Siliconen implantaten mogen weer in Amerika

Lange tijd waren borstvergrotende implantaten van siliconen in de US verboden, maar sinds november 2006 heeft de Food and Drug Administration het weer toegestaan. Hetzij wel met de nodige voorwaarden…..

 

In Nederland worden siliconen al heel lang gebruikt voor borstvergrotingen. De laatste jaren is er wel een tegenbeweging op gang gekomen omdat siliconen de gezondheid kunnen ondermijnen. Ze kunnen gaan lekken waardoor er allerlei vage maar ingrijpende gezondheidsklachten ontstaan, zo zeggen tegenstanders. Harde bewijzen zijn nog niet geleverd, maar in Amerika werd het om die redenen nooit toegestaan, daar moest men het doen met zoutwateroplossingen. Niets op tegen, want absoluut niet schadelijk, alleen zouden ze niet zulke mooie en langdurige resultaten als siliconen geven.

De siliconen zakjes mogen weer, maar er zijn voorwaarden aan gesteld. Zo moeten artsen hun patienten adviseren om om de twee jaar een MRI te laten doen om te controleren of de implantaten niet lekken. Zo'n scan kan het met 89% zekerheid vertellen, waar dokter's oog en handen dat maar voor 30% kunnen voorspellen. Maar zo'n scan is geen sinecure natuurlijk, het is dan wel niet zulke schadelijke straling als rontgen (kankerverwekkend), het is toch straling. Waarom zou je je zelf eraan blootstellen als je gezond bent? En wat als ze ook nog andere dingen ontdekken: een kwaadaardige tumor of iets vreemds? Wil je dat gelijk weten?  Bovendien is het psychisch ingrijpend: het liggen in zo'n machine, maar ook de eventuele angst voor – en achteraf of alles wel goed is. Gek genoeg maakt men zich daar niet zo druk over, in het artikel dat in the New York Times stond. Men had het alleen maar over geld: de MRI scans zijn erg duur (gemiddeld 1500 dollar) . Maar zoals Amerikanen zijn, ze zien er ook geld in! Enorme dollartekens zelfs. In 2006 lieten maar liefst 330 duizend Amerikaanse vrouwen hun borsten vergroten, in 2005 waren dat er 291 duizend. Veronderstel dat straks ze daar straks helemaal overgaan op siliconen en al die honderdduizenden vrouwen aan de scan moeten.

Jezusmina, wat een aantallen zeg…wat een industrie. En als al die eens gezonde vrouwen ineens het medische circuit in moeten omdat ze ongezonde dingen met hun lichaam hebben laten doen, dan kun je wel zeggen dat geen industrie zo groot en zo commercieel is geworden als de medische industrie (far beyond het gepruttel van de potjes-creme-fabrikanten). Ben er stil van, en denk maar weer even aan de door borstvoeding en leeftijd enigszins verslapte maar oh zo echte borsten van Irene Moors, Caroline Tensen, Monique Lindeboom en vele andere vrouwen….die het dus NIET laten (hebben laten) doen. Thank god.

Hier in Nederland is er helemaal geen controle op. Notabene.

 

Lees ook:‘Geen verhoogd gezondheidsrisico PIP-implantaten’
Lees ook:Foutje, bedankt!
Lees ook:Moet je een siliconen injectable masseren?
Lees ook:PR-offensief Pantene in US over ‘slechte’ stoffen in shampoo
Lees ook:De borsten van Whitney Houston

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Siliconen implantaten mogen weer in Amerika

 1. Angelique

  BAH!!! Wat een smerige foto, wat een smerig ding is zo”n borstimplantaat!! Dat er “dokters” zijn, die een gave vrouwenborst opensnijden en dan met hun vingers zo”n ding eronder frummelen!!
  Waarom vinden we dit goed?
  “Dokters” die dit doen, moeten eens naar een goede psychiater!
  Geen aandacht gehad van mammie vroeger, dat je blijkbaar zo”n hekel hebt aan vrouwen?
  Zielepoten!

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  dag angelique, ik kan me voorstellen dat als je een implantaat voor het eerst ziet dat het schrikken is ja. maar zo is dat met alle hulpstukken in de medische wereld.

    /   Reply  / 
 3. Angelique

  Dag Monique,

  Ik begrijp niet dat je die drillerige kwal die volstrekt onnodig in een gezonde vrouwenborst wordt geperst een “medisch hulpstuk” noemt. Mijn oma heeft een plastic hulp, en een rollator. Dat zijn hulpstukken.
  Ik erger me een klein beetje aan je toon, moet ik zeggen.
  Alsof ik de eerste keer alleen maar schrik, en door jou geholpen moet worden om er aan te wennen en te accepteren en uitgelegd te krijgen. Stil maar, is niet eng.
  Het is wel eng, Monique, het is heel erg vreselijk eng.
  Laat me denken…ik denk dat je nu met “keuzevrijheid” aankomt zetten, en vrouwen die dit echt helemaal zelf willen, ECHT HELEMAAL ZELF?

    /   Reply  / 
 4. redactie, monique

  hoi angelique, ik ben er erg voorstander van om het beestje bij zijn naam te noemen, dus ook gewoon beeld te laten zien, wat precies ondersteunt waarover het gaat. laat een blad bij dit soort artiekelen, als ze het al publiceren dit soort nieuws, dan wellicht een mooie gephotoshopte vrouwenborst zien. ik laat gewoon die prothese zien. dat is mijn standpunt, zo vul ik mijn blog in. daarin onderscheid ik mij hoe ik beauty benader. geen punt hoor dat je het niet met me eens bent.

  je hoort mij verder niets zeggen over keuzevrijheid etc. daar gaat dit onderwerp ook niet over.

  het is sec nieuws. en dat laat ik ook visueel sec zien.

    /   Reply  / 
 5. Nirvana

  @Monique: De straling bij MRI-scanner zijn radiogolven. De golflengte daarvan is veel groter van die van röntgen, maar ook groter dan de golflengte van zichtbaar licht. Hoe groter de golflengte, hoe lager de energie.

  Door de radiogolven kan bij bepaalde instellingen van het apparaat de temperatuur van de patiënt wat oplopen, maar dat houd je natuurlijk in de gaten.

  Wat een reden kan zijn om een MRI scan *niet* uit de voeren is bijv. metalen voorwerpen in het lichaam van de patient. Die kunnen verschuiven door het sterke magneetveld.

  Zo’n MRI-scanner is een duur apparaat. Het kost nu eenmaal veel geld om het te ontwikkelen en te maken. Het is toch ook mooi dat de medische wereld er een krachtig diagnostisch hulpmiddel heeft bijgekregen?

  Het lijkt me niet waarschijnlijk dat het scannen van siliconenborsten de hoofdactiviteit wordt voor MRI-scanners.

  @Angelique: Waarom smerig?

  Je zult als vrouw bijv. een borst hebben, door een ongeluk of ziekte. Dan is het toch mooi dat ander manieren bedenken om daar iets tegen te doen? En daar ook concreet iets tegen kunnen doen.

  Ik kan een dergelijke activiteit moeilijk met vrouwenhaat associeren.

  Ik sta overigens zeer gereserveerd tegen borstvergroting
  en ben tegen commercialisering van de medische wereld. Het laatste schaadt ook het aanzien van medische beroepen. Aan de andere kant willen mensen als patiënt toch een minimum vertrouwen kunnen blijven hebben in artsen.

    /   Reply  / 
 6. Elsa

  goeie website- absolutelysafe.com

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>