Queen-gitarist wil cosmeticadierproeven stoppen

Wat een topinitiatief en wat een topgitarist! Hulde!

Via een videoboodschap vraagt rockmuzikant en Queen-gitarist Brian May consumenten en besluitvormers om de ‘KISS ANIMAL TESTED COSMETICS GOODBYE’ campagne van Vier Voeters te steunen.  

De oproep volgt op een urgent pleidooi van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters aan President Barroso van de Europese Commissie, om op dieren geteste cosmetica in de EU volledig te verbieden op de afgesproken datum van 11 maart 2013. Vier Voeters werkt wereldwijd om dierproeven voor cosmetica voorgoed te stoppen en om het EU-verbod zoals gepland door te laten gaan. In de komende weken wordt een voorstel van de Commissie verwacht. Een cruciale beslissing, omdat het over het lot van duizenden laboratoriumdieren gaat.

Al verschillende beroemdheden gingen Brian May voor met het betuigen van hun steun voor de campagne, waaronder de actrices Miriam Magolyes, Jenny Seagrove en de bestsellerschrijfster Jilly Cooper. Brain May zegt: “Ik ben zeer verheugd om Vier Voeters en de ‘Kiss Animal Tested Cosmetics Goodbye’ campagne te ondersteunen”. Ook veel consumenten deden in verschillende landen mee aan de Kiss Animal Tested Cosmetics Goodbye’ video actie.

Dierproeven voor cosmetica zijn al sinds 2009 in de EU verboden. Cosmetica-ingrediënten worden daarom buiten de EU op dieren getest en geïmporteerd voor de verkoop. Met het EU-verbod dat gepland staat voor 11 maart 2013 wordt de import van op dieren geteste cosmetica ook verboden. De deadline wordt echter bedreigd, omdat de cosmetica-industrie claimt dat een aantal alternatieve methoden niet voor de deadline klaar zijn. De Commissie overweegt daarom nu een uitzondering op het verbod, waardoor op dieren geteste cosmetica nog steeds in de EU verkocht kunnen worden.

Vier Voeters proefdierenexpert Marie-Claire Macintosh zegt: “We zijn zeer verheugd dat een grote bekendheid als Brian May onze campagne steunt. We verzoeken President Barraso om het verbod zonder uitzonderingen volledig te handhaven. EU-burgers hebben lang genoeg op deze beslissing moeten wachten. Alles behalve een volledig verbod in 2013 zoals afgesproken is moreel onaanvaardbaar, omdat bedrijven in staat gesteld worden wrede giftigheidtesten uit te voeren op dieren buiten de EU en hun cosmetica te importeren voor de verkoop.

Het verbod wordt al uitgesteld sinds 1998. Vier Voeters is van mening dat een uitzondering onacceptabel is, omdat zowel de Commissie als de cosmetica industrie genoeg tijd hebben gehad om zich voor te bereiden.

 

Lees ook:Op dieren geteste cosmetica in EU verboden
Lees ook:Eindelijk diervriendelijke gerechtigheid
Lees ook:Dé mooiste nude tinten lipstick…
Lees ook:Dierenliefhebbers woest op het liefje van Gregory van der Wiel
Lees ook:Cosmetica regels aangescherpt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>