Hoe happy ben jij?

Eerste zorgverzekeraar innoveert in PQ-test als ‘APK voor de geestelijke gesteldheid’

Een deel van de doorverwijzingen bij psychische problemen naar GGZ instellingen gebeurt onbedoeld verkeerd. Voor een goede diagnose bij psychische klachten is het belangrijk direct inzicht te krijgen in de aard en de ernst van de klacht(en). Zo kan verslechtering of nodeloos medicijnverbruik worden voorkomen  Door opheldering te geven over de mogelijke redenen van een klacht, worden mensen handvatten aangereikt om eerst zelf naar een oplossing te zoeken en dit eventueel te bespreken met de huisarts. Op basis van uitgebreid onderzoek is de PQ-test ontwikkeld. De test, die nu online is op ww.pq-test.nl, biedt mensen de mogelijkheid om als eerste stap de eigen situatie te analyseren. De Friesland Zorgverzekeringen heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de test. Ook klanten van andere zorgverzekeraars kunnen de test doen; iedere zorgverzekeraar kan de test vergoeden omdat deze wordt gezien als een (eerste) online psychologisch consult. De Friesland Zorgverzekeraar heeft hier al voor gekozen.

 

“De PQ-test is een nieuwe, door onderzoekers onderbouwde, online test. In de praktijk zien we dat veel mensen pas laat om hulp vragen als ze niet lekker in hun vel zitten. De PQ-test biedt de mogelijkheid om laagdrempelig en op een begrijpelijk niveau goed naar de eigen situatie te kijken,” vertelt Simon Sluis, Managing Partner van BC4U Zorginnovaties. “We weten dat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze zelf denken. We willen mensen zelf na laten denken over hun situatie en inzicht geven in zaken die misschien ‘heel normaal’ zijn, gegeven de omstandigheden waarin iemand zich bevindt. Slecht slapen, somberheid en onverklaarbare angsten kunnen verschillende oorzaken hebben. Veelal zijn het symptomen die iedereen (her)kent, waarbij in enkele gevallen ondersteuning op medisch vlak noodzakelijk is. Professionele hulp blijft in specifieke gevallen essentieel, maar vaak helpen sporten, praten of gewoon rust net zo goed! Ook biedt de site veel informatie aan van gerelateerde publicaties en links naar relevante websites met informatie. Met deze gratis test kunnen zorgkosten worden gedrukt door tijdige consultatie bij de huisarts en door minder onnodig medicijngebruik.”

Ondersteuning Innovatiefonds De Friesland

Het Innovatiefonds van De Friesland Zorgverzekeraar draagt bij aan vernieuwende projecten die een structurele verbetering van de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg mogelijk maken. “De PQ-test kan de leemte tussen ‘Google’ en het bezoek van een arts verkleinen of wegnemen. De test biedt de mogelijkheid om laagdrempelig en op een voor consumenten begrijpelijk niveau naar de eigen situatie te kijken. We ondersteunen voortdurend nieuwe initiatieven op het gebied van e-health en internettoepassingen omdat deze zoals veelvuldig blijkt in een behoefte van klanten voorzien”, aldus Diana Monissen, bestuursvoorzitter van De Friesland Zorgverzekeraar

Binnen vijftien minuten resultaat

Het invullen van de internetvragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Na het invullen krijgt men direct per e-mail een rapport toegestuurd. Het rapport geeft antwoord op de vraag of hulp gewenst is, waar deze te vinden is en of het goed gaat waardoor men zich dus geen zorgen hoeft te maken. Indien gewenst kunnen de resultaten van de test via een beveiligd mailaccount, worden doorgestuurd  naar de eigen huisarts om de uitkomsten te bespreken.

Over BC4U Zorginnovaties

BC4U Zorginnovaties bedenkt en ontwikkelt innovatieve online oplossingen in de zorg; oplossingen die de regie op zorg (terug) geven. Directeur Dr. Ir. Lieke Hoogerwerf  is Bestuursadviseur in de zorg en co-auteur van het Co-creatie Zorginnnovatieboek. Managing Partner Drs. Simon Sluis is klinisch psycholoog en heeft als Bedrijfsadviseur jarenlange ervaring in het ontwikkelen van (online) tests. De PQ-test is het eerste product van BC4U Zorginnnovaties.

Lees ook:Ben jij een slowdater?
Lees ook:Ben je liever binnen of buiten?
Lees ook:Test je cosmeticakennis met deze FDA-test
Lees ook:Kijktip: Powerfood met Rens Kroes
Lees ook:Vragen aan de Consumentenbond over creme test Begoun

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>