Rimpels weg door zuurstofbehandeling?

In het voorjaar heb ik een anti-aging zuurstofbehandeling voor mijn huid aangeboden gekregen door het Duitse bedrijf Nora Bode. Het werd uitgevoerd in het schoonheidsinstituut The Body Tuning Clinic van de overigens zeer goede schoonheidsspecialiste Liesbeth van Dijk. Ik was er erg benieuwd naar omdat zuurstof momenteel hot is voor huidbehandelingen. Je huid zou zo'n boost krijgen dat rimpels onmiddellijk en ook daarna nog even, langer wegblijven danwel weggepoetst worden. Lees hieronder mijn ervaring.

 

Waar het om gaat is dat werkstoffen onder een bepaalde druk samen met zuurstof dieper in de huidlagen kunnen worden gebracht, waardoor de stoffen beter hun werk kunnen doen. Het is immers een bekend fenomeen dat de huid redelijk ondoordringbaar is en je altijd naar wegen moet zoeken om die huid als het ware te openen zodat werkstoffen er dieper in kunnen zakken. Daar waar de levende cellen daadwerkelijk aan het 'werk' zijn. De allerbuitenste laag van je huid is immers niets dan een flinterdun laagje dode huidcellen. Daar begin je niet veel mee.

Het bedrijf Nora Bode legt in onderstaande bewoordingen uit hoe hun zuurstofbehandeling werkt:

'Nora Bode Kosmetik werkt met gepulseerde zuurstofdrukinjectie. Het internationaal bekende Fraunhofer Institut für Biomedizinische Technik heeft in 1997 deze drukinjectie, met de hiervoor door Nora Bode ontwikkelde serums, in een medische studie bewezen en bevestigt dat de Bode-serums 60 keer sneller door de intercellulaire ruimten in de huid kan heen dringen en hier een depot kan vormen tegen rimpelvorming. Met andere woorden: zuurstofdrukinjectie in combinatie met onze serums zijn in 1 minuut in de bassaalcellenlaag en dieper, zonder chirurgische ingrepen of naalden.'

Harde bewijzen aan de hand van mijn eigen huid over de werkzaamheid van de methode heb ik niet. Ik kan je alleen vertellen wat ik zelf ervaren heb en ik zal nog een quote geven van een dermatoloog over dit soort behandelingen.

Pulserende druk 

Na een reiniging wordt er een serum op de huid aangebracht waarin hyaluronzuur (vochtbinder), plantaardige hormoonstoffen en vitaminen zitten. Deze kunnen wat dieper in de huid komen doordat er met een 'hoge' druk apparaatje over de huid heen wordt gegaan. Je voelt een gepulseerde druk. Doet absoluut geen zeer. Die druk is 2,2 Bar, als het je wat zegt, mij in ieder geval weinig. Bode zegt dat hierdoor binnen 2,2 seconden die stoffen tot in de basaalcellenlaag van de huid kunnen komen, daar waar de levende cellen zich bevinden.

Als dat gebeurt is, krijg je een vliesmasker over je huid voor extra verzachting en voeding van je huid. En er wordt een zuurstofapparaatje over je neus en mond heen gelegd. De bedoelding is dat je rustig in- en uitademt, en de extra zuurstof je ook van binnen via de longen een extra boost geeft.

Afschuwelijk, dat zuurstofbeademingsapparaat 

Nou dat laatste vond ik een ramp. Ik meende toch serieus rustig te ademen, maar na afloop voelde ik me helemaal niet lekker. Ik kreeg een uur later hoofdpijn en dat hield de rest van de middag aan, en ik voelde me duizelig. Had dan volgens de deskundigen niet goed geademd. Tja….makkelijk gezegd, maar het bewijst dan ook dat een behandeling op deze manier, althans dat laatste deel met dat zuurstofbeademing echt niet voor iedereen is weggelegd. Bovendien doet het het totale, weldadige effect van het eerste deel van de behandeling behoorlijk te niet.

Want, ik zag wel degelijk hoe mijn huid lekker blozend en veerkrachtig was na de zuurstofdrukbehandeling, en ook de volgende dag genoot ik daar nog van. Maar die beademing? Daar wacht ik voortaan maar liever mee tot ik het echt, want halfdood, nodig zal hebben….

Werkt het? Dermatoloog zegt 'ja' 

Maar goed, werkt die zuurstofdruk nou serieus? Zeker wel, beaamt dermatoloog Bing Thio, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum. 'Wij gebruiken 'druk' ook om medicinale stoffen dieper in de huid te brengen. Druk werkt gewoon. Maar je kunt je wel afvragen of je daar zuurstof bij moet gebruiken. Als gevolg van zuurstof in de stofwisseling worden er ook vrije radicalen aangemaakt en die kunnen juist verouderingsmechanismen weer versnellen in weefsels en organen. Je moet dus zeker weten dat je niet aan die grens komt waarbij dat mechanisme in werking treedt.'

Natuurlijk heb ik hier navraag over gedaan bij Nora Bode, maar het antwoord vond ik niet goed onderbouwd. Mij zijn geen gedegen onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken overlegd waaruit zou blijken dat men binnen een veilige grens blijft, al was het maar omdat men zelf niet goed kan aangeven welke die veilige grens dan is.

Massage helpt ook 

Verder kan ik je vertellen dat druk op zich al (denk aan massage) de doorbloeding van de huid enorm kan stimuleren waardoor je al snel een blozende teint krijgt. Verse voedingsstoffen uit het bloed worden aangevoerd en dat is altijd fijn voor de huid.

En een extra zuurstofprikkel kan die frisse teint verhogen. Nivea heeft daar vorig jaar kunstig mee geexperimenteerd in een nieuwe creme Oxygen Power, waarover ik toen uitgebreid blogde. 

Het is een interessante behandeling, die in kuurverband gedaan moet worden – bij voorkeur. Een behandeling kost 165 euro. Er is momenteel nog te weinig gedegen wetenschappelijk bewijs voor handen – voor de claim dat huidveroudering op deze manier grondig aangepakt kan worden. Maar dat de drukpuls-techniek op zich functioneel is, staat als een paal boven water.

Vakblad voor schoonheidsspecialisten is zeer sceptisch 

In de nummers juni en juli/augustus van het vakblad de Schoonheidsspecialist wordt in twee delen ook uitgebreid ingegaan op de zuurstof-behandelingen en de vraag of het werkt. De schrijver van deze serie is sceptisch, ook al omdat er simpelweg geen wetenschappelijke artikelen over te vinden zijn – die ook gepubliceerd zijn in de daarvoor bedoelde tijdschriften.  Ook wordt het gebruikt van zuurstof in twijfel getrokken. Zuurstofbehandelingen in de medische wereld – waaraan de producenten van deze cosmetische zuurstofapparatuur graag refereren voor geloofwaardigheid – duren veel langer en er worden veel grotere hoeveelheden gebruikt. Bovendien legt de sschrijver van het stuk liever meer nadruk op het gebruik van serums, als zijnde de sleutel binnen een behandeling om resultaat te boeken.

Verder zegt de schrijver dat diverse schoonheidsspecialisten die de behandelingen geven maar kortstondig resultaat zien. Het houdt dus niet aan. En dan kun je je afvragen of de prijs de behandeling wel rechtvaardigt. Weet je wat tot nu toe de beste manier is om ermee om te gaan? Als je voor een belangrijke gebeurtenis staat en je wilt er spik & span uitzien. Zo blijken sterren het ook te gebruiken. Als oppeppertje voordat je in de schijnwerpers moet (denk optreden, presentatie, bruiloft enzovoort…)

Lees ook deze blogs:

- Zuurstofhoudende creme van Nivea werkt een beetje

- Marokkaanse Arganolie nieuwste rage

- Bijzonder: een schoonheidsbehandeling met Joelle Ciocco

Niets uit dit artikel en de genoemde blogs mag worden overgenomen zonder toestemming van de auteur, en ook niet zonder bronvermelding: www.moniquelindeboom.nl

 

Lees ook:Zuurstofboost voor je huid
Lees ook:Dag doffe en pipse winterhuid!
Lees ook:Het beautygeheim van de celebs!
Lees ook:Beautygeheim van Lieke van Lexmond en haar moeder: GREEN PEEL® treatment
Lees ook:CoolSculpting it is in 2013

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Rimpels weg door zuurstofbehandeling?

 1. Jacqueline Rosenberg

  Ik ben eigenaar van Rosenberg Skin Clinic. Ik bied ook de zuurstofbehandeling aan binnen mijn beautypraktijk. Ik ben het er helemaal mee eens dat het een geweldige oppepper is voor je huid maar wel tijdelijk voor een feest is het super. En eigenlijk speelt het serum daar een grote rol in die ik ook los verkoop, pure hyaluronzuur met matrixyl, 30 ml voor 25 euro. Ga je voor een echt huidverbeteringsbehandeling kies dan voor de skinroller of LPL (lED Pulsed Light)Je bent trouwens bij mij van harte welkom, op afspraak, voor een eerlijk en gratis advies over jouw huid. Met vriendelijke beautygroet, Jacqueline Rosenberg. Tel: 030-2285391

    /   Reply  / 
 2. Suzanne Tomann

  Nora Bode heeft haar techniek laten testen door het Fraunhofer Institut für Biomedizinische Technik te St Ingbert laten testen.

  Het Fraunhofer Instituut is een wereldwijd gerenomeerde instelling die op huidweefsel getest heeft onder welke druk er gewerkt wordt en hoe het duurt voordat het serum in de gewenste huidlaag (is de huidlaag waar onze huidcellen gevormd worden, de basaalcellenlaag) is om huidverbetering te bewerkstelligen. Hieruit is gebleken dat de ideale druk om serums te verplaatsen is 2,2 Bar.

  Tevens heeft een Engelse instelling genaamd Cornwall Dermatology Research, Peninsula Medical School, Truro, een medische studie gemaakt waarin de Nora Bode OXYjet methode is gebruikt in de bestrijding van basaalcellencarcinomen oftewel huidkanker. In deze studie is gebleken dat het medicaat dat hiervoor gebruikt wordt 3x sneller in een carcinoom is waardoor deze beter en effectiever bestreden kan worden.

  Zuurstof is een gas en onder gepulseerde zuurstofdrukinjectie, OXYjet dus druk kunnen wij serums in de huid insluizen zonder de huid hierbij te beschadigen. Het gepatenteerde OXYjet concept is afgeleid van het vaccinapparaat op zuurstof wat door artsen gebruikt wordt!

  Om cellen te kunnen delen heeft een huidcel energie nodig en dit kan deze alleen door zuurstof. De afvalstof van dit proces is water. De zuurstof waar wij mee werken wordt geproduceerd door een medicinale zuurstofconcentrator en hierdoor werken wij alleen met de puurste concentraties van zuurstof. En bevatten onze serums anti oxidanten zoals Vit A,C en E om een oxidatie tegen te gaan.

  Zuurstof in de lucht bindt zich met afvalstoffen zoals smog, zware metalen, ozon etc.. Door deze verbinding krijgt men oxidatie.

  Tevens is onlangs in een wetenschappelijke studie in Leiden ontdekt dat in de dode huidcellen een eitwit zit wat deze radicale invloed van zuurstof in de lucht tegengaat.

  Met vriendelijke groet,

  Suzanne Tomann
  Nouvelle Beauté
  SkinCare Solutions

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>