Vrouwen schamen zich voor hun kwaaltjes

Sommige kwaaltjes hang je niet aan de grote klok. Maar dit zwijgen heeft ook een nadeel: zo wordt onderschat in welke mate andere vrouwen er aan lijden en wordt vaak te lang gewacht om het aan te pakken. Het gevolg is dat een probleem vaak in die mate verergerd is, dat het niet meer zo easy kan opgelost worden. Genoeg redenen om de belangrijkste beschamende kwaaltjes in de aandacht te zetten.

1) Urineverlies

Miljoenen vrouwen hebben problemen met de controle over hun blaas. Toch schamen ze zich erover en denken ze dat ze de enigen zijn. Niet dus. Het treft niet enkele oudere vrouwen: één op drie vrouwen die er last van heeft is jonger dan 35. Ook in de perimenstruele jaren is urineverlies niet ongewoon. Het kan ook een gevolg zijn van zwakke plasspieren, een onderliggende ziekte of een neveneffect van medicatie.

Urine verliezen of ‘lekken’ is niet leuk en zeker niet handig. Het goede nieuws is dat er verschillende behandelingen bestaan die inspelen op het specifieke probleem. Minder drinken uit hoop dat het dan niet meer voorkomt, lijkt logisch maar het is geen goede oplossing. Het kan het probleem zelfs verergeren.

Maar zelfs tegen hun dokter zwijgen de meeste vrouwen, uit schaamte of uit angst. Een dokter heeft echter wel meer gezien dan wat urineverlies, en belangrijker, hij of zij kan je helpen naar een oplossing. Hoe sneller je er bij bent, hoe beter. Daarom: durf aankaarten dat je urine verliest bij je dokter.

2) Winderigheid

Iedereen doet het, maar niemand komt er graag voor uit. Het is meestal een gevolg van de voeding, en niet enkel bonen of uien kunnen het veroorzaken. Ook te veel lucht inslikken (zoals bij het drinken door een rietje), zuivel en vezelrijke voeding kunnen winderigheid veroorzaken.

Is het abnormaal veel of riekt het vreselijk, ga dan eens langs bij de dokter. Aan de basis zou een gevoeligheid of allergie voor bepaalde voeding kunnen liggen. Schrap niet op eigen houtje voeding omdat je denkt dat je allergisch bent, dit kan je ernstige voedingstekorten opleveren! Winderigheid is voor de rest niet schadelijk.

3) Geïrriteerde darmsyndroom

Dit syndroom laat zich merken door pijn in de onderbuik, een oncomfortabel gevoel en een verandering van de darmpatronen. Soms worden de darmen minder actief, soms net meer, wat net constipatie of diarree kan veroorzaken. Ongeveer tien tot 15 procent van de bevolking zou er aan lijden, en vooral vrouwen worden getroffen. 

4) Overmatig zweten

Handpalmen, oksels, knieën, voorhoofd, rug: sommige vrouwen zweten veel. Ga zeker in extreme gevallen zeker langs bij een dokter om te bekijken of een permanente oplossing, zoals botox, een oplossing zou kunnen zijn. Onthou dat ook overmatige zweten verschillende oorzaken kan hebben, en dat die verschillende oplossingen hebben.

5) Vaginale geur

Als je vagina een vreemde geur heeft, kan dit wijzen op een infectie, maar daar is het niet noodzakelijk een schimmelinfectie. Veel vrouwen grijpen naar vrij verkrijgbare antischimmelzalf, maar die helpt dus niet noodzakelijk. Blijft de geur, dan stap je best naar je dokter. Wacht niet te lang, infecties moeten tijdig behandeld worden.

6) Laag libido

Een verminderde zin in seks, dat is misschien wel iets dat vrouwen wél met hun vriendinnen bespreken, maar niet met hun dokter. Nochtans kunnen een boel oorzaken aan de basis liggen, zoals psychologische problemen, biologische onevenwichten of sociale problemen. Deze problemen aanpakken is niet alleen goed voor je seksleven, maar in de eerste plaats vooral voor jezelf.

Bron: hln.be

Lees ook:Is Botox het nieuwe medicijn tegen Kaalheid?
Lees ook:Dit vertelt je gezicht over jouw gezondheid
Lees ook:Korset voor je kipfilets
Lees ook:Halitose 1 op de 8 heeft een bar slechte adem
Lees ook:Vrouwen scoren qua beweging beter dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>