Vraag naar natuurlijke parfumingredienten neemt toe

Toen ik van de zomer bij de lancering van Lancome's nieuwe parfum Magnifique was, vertelde de beroemde parfumeur Jacques Cavalier me al dat het steeds moeilijker wordt om nog aan de beste kwaliteit natuurlijke grondstoffen te komen. Steeds meer beschikbare grond op de wereld moet worden afgestaan voor landbouwproductie om de wereldbevolking te kunnen voeden. 'Het is heel moeilijk om een jasmijnsoort die het juist fantastisch deed in India, nu opeens op Australische grond te moeten kweken. Het werkt niet,' liet hij me weten. Deze week las ik op wwd.com ook waarom die behoefte aan natuurlijke stoffen weer zo in zwang is. Parfums kunnen namelijk ook prima op synthetische basis bestaan (en dan ruiken ze ook langer). Maar het is de groene trend die lokt. Consumenten willen niet alleen plantaardige cremes, maar nu ook al geurtjes met natuurlijke parfumstoffen. Ga d'r maar aan staan als industrie. Het is een onmogelijke taak….

Zoals chemici die cremes maken zich ook al achter de oren krabben hoe ze toch in godsnaam 100% – en dan ook echt 100% – natuurlijke producten moeten maken die EN effectief EN veilig zijn, zo krijgen parfumeurs er ook slapeloze nachten van. Naast de steeds schaarsere verkrijgbaarheid van natuurlijke (biologische) parfumstoffen is er ook het probleem van het oplosmiddel waarmee de geurstoffen aan de planten onttrokken moeten worden. Normaal gsproken is dat een synthetische stof en dat mag dan niet meer, het moet net zo 'organic' zijn. Dit is nauwelijks te doen en dat kan gaan inhouden dat behoorlijk wat geurstoffen niet meer gebruikt kunnen worden voor een bio-geurtje. Misschien blijft er nog maar keuze uit 50 geurstoffen, terwijl met behulp van de synthetische oplosser wel 1000 stoffen ter beschikking staan. Bovendien kost de natuurlijke weg veel tijd en dus veel geld.
Ook krijgen parfumstofleveranciers als Givaudan en Symrise steeds vaker het verzoek om geurtjes te maken zonder alcohol en op waterbasis. Maar ja, die geurtjes zijn natuurlijk zo vervlogen, hoe naturel ze ook mogen zijn. Toch zoeken de neuzen naar mogelijkheden om dit soort valselijk gezondere watertjes te kunnen gaan produceren met behoud van geurstof. De geurproducenten vragen zich ondertussen ook af waar die marktvraag toch vandaan komt. Zijn het echt consumenten die het verlangen? Wat weet de gemiddelde consument nou echt van parfum en het procede. Wil men echt een bio-geurtje? Of is het vooral een marketinggedreven gebeuren wat de consument straks fijntjes aangepraat gaat worden? Omdat het zo'n interessant gat in de markt is? Men denkt dat de vraag naar groene cremes groter zal zijn dan naar groene geurtjes.
Rond parfumstad Grasse wordt momenteel hoe dan ook al volop geexperimenteerd met biologisch geteelde lavendel, rozemarijn, jeneverbes, cypres en wellicht straks met rozen.

Wellicht moet men dat organic gewoon loslaten, maar kijken naar duurzaamheid in het algemeen. Het is namelijk ook heel prettig als geurstoffen niet tot in den treure in het milieu blijven hangen, maar gewoon oplossen. Da's pas fijn!

Lees ook:
Monique's persoonlijke ontmoeting met topparfumeur Jean Claude Ellena in India
Monique en geurexpert Tanja testen najaarsparfums m/v
Zo lekker: Apres l'Ondee van Guerlain….
Chemicus Johann Wiechers maakt moes van het natuur-verhaal
copyrights: www.moniquelindeboom.nl

Lees ook:Urenlang fris…
Lees ook:Interview met dr Frederic Brandt(3)
Lees ook:Natuurlijk of chemisch?
Lees ook:I’M LIKE A SHOP www.cosmeticsandcare.com
Lees ook:Green Summit: plantencreme veilig of bacteriebom?

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vraag naar natuurlijke parfumingredienten neemt toe

  1. Pingback: EarthLine hypoallergene creme voor natural liefhebbers | Beauty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>