7 miljoen bacteriën op je tandenborstel

Het is een beetje een open deur, maar volgens Aquafresh heeft Doutzen Kroes de ‘Mooiste Mond van Nederland’. Dit voor het tweede jaar achter elkaar. Waar het Friese topmodel vorig jaar de eerste plaats deelde met tv-persoonlijkheid Yolanthe Sneijder Cabau, wint Kroes in 2012 overtuigend met 25 procent van de stemmen. Yolanthe zakte naar de derde plaats, terwijl musicalster Chantal Janzen (winnares in 2009) met 13 procent van de stemmen de nieuwe nummer twee is. De Mooiste Mond Verkiezing maakt deel uit van hetjaarlijkse Aquafresh-poetsonderzoek, gehouden onder ruim 1.000 Nederlanders en Belgen.

Hoewel Yolanthe Sneijder Cabau twee plaatsen moest inleveren, debuteert haar echtgenoot Wesley op een nette tiende plaats. De opvallendste nieuwkomer is actrice en tv-persoonlijkheid Lieke van Lexmond, die met 8 procent van de stemmen op plaats 7 belandt. “Wat een eer om bij de tien mooiste monden van Bekend Nederland te horen”, zegt Lieke. “In televisieland is een glimlach nou eenmaal een belangrijk visitekaartje. Ik besteed daarom veel aandacht aan mondverzorging. Niet alleen voor een stralende glimlach, maar ook omdat ik het belangrijk vind mijn gebit gezond te houden.” Premier Rutte wist zijn achtste plaats van vorig jaar niet te prolongeren en verdwijnt van de lijst.

Mooiste Mond van Nederland

Bij onze Zuiderburen won model en tv-presentatrice Julie Taton opnieuw de verkiezing met maar liefst 31 procent van de stemmen. De tweede plaats wordt gedeeld door de Belgische schonen Nathalie Meskens en Tatiana Silva.

Belgen vervangen vaker tandenborstel

Het Aquafresh-poetsonderzoek verslaat jaarlijks het hoe en waarom van het poetsgedrag in Nederland en België. Ook ditmaal leverde het opvallende conclusies op. Zo vervangen Belgen (gemiddeld 4,8 tandenborstels per jaar) vaker hun tandenborstel dan Nederlanders (gemiddeld 3,7 tandenborstels per jaar). Dit terwijl de aanbevolen gebruiksduur van een tandenborstel drie maanden is. TNO heeft onderzoek uitgevoerd naar de hygiëne van tandenborstels.* Net als vorig jaar zijn uiteenstaande borstelharen de belangrijkste reden om een nieuwe tandenborstel te kopen. Daarbij vervangt maar liefst 17% van de Belgen de tandenborstel op aanraden van de tandarts, terwijl maar 7% van de‘eigenwijze’ Nederlanders dit tandartsadvies ter harte neemt.  

Vaker en langer poetsen

Zowel in Nederlandse als Belgische badkamers duurt een poetsbeurt gemiddeld te kort. Meer dan de helft (51% van de Nederlanders en 52% van de Belgen) haalt de voorgeschreven twee minuten niet. Gelukkig zijn er ook veel Nederlanders die zich wel aan de regels houden: 49 procent poetst twee minuten of langer. Belgen zijn gemiddeld iets minder propere poetsers: bij slechts 47 procent duurt een poetsbeurt meer dan twee minuten.

De meerderheid van de respondenten poetst ongeveer twee keer per dag zijn of haar tanden. Van de Belgen poetst 57 procent minimaal twee keer per dag, bij de Nederlanders ligt dit percentage met 70 procent aanzienlijk hoger. 41 procent van de Belgen poetst zijn tanden één keer per dag, of nog minder.

*Uit onderzoek van TNO (TNO-rapport V8935-2) blijkt dat een tandenborstel na drie maanden gebruik gemiddeld 7 miljoen bacteriën bevat.

Lees ook:Doutzen en Yolanthe Mooiste Monden van Nederland
Lees ook:De mooiste monden van ons land
Lees ook:Bacteriën belangrijker dan slijtage bij vervanging tandenborstel
Lees ook:Bacteriën belangrijker dan slijtage bij vervanging tandenborstel
Lees ook:Witte glimlach ongewenst?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>