsproducten waarin lavendelolie zit, borstjes kunnen krijgen. In lavendelolie zitten natuurlijke oestrogenen, vrouwelijke hormonen, die dit kunnen veroorzaken. Moet je nu alles met lavendel mijden voor jonge kinderen? Of blijft bladderen en smeren met lavendelproducten veilig genoeg?

 

Deze stoffen met estrogene werking, zoals dat heet, bootsen in levende cellen de werking van het vrouwlijke geslachtshormoon na, en ze onderdrukken de werking van mannelijke hormonen (androgenen). In Amerika deed het veel stof opwaaien. Kinderartsen van de universiteit van Denver hadden onderzoek verricht naar de oorzaak van borstvorming bij jongetjes in de leeftijd van 4 tot 10 jaar. Ze zochten de oorzaak eerst bij voedingsmiddelen maar al gaande weg kwamen ze erachter dat het met verzorgingsproducten te maken moest hebben. Producten met lavendelolie bleken de boosdoener , soms in combinatie met theeboomolie, dat een zelfde bijwerking kan hebben.

Wel lekker rustgevend 

Opmerkelijk was ook dat zodra er met het gebruik van de middelen gestopt werd, de borstjes ook weer snel verdwenen. Als er over lavendelolie gesproken wordt, bedoelt men altijd etherische olie, gewonnen uit lavendelplanten, uit de lila bloemen maar ook uit de stelen en bladeren. De olie is al eeuwen geliefd om zijn rustgevende uitwerking op de geest, het is ook ontstekingsremmend voor wonden. De toepassing wordt ook wel aromatherapie genoemd.

Geen paniek 

Moeten jongens nu stoppen met het gebruik van lavendelshampoo, zeep, haargel, et cetera? Welnee, tenzij ze inderdaad verdachte welvingen zien komen op borsthoogte:-)

Lees ook:Lekker slapen met Lavendel
Lees ook:Oorzaken van dunner wordend haar
Lees ook:Kenzo Baume Sensuelle handcreme is zalig
Lees ook:Masseer je stress weg…
Lees ook:Snuffelen in oude beautybladen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>