Op tv bij Zembla: Borsten voor je verjaardag

Gisteravond zond Zembla op Nederland 3 de reportage Nieuwe borsten voor je verjaardag uit, waarin het meiden tussen de 18 en 21 jaar volgt in hun stappen om cosmetische ingrepen te laten doen. Ook kwamen psychologe Liesbeth Woertman aan het woord, pls.ch. Martin Janssen en ene mw. Gabriels, die adviseert over ingrepen. Het bleek een documentaire met een patstelling. De een claimt jonge vrouwen gelukkiger te maken, de ander zegt impliciet dat ze te jong zijn om daarover te oordelen. 'Je geeft een kind van drie toch ook geen pistool omdat hij daar om vraagt?' Hoe ver moet je grenzen oprekken en zijn maakbare schoonheid en geluk wel aan elkaar te koppelen?

 

Liesbeth Woertman is tegenstandster van zoveel druk op jonge vrouwen om te kunnen voldoen aan een schoonheidsideaal dat in wezen fictief is, want gecreeerd door de media. 'Verlangen naar schoonheid is menselijk, maar dit grenst aan verminking,' zegt ze. Volgens haar zou uit onderzoek blijken dat ook bijna 80% van de jonge vrouwen ontevreden is met hun uiterlijk. Hmmm…volgens mij is dat van alle tijden, alleen werd het vroeger niet onderzocht omdat het simpelweg geen topic was.

Plastisch chirurg Martin Janssen antwoord hierop met een wedervraag: 'Wat is normaal. Wij kijken allleen naar wat medisch-esthetisch verantwoord is. Wij laten geen patient eerst langs de psycholoog gaan, dat zou de arts-patient relatie verstoren.' Woertman vindt het duidelijk vreselijk dit soort antwoorden die vooral niet indepth op de zaken ingaan. 'Je hebt toch een verantwoordelijkheid, ook als individueel chirurg?'

Als dan al heel even ter sprake komt dat je ook aan schoonheidsoperaties kunt overlijden, antwoord Janssen onverschillig dat er dagelijks doden vallen in het verkeer. 'Je kunt overal aan overlijden.'

Mw Gabriels, een consulente voor schoonheidsoperaties van een niet nader genoemd bedrijf (en sorry dat ik het zeg maar die vrouw zag er totaal platgespoten uit als een wassenbeeld. haar gezicht bewoog niet eens meer terwijl ze sprak!, kortom: een freak in het vak) zegt tegenwoordig dagelijks aanvragen voor schaamlipcorrecties te krijgen. En hoppakee daar komt weer zo'n deerne in beeld die zegt dat ze een rare doos had, een doos die een beetje openstond en netjes dichtgemaakt moest worden. Niet dat haar vriendjes het raar vonden, vooral niet, maar zij. Zij werd er onzeker van omdat ze haar eigen doos niet in de bladen terugzag. In welke bladen en media eigenlijk? Pornosites? Nu heeft ze een fris en schoon gesloten spleetje en ze is er helemaal blij mee.

Hier wringt toch iets ongelofelijks. In klap ook maar even uit de school, want ik heb dus wel zo'n poes die nu blijkbaar in de mode is, maar ik vond juist mijn vorm vroeger raar, omdat het zo kinderlijk leek. Ik moest er niet aan denken om hem ongeschoren te tonen! Hoe de wind waait, wat maar net in de mode is he. Nu zou ik de mijne dus en publique kunnen tonen als het perfecte voorbeeld, maar ik kijk wel linker uit, al was het alleen maar omdat het me geen hol meer interesseert. Ik doe niet mee aan de mode, erger zelfs: ik ben dol op verscheidenheid, dat is voor mij schoonheid. De verrassing van de verscheidenheid. En vraag het een willekeurige man: al die verschillende poesjes zijn hartstikke leuk! Zo was het, en zo is het nog steeds.

Martin Janssen zegt nog dat door de scheertrend nu alles zo zichtbaar wordt. Inderdaad, dus dames, trek die bontjas maar weer aan als je met je doosje onder je arm loopt; zal ik wel, zal ik niet. DURF anders te zijn.

Maar daar komt het grote dilemma om de hoek. Het gaat over meiden in de puberteit en post-puberteit. Onzekerheid hoort bij die leeftijd en uberhaupt bij het hele leven. Wat wordt er toch van mensen , in dit geval vrouwen, als ze met siliconenborsten en gesculptuurde vagina's naar hun idee hun grootste onzekerheid hebben weggepoetst, maar later blijkt dat collega's op je werk, een echtscheiding, een gehandicapt kind of zelfs een overleden kind (ik kan erover meepraten) je psychologische krachtenveld pas echt op scherp zet? Of wordt hun maakbare lichaam een vleesgeworden pantser dat hen 'tegen' het leven moet gaan beschermen?

We hebben te maken met een generatie of een laag in de bevolking die blijkbaar met al dat menselijk is, niet meer overweg kan. Als ik die spreekwoordelijke pot met goud aan het einde van de regenboog maar vind, dan komt alles goed. Dromen is goddelijk, maar lessen in leven zijn volgens mij urgent gewenst.

Ik heb helemaal niets tegen plastisch chirurgie en ik ben dol op beauty, maar ik hou heel erg van relativeren en echtheid. Ik ben zo ontzettend benieuwd hoe lang maakbare schoonheid geluk brengt. Tien jaar? Korter, langer? Die jonge meiden beginnen net met leven. Laat er maar aub niets meer op hun pad komen wat hun onzekerheid nog meer kan aanwakkeren, want er blijft niets van ze over. En hun mamma's janken liederlijk met ze mee; 'als mijn kind maar zegt dat ze gelukkig is, dan ben ik het ook' , maar als de journaliste vraagt of ze ook daadwerkelijk zien met hun ogen en met hun moederlijke intuitie dat hun kind gelukkiger is geworden, dan blijft het stil. Damn. Mijn haren rijzen ten berge van dit soort moeders, mijn generatie notabene, wellicht een luttele paar jaar ouder.

Een Griekse vriend vertelde mij 20 jaar geleden al: Life is party, make sure you are invited. Geweldige uitspraak, helaas raak je toch regelmatig je uitnodiging kwijt en sta je bedremmelt voor de deur met je prachtige borsten, je artistieke doosje, je gladde bovenbenen, en je glanzende haren.

De documentaire besluit met een interviewtje met de moeder van Marion, het 21 jarige meisje dat overleed aan een lipo -en borstvergroting. Ze hoopt dat het verlies van Marion een voorbeeld mag zijn voor andere meiden. 'Denk eerst na voordat je een ingreep laat doen.' Gemiste kans, want wat was er toch met Marion dat ze dit – die lipo was bij haar familie niet eens bekend – liet doen? Als dat meer was blootgelegd hadden die woorden van deze vrouw zeker meer impact gehad. Nu weet je nog niets. Terwijl het juist allemaal om psychologie gaat. Het spookt in de hoofden van talloze meiden. heeft het altijd gedaan, maar sinds the sky the limit is, worden die spoken wel verwarde dromen in een erg realistisch doolhof.

Mijn dochter is pas 3,5 jaar oud. Ik ben zo benieuwd wat ik nog te stellen krijg met haar straks……en hoe ik daarop ga anticiperen.

Toch nog een, allerlaatste vraag; waarom moeten (dit soort)documentaires altijd over de uitwassen gaan? Hoeveel jonge meiden gaan er daadwerkelijk onder het mes om wille van het schoonheidsideaal? Het scoort, dit soort nieuws, kijkcijfers….en voyeuristisch smullen. Een herhaling van Sunny Bergmans docu Berperkt Houdbaar. Maar nu geen moderne ego-docu maar gevat in een old-school journalistiek frame.

Bekijk hier de YouTube van deze documentaire!

 

Volg ook de forum-discussie nav deze docu op de site van Zembla

Nog een artikel in de Gelderlander over een issue bij een kliniek in Doetinchem en het verzoek van de NVPC om dit aan te pakken

Lees ook mijn blog over Amerikaanse screeningsvoorstellen tegen lekkende siliconenimplantaten

Lees ook:Zembla docu ‘Borsten voor je verjaardag’
Lees ook:Jonge meiden gevoelig voor sexy reclames?
Lees ook:Te weinig missen uit Drenthe
Lees ook:Poll-uitslag: Ben jij al parfum-moe?
Lees ook:88,5 kilo woog Beyoncé toen ze zwanger was

46 Reacties // Reageer

46 thoughts on “Op tv bij Zembla: Borsten voor je verjaardag

 1. Jasper van der Pas

  Goed persoonlijk stuk van je, Monique.

  De dilemma’s zijn niet aan te slepen. Typerend voor deze hele medisch cosmetische markt. En objectieve professionals zijn er eigelijk niet. Iedereen is ‘voor of tegen’. Martin, Liesbeth, Diana, Marion, programma makers. Allemaal weldenkende mensen, maar over dit onderwerp: ongeleide projectielen. Een discussie is dan ook nauwelijks mogelijk. Niemand is echt bereid te luisteren en zich in te leven in de argumenten van de ander. En dat is jammer en schadelijk voor de praktijken die die nu plaatsvinden. Iedereen klets door elkaar heen en ondertussen slaan beunhazen en prijsvechters hun slag. Bij gebrek aan éénduidigheid en regels.

  Wij van NewBeauty.nl proberen toch zo veel mogelijk wel objectief te zijn. Op de website staan allerlei waarschuwingslijstjes met vragen om aan jezelf en aan de arts te stellen. (dus niet aan een bemiddelaar).

  Wij zijn dan ook vóór een verplichte rol van de psychologie in de anamnese (overwegingen) van de arts. Als iemand een psychisch probleem heeft en een irrieel zelfbeeld moet de costisch arts doorverwijzen.
  NB: verschilende klinieken hebben dit al ingebouwd: bij het eerste gesprek is daar altijd een psycholoog aanwezig. Ik denk dan ook dat Marion nooit door bv. de Bergman Kliniek zou zijn behandeld.

  Anderzijds respecteren wij het gevoel van vrouwen met een reele beautybehoefte en bekennen wij dat een borstvergroting weldegelijk een positief effect kan hebben op iemands psyche en zelfvertrouwen. Gewoon omdat dit is aangetoond in Amerikaans onderzoek waarbij de nabeleving van vrouwen met een borstvergroting is onderzocht. Daaruit kwam ondermeer naar voren dat 95% van deze vrouwen aangeeft dat de ingreep een positief effect heeft gehad op hun zelfbeeld. 81% van deze vrouwen gaf daarbij tevens aan dat de ingreep een positief heeft gehad op de eigen seksbeleving en dat veelal ook de seksbeleving van de partner is verbeterd.

  Let wel: bij ons van New Beauty niemand helemaal voor of erg tegen. Wij proberen (blijkbaar als één van de weinige) een reeel beeld te scheppen met alle voors en tegens.
  Jammergenoeg is het reeel beeld, zoals jij al aangaf, geen nieuws en vergapen we ons toch liever aan de extremen.

  Jasper van der Pas

  Ps: Bij het incident rondom Martin Janssen is nooit komen vaststaan dat hij verwijtbaar heeft gehandeld. Het dagblad AD, die dat suggereerde, heeft van de rechter dit moeten rectificeren. Janssen staat binnen de branche nog steeds bekend als een goed plastisch chirurg.

    /   Reply  / 
 2. Saskia

  Met interesse heb ik de uitzending van Zembla gevolgd (en ook Pauw en Witteman en een vandaag) Ik ben zelf dertiger. gelukkig getrouwd, prachtig gezond kind, goede baan…leuk leven. Maatje 40 en tevreden. Toch heb ik ook op mijn 18 een schaamlipcorrectie ondergaan. Helemaal niet medisch noodzakelijk hoor gewoon omdat ik het lelijk vond (IK). Na de bevalling van mijn twee kids heb ik mijn buik in oude staat laten herstellen. Ik kan je vertellen..ik heb gen slecht zelfbeeld en ook geen psycoloog gezien of nodig gehad. Ik denk dat we niet hoeven spreken over een trend. Ik geloof niet dat de doelgroep van klinieken van oudere dames met botox wens is veranderd in jonge pre-vrouwen op zoek naar een playboy-poes of la lopez billen. Dit zijn de bekende uitzonderingen op de regel. Natuurlijk moet je hierin niet doorslaan als je beseft na weer een face-lift dat je nog niet gelukkig bent of een lift aan de benen wellicht dat nog wel kan brengen. Dan sla je door…maar dat zie ik vaker bij vrouwen die eeuwig 20 willen blijven dan bij meiden van 20 die erfectie nastreven.

  We moeten met zijn allen niet overbezorgt raken over deze jonge vrouwen. Moeders en andere aanverwanten hebben een signalerende rol en een beschermende taak (Waarom was de moeder van Marion trouwens niet in de kliniek aanwezig?) Die moeten ingrijpen als er aanleiding voor is. Marion was inderdaad een prachtige meid met geen vet te veel…maar ook daarover kunnen wij moeilijk oordelen. (Ze had in Belgie toch ook al een ingreep indergaan?)
  Een kind verliezen lijkt mij vreselijk…en hte os ook goed dat iedereen kan zien wat een medische ingreep voor risico kan brengen. Maar dat risico loopt een vrouw van boven de veertig net zo als een vrouw van 21….

    /   Reply  / 
 3. redactie, monique

  dank eugen en saskia, voor jullie eveneens oprechte posts. ik was vanmorgen nog op bezoek bij een zeer bekende kliniek en besprak de situatie. een kliniek die eveneens een counsellor in dienst heeft.

  waarom heeft de journalist van zembla hier niet naar gezocht? heeft ze haar werk wel goed gedaan? hoe haal je het in je hoofd om zo’n freak (excuse le mot, maar die mw gabriels was werkelijk the limit, een karikatuur waarmee het makkelijk scoren is als sensatiejournalist) voor de camera te zetten en te laten praten?

  hoeveel meer jonge meiden komen daadwerkelijk bij de pls.ch./ roep niet zomaar wat, doe eerst eens degelijk onderzoek. dat is soort docu’s schadelijk zijn voor de branche, is een probleem van de branche, maar mij gaat het erom dat kijkers ook maar de halve waarheid krijgen voorgeschoteld, en dat door een programma dat zichzelf zo serieus neemt.

  beste Zembla-redactie, zet de volgende keer journalisten op zo’n onderwerp die echt indepth verstand van zaken hebben en daardoor eerlijk kritisch kunnen zijn.

  het is zo flauw een aftreksel te maken van de bergman docu. mw woertman was adviseur achter de schermen van bergmans docu en ik geloof ook weer voor de schermen, wederom kon ze aan de slag met haar queeste in deze docu.

  zijn er aub nog meer wetenschappers op dit onderwerp, zodat er een beetje balans in de boodschap kan komen?

    /   Reply  / 
 4. Saskia

  Toch bespeur ik bij u enig vooroordeel. U stelt dat de Bergman kliniek deze patiente nooit zou hebben geholpen. Hoe weet u dit zo zeker? U bent van een organisatie die claimt objectief te zijn toch zie ik op uw internetsite bij de betreffende “lipo-arts” allerlei berichten die niet direct slaan op die chirurg? Het hele artikel is helaas niet meer te lezen op jullie site. Op de beurs…ja ja ben ik ook geweest. Was de stand van Bergman de meest grote ik weet niet of dat invloed heeft gehad op uw stelling?

    /   Reply  / 
 5. Jasper van der Pas

  Beste Saskia,

  Ik kan me je scepcis voorstellen. Ik had wellicht beter niet kunnen reageren op Monique’s stuk en helemaal geen namen kunnen noemen. Of ik had anoniem moeten reageren.

  Door uit te komen voor mijn betrokkenheid bij New Beauty neem ik de verdenking op me partijdig te zijn en dat begrijp ik. Dat ik hier slechts reageer als betrokken privépersoon, komt niet echt over op deze manier.

  En sta ik achter wat wij doen: het publiek (zonder vooroordeel) nuttige informatie verschaffen. En dus ook waarschuwen. Kijk maar op: http://www.newbeauty.nl/index.php?module=Pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=35

  Ik ben van mening dat alle artsen verplicht zouden moeten screenen op de psyche van de patient. Gevallen als Marion mogen nooit op de opereatietafel komen!! Zij was, m.i., echt een geval van BDD en had een irrieel zelfbeeld.

  Alle (legale)cosmetisch artsen staan op onze website. Dus ook de ‘lipoarts’ (tot dat bewezen is dat hij verwijtbaar heeft geopereert en de Inspectie of het tuchtcollege hem schorst/aanpakt).

  Bergman Kliniek noemde ik omdat ik van hen weet hoe ze werken. Ook andere klinieken werken met psychische conseling, zoals Medisch Centrum Scheveningen van Schoemacher. U heeft gelijk: als ik er één noem moet ik ze eigelijk allemaal noemen (ik moet nodig aan de mediatraining..).

  Vriendelijke groet, Jasper

    /   Reply  / 
 6. Juud

  Ik weet waar ik anders kwijt kan dus daarom hier:
  ik vind het erg leuk om op de hoogte gehouden te worden van alle laatste nieuwtjes maar wil niet meerdere x-en per dag mail ontvangen en zeker niet om lid te worden, want dat ben ik al en 1 x per bericht is voldoende!!!!

    /   Reply  / 
 7. Agnes

  Beste Monique,

  Je roept op tot een eerlijk kritische blik. Maar het lijkt alsof je de mensen die daarvan – in ieder geval in mijn ogen – blijk geven (Liesbeth Woertman) niet aan het woord wilt laten. Ik weet niet of je mw. Woertman gevolgd hebt in haar optredens in de media, maar over het algemeen vind ik haar zeer reëel in wat ze zegt. Ze heeft het lef in te gaan tegen de gangbare mening ‘alles moet kunnen’ en maakt daar een kritische vraag van ‘moeten we alles wat kan dan ook maar doen?!’ Haar antwoord is duidelijk en daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar haar redenatie snijdt hout.

  De keuze voor mw. Gabriëls vind je geen gelukkige en misschien heb je wel gelijk. (Ik vond haar overigens niet irreëel overkomen in de meeste dingen die ze zei.) Maar er lopen wel meer ambassadrices rond die ik geen reclame voor de branche vind… De keuze voor dhr. Janssen vond ik ook “niet zo geslaagd”. Zeer ongenuanceerd en onverschillig. Hij kwam op mij over als een man die ten koste van veel (zo niet alles) zijn broodwinning veilig zou stellen. Brr.

  Je oproep tot gedegen onderzoek hoeveel mensen er daadwerkelijk bij een kliniek naar binnen lopen voor een cosmetische (niet plastisch, dan is het een ‘reconstructie’, dit is constructie) operatie, vind ik geweldig. Zitten we alleen nog met het probleem dat klinieken op z’n zachtst gezegd niet zo happig zijn om mee te werken en dat de overheid zich niet bemoeit met de registratie en de wetenschap zich moet baseren op zeer ruwe schattingen. Dus als we een kritische wetenschapper en een representatief aantal klinieken bij elkaar kunnen brengen in een goed onderzoek, lijkt me dat een puik plan!

  Hoe dan ook; ik ben met je eens dat diversiteit een schat is en geen kwalijk riekend gedrocht. “We moeten de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid” (Loesje) :-D

  vriendelijke groeten,
  Agnes

    /   Reply  / 
 8. redactie, monique

  juud, via het colofon ben ik ook te bereiken. maar dank voor de mededeling. zal het in acht nemen!

    /   Reply  / 
 9. redactie, monique

  dag agnes, dank voor je reactie. ik volg mw woertman zeker, al was het maar omdat zij de enige in heel nederland lijkt te zijn die zich inleeft in dit onderwerp, en dat geeft weleens moeheid bij journalisten zoals ik. krijg je een soort jan des bouvries effect (uit de oude goede meneer droge tijd) ‘daar is ze weer’.
  in de zembla docu vond ik zeker niet alles steekhoudend, dan wel is het niet goed uitgelicht door de knip en plakredacteuren van de docu. haar vergelijk met een jongetje van drie die je ook geen pistool geeft bijvoorbeeld. nee, dank je de koekkoek, want als je dat doet kan dat de dood tot gevolg hebben. iemand die pls.ch. wil loopt dat risico niet (ojee, wat zeg ik nu, want wrang genoeg loop je dat risico dus wel), maar goed, de achterliggende gedachte dat je niet als ouders op alle wensen van kinderen moet ingaan, werd naar mij idee niet verder uitgewerkt mbt die beeldspraak. en waarom niet? omdat dat dan weer te bevoogdend zou zijn? satirisch genoeg kwamen er moeders in beeld waarin je je inderdaad wel afvroeg welk gezond rolmodel zij voor hun dochters zijn, maar ook dat is lastig uit-baar he, wordt het weer zo’n elitaire discussie.

  bovendien vind ik er hoe dan ook toch iets hyperigs in de hele benadering van dit onderwerp zitten en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat mw woertman daar geen moeite mee heeft. ze weet dat er geen onderzoek is waarmee eea gestaafd kan worden, ze weet alleen maar dat 80% van de jonge vrouwen iets heeft aan te merken op het uiterlijk. maar dat impliceert toch niet direct dat ze er dan ook maar iets aan willen doen. nogmaals, waren wij vroeger ook niet allemaal onzeker. we stonden toen dan wel minder bloot aan een beeldenstorm, maar dat maakte de onzekerheid niet minder, wellicht wel de eis om er per se iets aan te willen doen. vreemd genoeg heb ik ook niet het idee dat de druk bij deze meiden uit hun omgeving komt, ik bedoel niet de media, maar van mensen in hun omgeving. het zit in henzelf. wat deden die meiden vroeger dan, die aan een (mogelijk) verwrongen zelfbeeld leden?

  ik vind inderdaad dat er regelgeving moet komen vanuit de overheid. plus een verplichting om die hele toestand rond leeftijd en ingreep in kaart te helpen brengen. en natuurlijk counselling. maar de meeste goede klinieken doen dit al. ook moet er wellicht vervolgonderzoek komen naar de psychiatrische stoornis BDD. phew…terwijl ik dit allemaal zo opschrijf, denk ik, past ook helemaal in deze tijd, alles moet maar overreguleerd worden, om orde te scheppen in een chaos waar blijkbaar een generatie van twintigers van nu niet meer mee om kan gaan.

  verder zou ik zeggen: beperk je tot het aantal goede klinieken in het land als je het dan toch wil doen, en laat al die snelle jongens die het voor een koopie aanbieden en al die vreemde mensen die zichzelf uitgeven voor intermediair gewoon links liggen. ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat vrouwenbladen hier ook altijd op hameren.

  het wordt tijd dat er kamervragen gesteld gaan worden. wat doen we hiermee? wat doen we met bezorgde twintigers die in deze vrije markt-chaos blijkbaar de bomen niet meer door het bos heen zien, die geen wapens meer hebben om te filteren, die er blijkbaar gek van worden, boos om worden, geen zin meer hebben in de onzekerheid die het oproept? en wat doe je met mensen die zich er juist aan laven, zonder er last van te hebben maar er last van krijgen omdat anderen hen een spiegel voor houden?

    /   Reply  / 
 10. redactie, monique

  Vanochtend kwam een persbericht binnen van de Nederlandse Vereniging van PLastisch Chirurgen in reactie op de documentaire van Zembla, zondagavond:
  —————————————
  Ingezonden persbericht

  Persbericht

  ‘Geen toename plastisch chirurgische ingrepen van esthetische aard bij jonge vrouwen tot 21 jaar’

  d.d. 18 juni 2007
  Van : De Nederlandse Vereniging voor Plastische chirurgie (NVPC)

  Onderwerp : Plastisch Chirurgische ingrepen bij jonge vrouwen

  Inzake : Reportage Zembla “borsten voor je verjaardag” (VARA/NPS) d.d. 17 juni 2007 20.25 uur Nederland 3

  Het programma Zembla van afgelopen zondagavond rapporteert over een toename van esthetische ingrepen bij jonge vrouwen (onder 21 jaar). Tevens wordt aandacht gevraagd voor het risico van beïnvloeding van jonge vrouwen via de media om iets aan hun uiterlijk te laten doen. Het gevaar zou volgens het programma bestaan, dat het om een makkelijk door commercie en media te beïnvloeden groep gaat, de risico’s van een esthetische ingreep niet worden onderkend en dat plastisch chirurgen daarin onvoldoende corrigerend zouden optreden.

  Op grond van haar beschikbare gegevens constateert de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (NVPC) bij privé klinieken geen toename van plastisch chirurgische ingrepen van esthetische aard bij jonge vrouwen tot 21 jaar. In Nederland vinden jaarlijks circa 25.000 tot 30.000 esthetische ingrepen plaats. Voorlopige schatting van de NVPC is dat in privé klinieken tussen de 0,3% en 1% daarvan ingrepen betreft bij patiënten jonger dan 21 jaar: procentueel en in aantal relatief weinig patiënten. Ook een rondgang in een aantal ziekenhuizen in het westen van het land (regio Rotterdam en Den Haag) laat zien, dat er geen sprake is van een plotselinge toename van esthetische ingrepen bij jonge vrouwen.

  Dan de risico’s. Elke ingreep, waaronder een esthetische ingreep, brengt altijd een zeker risico met zich mee. Elke plastisch chirurg zal de patiënt hierover van te voren inlichten. Hiernaast maakt de plastisch chirurg een patientselectie. Hij/zij gaat in een gesprek met de patiënt na of bij de patiënt over de ingreep een reëel verwachtingspatroon bestaat en of er voldoende psychisch draagvlak bij de patiënt is. Een aantal patiënten wordt op grond van deze patientselectie afgewezen voor een ingreep of verwezen naar een psycholoog. De mogelijke indruk uit de reportage, dat plastisch chirurgen altijd doen wat de patiënt vraagt, is een onjuist beeld. Patientenselectie is een wezenlijk onderdeel van het vak van de plastisch chirurg. De plastisch chirurg die dit niet doet schiet in zijn vakuitoefening tekort.

  Op dit moment is het juridisch leeftijdskader bij esthetische ingrepen als volgt. Bij patiënten tot 12 jaar kan een ingreep alleen plaatsvinden met toestemming van de ouders en tussen de 12 en 16 jaar met medeweten van de ouders. Boven de 16 jaar mag de patiënt het zelf bepalen. Dit juridische leeftijdskader betekent overigens, zoals gezegd, niet dat alles wat kan ook moet gebeuren. Hiervoor dient bovenstaande patientselectie.

  Samenvattend: er is geen toename van cosmetische ingrepen bij jonge vrouwen. Patientselectie van de plastisch chirurg is zeer belangrijk en functioneert in de meeste gevallen naar behoren. Iedere plastisch chirurg zal wijzen op de risico’s van een esthetische ingreep. Het mogelijke beeld dat de plastisch chirurgen altijd doen wat de patiënt vraagt is onjuist.

  Voor nadere informatie :
  Irene Mathijssen ([email protected]), woordvoerder bestuur NVPC

    /   Reply  / 
 11. Saskia

  Dit is een zeer heldere mededeling en doet wat ik al vermoeden bevestigen, namelijk dat alle plastisch chirurgen in Nederland naar eer en geweten handelen. Als dat niet het geval zou zijn dan zou deze vereniging en/of inspectie daar heus wel op ingrijpen. Deze media hype over de risico’s bij een lipo is ook te verwaarlozen daar het over een algemeen risico gaat bij alle ingrepen waarbij een narcose noodzakelijk is. Het feit dat er een tendens zou ontstaan onder jonge vrouwen leek mij ook zeer onwaarschijnlijk. Wellicht is in bepaalde gebieden van Nederland er meer aanloop naar de chirurg door jonge vrouwen dan in andere delen van het land maar van een hype is geen spraken. Als we even de beauty beurs als voorbeeld mogen nemen en je loopt daar een half dagje rond (langer is niet nodig want het barst dus schijnbaar in nederland niet van de kleine klinieken) zie je ook dat daar de doelgroep loopt…begint bij midden dertig tot ver boven de 50. Trouwens de kliniek waar Marion is overleden stond ook op de Beurs dus ik kan mij voorstellen dat de organisatie van deze beurs zijn verantwoordelijkheid ook neemt in deze. Bestaat er een bepaalde toetsing van klinieken die zich daar mogen presenteren? Je steld al je bezoekers daar bloot aan.

  Ik denk dat we maar tot de conclusie moeten komen dat deze media-hetze (dat is het) gericht is op 1 persoon omdat deze toevallig een jonge plastisch chirurg betreft waar een vrouw van 21 jaar na een cosmetische ingreep komt te overlijden. Ik ben benieuwd of al deze aandacht ook was geweest wanneer er een dame van 55, stevige rooksters van 90 kilo na een borstverkleining in een ZBC was overleden. Ik vraag mij dat ten zeerste af.

  Laten we weer terug keren in het nuchtere nederland en vertrouwen hebben in de gedegen opleiding van specialisten. En als daar een aantal jonge plastisch chirurgen bijzitten met een droom van een eigen kliniek dan is dat niets om je zorgen over te maken.

  Zet een goed en gedegen keurmerk op vanuit de overheid en niet vanuit een samenzitgroepje van de gevestigden klinieken.

    /   Reply  / 
 12. Ellen

  Borstvergroting verbieden tot de leeftijd van 21 jaar. Toen ik 18 was waren mijn borsten nog lang niet uitgegroeid, en de meiden op het programma worden al op jonge leeftijd ‘geholpen’. Een ingreep op te jonge leeftijd is niet goed. Overigens heb ik een man die niet zo kickt op grote borsten, maar op mijn normale omvang. Mijn advies: als je er zin in hebt aan je baby borstvoeding geven en de ziekelijke trend tot overdreven borstenverering gaat vanzelf over als deze baby’s volwassen zijn. Helaas, dat is niet in het belang van degenen die willen verdienen aan kunstmelk en hen die grote borsten als commercieel lokaas willen gebruiken.
  Toen ik jong was, was behaard zijn van onder nog normaal. Nu bepaalt de commercie dat het onbehaard en nu ook liefst kinderlijk moet zijn daar, en dat leidt tot ziekelijke uitwassing in het belang van mensen die er vooral veel geld aan over houden. Haren beschermen tegen de zogenaamde problemen die je zou kunnen krijgen van grote schaamlippen. Als je ze dagelijks wast is er niets onsmakelijks aan, maar beschermen ze tegen van alles en nog wat, bijvoorbeeld zadelpijn.

    /   Reply  / 
 13. Saskia

  Beste Ellen…ik begrijp dat jouw zelfvertrouwen over je borsten ok komt omdat je man valt op kleine borsten? Het klinkt voor mij hetzelfde als iemand zegt ik vergroot mijn borsten omdat mijn man daarop valt. De leeftijd van 18 vind ik respectabel. Je bent dan volwassen en bent in staat om zelf over dingen en gevolgen na te denken. Je mag stemmen, een hypotheek afsluiten een lening aangaan, trouwen kinderen krijgen (alhoewel dat laatste al ook op jonge leeftijd wordt gedaan).

  Het feit dat je je van onderen scheert of niet is voor iedereen om het even. Gewoon doen waar je je lekker bij voelt en als een paar borsten voor je verjaardag bij helpen dan moet het geen probleem zijn toch?

    /   Reply  / 
 14. marjan

  De kritische consument volgens Saskia: vertrouw op de specialisten….blablabla……….eer en geweten………blabla…..gedegen opleiding…ZZZZzzzzzz….ga maar weer slapen…. snork…….alles komt goed……ppphttttt….niks aan de hand……n u c h t e r e n e d e r la n d e r s s s s s

    /   Reply  / 
 15. marjan

  Ik vind het stuk van Monique zeer scherp. Vooral dat gedeelte waarin ze vraagt wat al die gepimpte jonge vrouwen gaan doen als de echte problemen van het leven zich aan gaan dienen.

  Als jongeren geleerd wordt om problemen cosmetisch op te lossen, hoe zullen ze dan straks als moeder met echte problemen omgaan?

  Wat ik me ook afvraag, en wat Ellen aanstipte, is hoe staat het met borstvoeding? Ik weet niet eens of het nog mogenlijk is om borstvoeding te geven na een borstimplantatie. Ik hoor er niets over. Ik heb nog niemand horen zeggen dat borstvoeding gewoon plaats vinden met siliconenborsten. Terwijl ze dat erbij zouden vertellen, als het wél zo zou zijn. Want een ondernemer gebruikt toch ieder voordeel om zijn produkt te verkopen. Of ben ik paranoia? Ik vind borstvoeding een heel belangrijk punt. In de discussie is het echter niet relevant. Borsten worden losgemaakt van hun functie: namelijk baby’s voeden. En hoe gaat het met siliconenborsten als je zwanger raakt? Het lijkt me dat je borsten dan toch bijna uit elkaar klappen door de melkstuwing. Of halen ze die dingen er dan tijdelijk uit?

    /   Reply  / 
 16. redactie, monique

  (verzoek aan plastisch chirurg!)

  ha marjan, moest even lachen om je eerlijke vragen, ze zijn absoluut reeel, maar ook zo lekker plastisch *wink*

  ik heb wel eens vrouwen gesproken die inderdaad gewoon borstvoeding gaven, maar het is absoluut een onderbelicht issue. volgens mij, en nu speculeer ik maar, doen veel van die vrouwen het bewust niet, juist vanwege de siliconen in hun borsten, toch bang dat er iets niet goed zal gaan.

  wat er gebeurt met je siliconengvulde borsten tijdens de zwangerschap vind ik een heel fascinerende vraag. ik heb er inderdaad ook nog nooit wat over gehoord. je borsten zwellen immers zo op, de vullingen verdwalen volgens mij in de massa, haha….en wat daarna, na borstvoeding als de borstvorm toch verandert….moet je dan weer een ingreep ondergaan en grotere vullingen laten implanteren, want dat is meestal het geval, omdat de natuurlijke borst (iets( is uitgezakt.

  is er een plastisch chirurg die hier antwoord op wil geven? dat zou fijn zijn.

  hartelijke groet, monique

    /   Reply  / 
 17. Saskia

  Wat is jouw probleem met mijn onderbouwing Marjan?

  Als je implantaten hebt kun je gewoon borstvoeding geven..citaat van internet via google ;)

  “Kan ik nog borstvoeding geven als ik zwanger mocht raken?
  Omdat de verbinding tussen tepel en de melkklier blijft bestaan is het geven van borstvoeding na borstvergroting zeker mogelijk.
  De hoeveelheid geproduceerde melk waarschijnlijk wel minder. Over het algmeen wordt geadviseerd een borstoperatie in het algmeen pas te overwegen 6 to 9 maanden na de laaste zwangerschap. Dan kan een mooi resultaat het langst behouden blijven.”

  En welke problemen doel je op? Dus omdat ik een lipo en een schaamlipcorrectie heb ondergaan ben ik niet in staat om “problemen”die niet oplasbaar zijn d.m.v. plastische chirurgie op te lossen?

  tja,….

    /   Reply  / 
 18. redactie, monique

  wow saskia, dit is wel heftig wat je vertelt, als over het algemeen pas een borstvergroting tot 9 mnd na de de laatste zwangerschap wordt aanbevolen.

  wat moeten dan al die jongere vrouwen die op het moment van de ingreep nog helemaal niet aan kinderen toe zijn? als een borstingreep wordt afgeraden vanwege het bovenstaande, zou het helemaal afgeraden moeten worden bij jonge vrouwen. of laten zij tegen die tijd de implantaten er uit halen? is daarover iets bekend?

  saskia, ik weet niet wie je bent, maar welke relatie heb jij tot het pls.ch. vak, ben je betrokken bij de beroepsbeoefening?

  hartelijke groet, monique

    /   Reply  / 
 19. Saskia

  Ik ben gewoon een vrouw die na het gebeuren in die kliniek er veel over lees en de aflevering van Zembla heeft gekeken…ik beschik niet over kennis behalve dan die van mijn eigen ervaring en logisch nadenken (en google ;) ). Ik weet niet wat ze adviseren bij jonge vrouwen die een borstvergroting willen maar je kunt wel borstvoedong blijven geven schijnbaar met implantaten. Erg schokkende dingen zullen er wel niet gebeuren als je zwanger bent met implantaten want die Jordan (van TV) heeft mega borsten en is super zwanger. Verder lees je er op verschillende forums op internet niets over. dus ik denk dat dat wel zal meevallen.

  De discussie die nu gevoerd word gaat over plastische chirurgie en jonge vrouwen. Maar ikdenk dat het realistischer is om na te denken over de risico’s die voor iedereen gelden bij plastische chirurgie. Ik propageer neit de plastische chirurgie maar het kan in vele gevallen veel doen voor iemand.

  ik ben werkzaam als imago deskundige ;)

    /   Reply  / 
 20. marjan

  Ik had stuwing in mijn borsten na mijn eerste bevalling. Dat is een soort verstopping. Het werden keiharde pijnlijke bloemkolen. De eerste kraamverpleegster die ik had was niet zo ervaren en zei dat ik maar vaak moest aanleggen. Dat werkte niet echt. Mijn borsten werden steeds harder en pijnlijker. De baby kreeg de melk er niet uit. Toen kreeg ik een oudere kraamverpleegster, die op een zeer hardhandige, maar doeltreffende manier mijn borsten leeg begon te masseren. Ik gilde het uit van de pijn. Wat deed dat zeer! Maar wat een goede verpleegster. Geweldig! Het werkte wel. Daarna had ik geen centje last meer.
  Ik zou wel eens willen zien hoe dat met siliconen borsten verloopt. Volgens mij moeten ze die gaan opereren. Maar als je geopereerd bent, kun je niet flink gaan knijpen en masseren, dus blijft de melk zitten in de verstopte melkkanalen en gaat de boel ontsteken. Maar natuurlijk zullen ze daar weer medicijnen voor hebben, waardoor het zaakje ‘verdampt’, of zoiets. Tegenwoordig kunnen ze alles, niet? Maar mijn manier is dat niet.

  quote Saskia: ‘Erg schokkende dingen zullen er wel niet gebeuren als je zwanger bent met implantaten want die Jordan (van TV) heeft mega borsten en is super zwanger. Verder lees je er op verschillende forums op internet niets over. dus ik denk dat dat wel zal meevallen’.

  Wat een waardeloos argument, Saskia. Je hebt er niks over gehoord, dus zal het wel meevallen. Want Jordan (wie is dat?) heeft ook nergens last van!

  En Saskia, ik vind dat je nauwelijks iets onderbouwt. Acceptatie is een voorwaarde om problemen onder ogen te zien. En daarna moet je nog maar zien wat je er mee kán doen. Ik ben benieuwd hoe iemand, die er perfect uit ziet, reageert op anderen. Op haar partner, op haar kinderen. Gaat ze haar kinderen op dezelfde manier benaderen? Als het er aan de buitenkant maar goed uitziet? Weet je wel wat dat voor problemen oplevert? Jezelf kun je ‘ongestraft’ mishandelen. Maar als je dat bij anderen doet is het een ander verhaal.
  Het zal wel een vooroordeel van me zijn, maar ik denk zeker dat een vrouw met siliconen borsten mij niets kan vertellen waar ik wijzer van wordt. Nep-oplossingen, dat wel, net als haar borsten.

  Die oude kraamverpleegster van mij, die neem ik serieus. Niet een vrouw met siliconenborsten.

    /   Reply  / 
 21. Saskia

  Gelukkig heb ik geen nep-borsten. Hoef ze ook niet terwijl ik vast geen perfecte borsten zal hebben. Ik weet ook niet of het verstandig is om voordat je nog eventueel kinderen wilt hebben implantaten te nemen. Maar dat je ze wilt nemen moet toch voor ieder voorzich uitmaken. Ik ken die Jordan ook verder niet hoor en ik basseer mijn statement niet op een vrouw die af en toe op tv komt (waar duidelijk bleek dat ze nep borsten had, kinderen en zwanger was. Ik begeef mij wel op meerdere forums en lees dan ook wel eens mee op borstenforum en zo. Daar heb ik in ieder geval nog niet over dit probleem gelezen.

  Maar goed het gaat over esthetische plastische chirurgie in het algemeen. Ik zou mijn dochter nooit aansporen om als ze ook grotere kleine schaamlippen heeft, om deze te laten corrigeren. Dat moet ze helemaal zelf weten.

  Je hebt het over accepteren. Wie weer accepteren een vrouw of man zijn of haar eigen lichaam makkelijker of beter als die flaporen gecorrigeerd zijn of dat buikje weer in de oude staat is hersteld. Of wie weet wel door botox in de lippen te laten spuiten. Waarom wordt er altijd gezegd accepteer zoals je bent terwijl je er iets aan kan laten doen?

  Tuurlijk zijn er ook grijze gebieden in dat wereldje. Zoals leeftijd? Op welke leeftijd mag je je borsten laten vergroten? ik weet het niet.

  In mijn branche lijkt ook alles om uiterlijk te gaan. Niets is minder waar. Wel kom ik vaak tegen in mijn praktijk dat mensen zelfverzekerder worden als er bijv. op het gebied van mode of haar veranderingen worden doorgevoerd. natuurlijk is van hele andere orde, maar het geeft aan dat veel mensen (vrouwen en mannen) behoefte hebben om het innerlijk via het uiterlijk naar buiten te laten komen.

  Vaak zie je dat ook bij programma’s als the Swan. Dat programma heb ik projectmatig gevolgd en ik denk dat die vrouwen zeker ook voer zijn voor psychologen. Je ziet dat ze zich op een bepaalde manier ontwikkelen die ook van invloed kan zijn op de directe omgeving zoals partner en kinderen. Deze vrouwen komen uit hun “schulp” en het gevaar bestaat dat ze zich niet meer in hun omgeving voelen passen. Helaas zie je daar op tv niets over maar dat dat gevaar op de loer ligt is een feit.

  Zo is het eigenlijk ook met jezelf. Als je eenmaal begint wat is dan het einde? Je bent daar zelf verantwoordelijk voor en de plastisch chirurg heeft in deze mijn inziens een signalerende functie. Bij onraad de hulptroepen inschakelen. Daar is niets mis mee. .

  Ik vind het trouwens ook raar dat je niets zou kunnen aannemen van vrouwen met nep-borsten? Zijn die dan gelijk minderwaardig of zo? Laat iemand in zijn of haar waarde met of zonder nep-borsten.

    /   Reply  / 
 22. marjan

  Waarom?

    /   Reply  / 
 23. Saskia

  Waarom Marjan?

  Waarom zou een vrouw met nep-borsten niet iets aan jou kunnen mededelen? en dat jij dit dan niet zou aannemen allen maar omdat ze nep-borsten heeft?

  Jij ziet haar dan vanaf dat moment met de kennis van die wetenschap als minderwaardig?

  En als jij nou een gesprek hebt met iemand (laten we zeggen 38) die 20 jaar geleden een schaamlipcorrectie heeft laten uitvoeren maar jij dit niet weet? Die neem je dan wel serieus?

  Beetje bekrompen, Marjan.

    /   Reply  / 
 24. Saskia

  ach. ik zit er vandaag zo in. Ik heb de vragen gebundeld in een e-mail naar een aantal klinieken dus zodra ik de antwoorden retour heb zal ik deze hier plaatsen.

    /   Reply  / 
 25. marjan

  Mensen kennen andere mensen gezag toe als ze het idee hebben dat die anderen wijzer zijn. Meer weten, meer ervaring hebben. Ik doe dat niet bij mensen die zich laten verbouwen. Ik ken zulke mensen geen gezag toe. Naar mijn idee proberen ze het probleem te ontlopen. Onzekerheid over wie ze zijn, hoe ze eruit zien en wat ze er mee moeten doen. Ik vind dat zij een ontsnappingsroute hebben ontdekt, en daarmee het probleem voor zich uit geschoven hebben. Maar het probleem zal zich toch weer aandienen, omdat de vraag wie we zijn en wat we willen doen altijd weer opduikt. Dus wat schiet je er mee op? Het is alleen maar uitstel van executie. Ik heb weinig vertrouwen in de levenswijsheid van mensen met nepborsten. Laatst las ik het boek van John Callahan: ‘Man op wielen’. Voor hem heb ik bewondering en respect. Dat is kracht. Dat is schoonheid. Dat is waar het om gaat. Dat is vechten. Voor jezelf opkomen. Van hem kan ik leren. Niet van iemand die zich uit onzekerheid een paar nieuwe borsten laat aanmeten. Zich conformeert aan het bestaande schoonheidsideaal. Het opgegeven heeft om voor zichzelf te vechten.

    /   Reply  / 
 26. marjan

  Een kind zie ik ook niet als minderwaardig. Maar ook niet als iemand met levenservaring. Ik denk dat het heel goed zou zijn om iets meer en beter naar siliconeborsten te luisteren. Maar niet om iets van ze aan te nemen.

    /   Reply  / 
 27. redactie, monique

  dag marjan, ik waardeer je visie op mijn blog enorm. maar zouden we alsjeblieft iets respectvoller kunnen blijven praten over vrouwen die ingrepen hebben laten doen. het blijven wel mensen.

  hartelijke groet, monique

    /   Reply  / 
 28. Saskia

  Dus het is automatisch zo dat wanneer iemand zich nieuwe borsten laat aanmeten deze stap bij voorbaat neemt om 1 reden, om te voldoen aan het schoonheidsideaal. Rare statement Marjan.

  Wie weet vecht die persoon ook wel en groeit haar karakter door ervaringen. Maar voor jou heeft een persoon geen inhoud als deze een esthetische ingreep heeft ondergaan. duidelijk

    /   Reply  / 
 29. marjan

  Waarom neemt iemand anders nieuwe borsten, Saskia? Omdat haar jurk dan beter past? Omdat ze anders te veel achterover loopt? Omdat ze haar navel niet wil zien?

  Ik zeg niet dat ik iemand inhoudsloos vind als zij zich siliconenborsten aan laat meten. Ik zeg dat ik haar geen gezag toeken. Iemand met siliconenborsten is voor mij niet het toppunt van vrouw-zijn. Geen rolmodel.

    /   Reply  / 
 30. Saskia

  Je zou meerdere redenen kunnen aanwenden om nieuwe borsten aan te laten meten. Laten we de medisch noodzakelijke ingrepen achterwegen laten (dus implantaten omdat er een borst door kanker moet worden afgezet bv.). Bijvoorbeeld omdat je zelf vind dat dan je lichaam beter in verhouding is. Of omdat je je niet echt vrouw voelt met cupje A…wat iemand ook vind of doet of wilt, WIJ zijn daar niet om over te oordelen. Als je dan zelf vindt dat de ander door haar keuze minder waard is. Dan moet je ook maar eens een afspraak maken met de psycholoog want dan ben je zelf rancuneus en gun je een ander dus niets. Maar goed, het is jouw mening en gelukkig niet de mijne.

    /   Reply  / 
 31. marjan

  Mijn lichaam beter in verhouding. Nou dat is een zwaarwegende reden. Heeft dat niet met een schoonheidsideaal te maken? Nee, natuurlijk niet. Dat heeft met verhoudingen te maken. Met wiskunde. Met A staat tot B. Wie bepaalt wat beter in verhouding zijn is? De media misschien? Nee, natuurlijk niet. De wiskunde dan? Hebben ze daar tabellen voor? Ook niet. Nee, ze willen dat ZELF. En hoe komen ze op dat idee? Hoe komt een jongere op het idee dat grotere borsten beter in verhouding met haar lichaam zijn dan kleine borsten? Borrelde dat zomaar op toen ze op een ochtend naar de vogeltjes aan het kijken was? Dacht ze toen opeens: ‘He, ik wil grotere borsten, want dan voel ik me vrouwelijker’. Ja, zo was het. Niemand heeft haar beïnvloed.

  Of me echt vrouw voelen. Wat is dat? Me echt vrouw voelen. Ik heb cup AA. Ik heb daar geen problemen mee. Eerder andersom. Ik hoef geen dure bh’s te kopen. Met 4,95 euro heb ik er al één! Ik heb geen rugpijn, omdat ik zware borsten heb. Het schudt niet zo als ik hard loop. Truien en tshirts zijn geen probleem. Ik heb eerder te doen met vrouwen met grote borsten. Dat valt zo op. Dat lijkt me niet prettig. Borsten die zo de aandacht trekken. Voor mijn gevoel zou mijn persoon dan toch een beetje teveel overschaduwd worden door ja, door wat? Door dominante borsten. Alsof je alleen maar borst bent, dan. Alsof de borsten de vrouw bezitten, in plaats van dat de vrouw borsten heeft. Mijn moeder zei dat grote borsten niet meer melk gaven dan kleine borsten. Eerder andersom, zei ze. Dat antwoord beviel me wel. En het was nog waar ook. Ik heb 3 kinderen borstvoeding gegeven. Eén 6 maanden, de andere twee circa 10 maanden. Dat vind ik vrouwelijkheid genoeg. Ik vind het een beetje raar dat je twee bolletjes siliconen nodig hebt om je vrouw te voelen. Ik zou me meer in verhouding en vrouwelijker voelen? Als twee bolletjes siliconen mij een beter gevoel over mezelf moeten geven, wat ben ik dan voor een joker? Stop ze in je handtas denk ik dan. Dat hele complexe psychische en fysieke gebeuren van hoe ik over mezelf denk, wat ik voel, en hoe ik reageer, mijn hormonen en allerlei lichamelijke processen zouden worden opgelost met twee bolletjes siliconen! Een kinderhand is gauw gevuld.

  Natuurlijk mag ik oordelen of ik het goed vind wat anderen doen of niet. Vind ik iets niet goed, dan verwerp ik het. Vind ik iets de moeite waard, dan zal ik proberen me dat eigen te maken. Dat heet groeien. Jezelf ontwikkelen. Dat is nu cultuur. Ik accepteer niet alles klakkeloos.

    /   Reply  / 
 32. Saskia

  nou prima toch Marjan…Dat JIJ je lekker voelt met je cupje AA. Ik heb D. Helemaal van mij zelf en ik oordeel niet over iemand die cup AA heeft hoor. En ook niet over iemand die cup AA had en nu een C heeft. Helemaal geen problemen mee. Wat is dat toch voor een starheid die jij vertoond. Maar goed. Het is al duidelijk waar jij staat en dat mensen pas respect verdienen als ze ergens aan voldoen. Namelijk aan jouw ideaalbeeld.;)

  Verder ga ik met jou niet in discussie. Als je tegen bent prima, maar jij laat mensen niet in hun waarde.

    /   Reply  / 
 33. marjan

  Mijn cupje AA is mij door de natuur gegeven en ik ben daar dankbaar voor. Maar als ik een cupje C of een cupje D had gehad, was dat de uitdaging geweest en had ik die ook aangegaan. Ik ben er voor om vrede te sluiten met je lichaam. Omdat ik mezelf niet bedacht heb. Dat feit accepteer ik. Ik wil mezelf ook niet bedenken, want dat kan ik niet. De natuur heeft er miljoenen jaren over gedaan om mij voort te brengen. Ik ben nog niet zo slim dat ik denk dat ik dat kan verbeteren. Bovendien houd ik van een zekere nederigheid tov de natuur. De mens heeft eerder de neiging de boel te verkloten door zijn arrogantie, dan de zaak er beter op te maken. Het gaat mij iets te ver dat ik pubermeisjes in staat acht de natuur te verbeteren, omdat de verhoudingen hen niet aanstaan, of dat zij zich niet zo vrouwelijk voelen.

    /   Reply  / 
 34. redactie,monique

  marjan, vergeet niet dat ook het werk van plastisch chirurgen en de ‘verfraaiing’ van het lichaam voorkomt uit het feit dat we allemaal uit dezelfde ‘goddelijke oorsprong’ voortkomen. ik interviewde ooit een vrouw van 70 voor top sante die zo blij was met haar facelift, maar haar omgeving totaal niet. ze vonden het belachelijk. ze zei gewoon: ‘god’ heeft ook plastisch chirurgen voortgebracht. en zo zie ik het ook, alles wat de mens voortbrengt en uitvindt, komt uitdezelfde bron. we hebben daartoe ook het vermogen als mens.
  neemt niet weg dat je je kunt blijven afvragen of je je op jonge leeftijd om reden van onzekerheid, terwijl je wellicht totaal niet afwijkt van het menselijk gemiddelde, aan perfectionerende ingrepen moet doen.
  ik geloof ook dat maar een klein deel van de jonge vrouwelijke bevolking hiertoe overgaat. het wordt teveel gehyped. ik geloof niet dat de soep zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. maar het is en blijft een eyeopener, iets om over na te denken. dat zeker.

    /   Reply  / 
 35. marjan

  Dus alles wat mensen voortbrengen is van goddelijke oorsprong? En is dus goed? Dat lijkt me een beetje kortzichtig. Nu kan ik heel cynisch gaan doen, maar dat zal ik niet doen. Het lijkt me dat je daar zelf de voorbeelden wel bij kunt bedenken, als je even je geschiedenisles in herinnering haalt, of als je een keer naar het nieuws kijkt. Daarom lijkt het me ook beter dat ouders zulke meisjes naar Afrika, of het Midden-Oosten sturen, of zelfs hier in Nederland naar een bejaardentehuis, opvanghuis, kindertehuis, of de verslaafdenzorg, zodat ze eens leren relativeren wat het belang is ‘van nog een beetje blijer worden’. Van zulk narcistisch gewauwel word je toch doodziek? Die kinderen hebben nog niets gezien van de wereld. Die denken dat het leven om hen draait. Het gaat er toch om dat je je kinderen voorbereidt op het leven? Op wat hen te wachten staat. Zodat ze niet van de kaart geveegd worden? Iemand die zich al uit het veld laat slaan omdat haar tieten een tikkie kleiner zijn dan ze zou willen, wat moet die doen als ze met echte problemen te maken krijgt? Je bent toch on-ge-lo-fe-lijk te manipuleren als je zo geobsedeerd bent door je eigen lichaam? Dat is zwakte. Geen kracht.
  We leven niet in het paradijs.

    /   Reply  / 
 36. redactie, monique

  marjan, ik ben niet gelovig en geloof niet in paradijselijke sprookjes en dies zij meer en ga verder niet in op een discussie van die aard, dat hoort op een ander blog thuis. ik ben wel van mening dat alles wat wij voort brengen uit onszelf voortkomt, en of dat nou een goddelijke dan wel een natuurlijke oorsprong is dat is een kwestie van benaming en definieren, en welke keuze je daarin maakt. en daar laat ik het bij. fijne dag!

    /   Reply  / 
 37. marjan

  Ja, das nou ook een manier! Gewoon er mee uitscheiden! Begint het eindelijk interessant te worden, stop je ermee.

    /   Reply  / 
 38. redactie, monique

  helaas pindakaas marjan, ik beschouw het niet als mijn opdracht om de ‘reactietrailer’ gaande te houden. ik doe mijn zegje, de vrijheid van corresponderen is verder aan mijn lezers. dus wellicht prikkel je nog wat andere lezers:-)
  werk ze! (ik heb het razend druk!)

    /   Reply  / 
 39. marjan

  Daar wil ik het wel mee doen, Monique ;)

    /   Reply  / 
 40. sandra

  Ik wil even mijn ervaring neerzetten mbt borstvoeding en borstvergroting. Ik heb een eenzijdinge borstvergroting gehad ivm asymetrie. Ik heb twee kinderen gehad en heb beide borstvoeding gegeven. Geen probleem. De vergote borst gaf zelf meer voeding dan de niet vergote borst. En de vergroting was aanzienlijk nl van niets naar flinke c cup. Mijn ervaring is dus dat het geen probleem is om borstvoeding te geven.

  Sandra

    /   Reply  / 
 41. marjan

  Tja, daar kan ik niet veel tegen inbrengen. Maar het kan niet van niets naar C zijn gegaan. Want niets is niets. Geen borst, geen melkklieren dus. Er moet toch wel wat gezeten hebben, want siliconen produceren geen melk. Maar je zou zeggen dat het in principe dus wel mogelijk is om met siliconenborsten borstvoeding te geven. Oke. Ik ben wel benieuwd of het altijd goed gaat. Wat eventuele complicaties zouden kunnen zijn.

    /   Reply  / 
 42. marjan

  Eigenlijk ben ik toch nog niet overtuigd, Sandra. Verklaar dat niets eens, als je wilt. Als jij het als niets omschrijft, moet het dus nog kleiner dan AA zijn geweest. Was je aan de ene kant C en aan de andere kant kleiner dan AA? Dat is wel heel wonderlijk. Ik heb daar nog nooit van gehoord. Dat wil niet zeggen dat het niet kan hoor. De natuur doet wel eens rare dingen. Maar als het waar is, dan heeft mijn moeder wel heel erg gelijk met haar bewering dat kleine borsten meer melk geven. Zo. Dat geeft te denken.

    /   Reply  / 
 43. sandra

  Nou niet niets (voor mijn gevoel was dat wel zo) inderdaad een AA. Maar dat is verwaarloosbaar hoor naast een C-cup. Er zitten uiteraard wel melkklieren. Zonder wordt borstvoeding geven lastig. Ik heb het Polland syndroom en ben over mijn hele lichaam asymetrisch.

  Sandra

    /   Reply  / 
 44. marjan

  Wat ik erover op google vind, vind ik behoorlijk indrukwekkend. Zo’n operatie kan nog complexer zijn dan een ‘normale’ borstvergroting, omdat ze dan ook spieren moeten verzetten? Of was het bij jou een gewone borstvergroting?

    /   Reply  / 
 45. marjan

  Toch vind ik zo’n verhaal van jou, Sandra, een heel ander verhaal dan waar de reportage van Zembla over gaat. Bij jou speelt er een medisch probleem, terwijl het in de reportage gaat over meisjes waar niks mis mee is. Hoe sta jij daar tegenover? Stoor je je er aan, of heb je er begrip voor dat meisjes zich laten opereren?

    /   Reply  / 
 46. sandra

  Het was een gewone borstvergroting. De vergroting was zo groot dat de arts niet wist of hij het een keer kon doen of dat hij er een tijdelijke opvulbare prothese in moest plaatsen. Dit was gelukkig niet nodig. Bij mij was de indicatie inderdaad medisch, maar ik heb er evengoed een jaar over nagedacht of ik het zou doen. Of ik het gedaan zou hebben als ik alleen maar kleine borsten had gehad. Ik denk het niet. In die tijd hoorde je daar ook niets over en in mijn omgeveing werd daar ook niet moeilijk over gedaan. Ook niet over mijn ongelijke borsten. Ik zelf wilde een borstverkleining omdat ik geen prothese wilde, maar de plastisch chirurg wilde dat absoluut niet. Ben ik achteraf erg blij mee. Hat is voor mij nog steeds een heerlijkheid dat ik geen prothese meer in mijn BH hoef te doen. Ik snap dan ook niet dat je borstvergroting bij asymmetrie niet meer vergoed krijgt.

  Ik stoor me er niet aan dat vrouwen een borstvergroting willen als ze echt plat zijn. Vrouwen met een normale cupmaat die groter willen vind ik belachelijk. Maar ja dat vind ik van alle onnodige cosmetische chirurgie en niet alleen van borstvergrotingen. Wat ik nog het ergste vind is dat meisjes tegenwoordig een vertekend beeld van wat normaal en niet normaal is en van de cosmetische chirurgen die mensen opereren die meer gebaad zouden zijn bij een psychiater.

  Sandra

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>