Acht op de tien Nederlanders met goed voornemen nog in de race

Kwart van de vrouwen moet nog starten

Een ruime meerderheid (80%) van de Nederlanders met goede voornemens is nog in de race om zijn of haar belofte voor het nieuwe jaar daadwerkelijk te verwezenlijken. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Een derde van de volhouders en de afhakers merkt hun goede voornemen in de portemonnee. Hoewel het optimistische kamp iets is geslonken, is nog steeds de meerderheid (54%) positief gestemd over het volhouden van hun goede voornemen. Acht op de tien Nederlanders nog in de race

De eerste maand van het nieuwe jaar is voorbij, een mooi moment om de balans op te maken over de gemaakte goede voornemens. De meerderheid van Nederlanders met een goed voornemen voor 2011 houdt dit vooralsnog vol.

Zes op de tien Nederlanders is al begonnen met het voornemen en houdt het vol. Dat betekent niet dat de rest de beloftes voor het nieuwe jaar al overboord heeft gezet. Sterker nog, een op de vijf (20%) moet nog beginnen aan zijn of haar goede voornemen voor 2011. Sommige voornemens, zoals het vinden van een nieuwe baan of het starten van een studie zijn moeilijker op korte termijn ‘op te starten’ dan andere, maar kunnen gedurende het jaar alsnog een kans krijgen. In totaal heeft dus nog acht op de tien kans om hun voornemen te verwezenlijken. Evenveel mannen als vrouwen zijn nog ‘in de race’, al moet een kwart (24%) van de vrouwen nog beginnen met hun goede voornemen – tegen 16% van de mannen. In totaal ruim een vijfde (22%) is afgehaakt: 6% heeft zijn poging inmiddels opgegeven en 16% is er zelfs niet aan begonnen (en gaat dat naar eigen zeggen ook niet meer doen).

Vaker baten dan kosten

Een derde van de mensen die in 2011 met hun voornemen aan de slag zijn gegaan heeft hun goede voornemen in de portemonnee gevoeld. Voor één op de acht heeft het tot nu toe geld gekost. Een grotere groep (van 22 %) heeft tot nu toe juist geld bespaard met hun goede voornemen. Wel is de groep met kosten gemiddeld meer kwijt per persoon (120 euro) dan de groep met besparingen (60 euro). “Geld is niet de belangrijkste drijfveer. De groep die kosten maakt, doet dat vaak omdat er niet-financiële baten tegenover staan zoals gezondheidswinst” aldus Charles Kalshoven van het ING Economisch Bureau. “Toch motiveert geld besparen natuurlijk om goede voornemens vol te houden”.

 Optimisme over slagingskansen afgenomen

Net voor de jaarwisseling was tweederde van de Nederlanders met goede voornemens positief gestemd over het volhouden ervan. Nu is nog ruim de helft (56%) van diegenen die nog in de race zijn optimistisch over het volhouden van hun goede voornemen gedurende heel 2011. De slagingskans is op een aantal manieren te bevorderen. Kalshoven: “Een tip is bijvoorbeeld om je voornemen te vertalen naar concrete afspraken. En ook al doe je het niet voor het geld – uitrekenen wat een goed voornemen financieel oplevert, kan toch een steuntje in de rug geven.”

Lees ook:Vandaag begin ik met….
Lees ook:Velen dromen van een gezond gewicht
Lees ook:Ik zoek skinny en niet drinkende BFF’s
Lees ook:Jongeren willen massaal afvallen
Lees ook:We willen met zijn allen meer bewegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>