Nog 1 x 100 hoofddoeken

Vanaf vrijdag 7 juni is de bijzondere fotoexpositie ‘1 vrouw, 100 hoofddoeken’ ook in Haarlem te zien. De tentoonstelling is onderdeel van het project ‘Hoofdboek’, een initiatief dat anderhalf jaar geleden is gestart om de beeldvorming rond het veelbesproken kledingstuk te verrijken. Naast een rondreizende tentoonstelling bestaat Hoofdboek uit een eenmalig magazine, een landelijk onderzoek en een actieve Facebookcommunity. Fotogalerie De Gang in hartje Haarlem is de laatste locatie die de rondreizende fotoexpositie  van het project Hoofdboek tentoonstelt.

De expositie was  vorig jaar voor het eerst vier maanden te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Na verschillende andere locaties te hebben aangedaan, waaronder een unieke mini-expositie bij Boekhandel Athenaeum op het Spui in Amsterdam, eindigt deze nu in Haarlem. De expositie is nog te bewonderen tot en met 24 augustus 2013. De toegang is gratis. Een exemplaar van Hoofdboek – met daarin alle 100 foto’s van de expositie – is  voor het symbolische bedrag van 1 euro te verkrijgen.

Beeldvorming hoofddoek verrijkt

Met project Hoofdboek stellen de initiatiefnemers de hoofddoek in een ander daglicht. Door de verhalen van de draagster te vertellen en een gezicht te geven.  Jan Knaap namens Cup of Culture: “In de beeldvorming stond de hoofddoek primair voor onderdrukking.  Wij wilden die beeldvorming verrijken door te kiezen voor het perspectief van de draagster en door vooroordelen plaats te laten maken voor feiten. Daar zijn we aardig in geslaagd. Uit een vervolgonderzoek blijkt dat het dragen van een hoofddoek in Nederland geen echt issue meer is. Hoofdboek heeft daar deels aan bijgedragen. Afgelopen anderhalf jaar hebben veel media, symposia, bedrijven en studenten ons weten te vinden”. Ook online is het project succesvol gebleken: in anderhalf jaar tijd groeide de Facebookpagina uit tot een levendige community met 7.500 overwegend moslima’s.

Op vrijdag, 16.00 uur aanstaande vindt de feestelijke opening plaats van de foto-expositie in Haarlem. Hometown van twee van de drie inititiatiefnemers: Jan Knaap (uitgever) en Sander Stoepker (fotograaf).

Voor meer informatie: www.cupofculture.nl of bezoek de nieuwsruimte van Hoofdboek

Lees ook:Een hoofddoek voor Prinses Máxima?
Lees ook:Mustsee: 75 iconische Margriet-covers
Lees ook:Topklasse Bodypainters bezoeken Amsterdam
Lees ook:Veel om van te houden
Lees ook:Maxima alom bewonderd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>