Strengere regels voor natuurlijke cosmetica

Goed nieuws! De Amerikaanse Natural Products Association in Washington heeft recentelijk de koppen bij elkaar gestoken om te gaan broeden op een standaardisering van de aanduiding 'natuurlijke cosmetica'. Eindelijk, want het is dolle boel wat dat betreft. Zoveel merken claimen natuurlijk te zijn en ze zijn het totaal niet. Het stikt van de merken die zelfs maar 1% plantaardige stoffen in een verder totaal synthetisch gevuld potje hebben tot merken die het voor 95% doen en het afvullen met synthetische conservingsmiddelen.

 

Maar een heel klein groep kan met recht 100% natuurlijk claimen, waarbij er dan ook nog eens onderscheid wordt gemaakt tussen biologische en niet-biologische teelt. Je wilt het niet weten, maar het is een zooitje en het mag blijkbaar allemaal. In Europa kennen we inmiddels twee keurmerken BDIH en Eco-cert. Hopelijk komt er wereldwijd snel een eenduidige standaard, nu deze tak van sport (groen!) de grote trend van de komende jaren moet gaan worden.

Lees ook mijn andere artikelen over dit onderwerp: Groene golf in cremes, Jo Wood Organics, Puur natuur de nieuwe luxe

 

 

Lees ook:Origins brengt ‘organic’ cremes uit
Lees ook:Stella McCartney komt ook met biologische creme
Lees ook:De BOTANICEUTICALS komen eraan!
Lees ook:Weleda beste cosmeticamerk volgens de Duitse ÖKO-Test
Lees ook:Biologische sterren

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Strengere regels voor natuurlijke cosmetica

 1. redactie, monique

  hoi anneriet, leuk dat je dit even meldt, ik dacht dat het om een mij nog niet bekend merk ging ‘orginal cosmetics’ maar ik zie dat het e.line en sealine ondermeer is. ik ken het, ik ken leo en margriet ook. het is een sympathiek merk, en de richtlijnen die de bdih hanteert zijn voor de meest heldere die er momenteel wereldwijd zijn. de amerikanen – die nog erg worstelen met standaardisering – zouden hier een goed voorbeeld aan kunnen nemen!

  het enige waar ik nog een vraagteken bij heb, is dat bdih de wasactieve stof sodium lauryl sulfaat verbiedt, terwijl ik toch bdih gecertificeerde merken ken (traay bijvoorbeeld) die dat wel degelijk in shampoo gebruiken.

  ik weet niet hoe ver jouw kennis reikt op dit gebied en of je er iets over kan zeggen?
  (heb traay al aangesproken maar nog geen bericht gehad)

    /   Reply  / 
 2. M.

  Hallo zeg! Alhoewel ik een voorstander ben van verduidelijking; kan ik hierop maar een ding zeggen; Het natuurlijkste cosmeticaproduct is nog altijd GEEN!!! Wel gezond leven; goede voeding en beweging. Klinkt misschien raar, maar ik hoor regelmatig dat men mij jonger schat dan ik daadwerkelijk ben, en volgens mij komt dat onder andere toch door een gezonde levensstijl, d.w.z. genoeg slaap, niet roken en de bovengenoemde beweging en voeding! Voor een ieder die dat niet op kan brengen, is cosmetica misschien een optie, maar niet echt gezond (lijkt mij!) Bovenal vind ik wel, dat het dier- en milieuvriendelijk gemaakt moet worden!

    /   Reply  / 
 3. redactie, monique

  dag M, je hebt gelijk dat ‘gezond’ begint bij gezond leven, maar dat wil niet zeggen dat (‘natuurlijke’) cosmetica per definitie ongezond is, want dat maak ik wel uit jouw reactie op. waarom denk je dat het ongezond is?

    /   Reply  / 
 4. AngeLina

  zowieso is (veel)water drinken en bewegen goed voor je! En als je gezicht goed verzorgd met goede cremes en het sochtends en savonds goed rijnigd en als het even kan geen make-up draagt dat scheeld een boel! en natuurlijk niet roken en een goede voeding dat doet wonderen voor je.

    /   Reply  / 
 5. redactie, monique

  angelina, waarom denk je dat make-up slecht of ongezond is voor je huid?

    /   Reply  / 
 6. Anneriet

  Hoi Monique,

  Ik kan je helaas niet meer vertellen dan dat jij weet, ik heb de website voor Leo en Margriet gemaakt.

    /   Reply  / 
 7. redactie, monique

  oh hoi anneriet, ik ben er inmiddels al uit:-). die stof diei k bedoel is iets anders dan het gewone sls. klinkt cryptisch ik weet het, maar de traay is wel verantwoord bezig in ieder geval:-)

    /   Reply  / 
 8. miranon

  Je kan ook hoogwaardige gecontroleerde natuurlijke cosmetica (bdih keurmerk) hier vinden: http://www.goingorganic.nl
  Ook staan er veel artikelen over gecontroleerde natuurlijke cosmetica en verschillende keurmerken. ;)

    /   Reply  / 
 9. Groene verzorging

  Bij http://www.biomy.nl vind je heerlijke chique verzorgingsproducten die wij met zorg hebben geselecteerd. Al onze producten zijn 100% natuurlijk, veilig, niet getest op dieren en vrij van kankerverwekkende en ziekmakende stoffen als parabenen, petrochemische bestanddelen, sulfaten, synthetische parfum en en synthetische kleurstoffen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>