Mannen! Talgpukkels na het scheren? Zo los je dat op!

Van de week kwam er een vraag van een lezer (m) binnen of wij een oplossing weten om die witte talgkopjes na het scheren te vermijden. Deze lezer kreeg ze vooral op zijn kin. Wij kennen dit. Zelfs als je (als vrouw) iets harst in je gezicht kunnen die witte kopjes opdoemen. Hoogtijd om ons licht op te steken voor professioneel advies. Karin de Vries, Manager Technical External Relations bij Procter & Gamble (oa Gilette) geeft antwoord!

 

 

'Over het algemeen ontstaan de witte puntjes als er iets in de opening van de haar follikel de uitgang blokkeert. Dit kan dode huid zijn, maar bij scheren is dit vaak een haar die in de weg zit. Bij het scheren (ik heb het hier over nat scheren) wordt de haar iets uitgetrokken en afgeschoren. Dit kan ertoe lijden dat de haar die overblijft een scherpe punt houdt. Dit kan bij het ‘terugveren' in de huid net even door de follikelwand prikken en hiermee de uitgang blokkeren. Het komt ook voor dat mannen met gekruld haar, haren hebben die onder de huid doorgroeien (en dus ook de uitgang blokkeren). Het heet PseudoFolliculitus Barbae (PFB). De talgklier bij de haar blijft gewoon doorwerken om de huid (en de haar) te verzorgen. Als de huid een beetje droog is na het scheren kan de talgklier zelfs extra gestimuleerd zijn om talg aan te maken. Dit kan lijden tot iets van een verstopping (wit puntje) en soms zelf tot meer ernstige ontstekingen.

Om dit verschijnsel te verminderen zijn een aantal tips te geven:

 • Scheer dagelijks: klinisch onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks scheren de ingroei van baardharen kan verminderen.
 • Bereid het scheren voor: was het gezicht en hals met warm water en zeep om de baard te reinigen zodat het geheel schoon is.
 • Bevochtig de huid voor het scheren gedurende 3 minuten met warm water en breng een vochtinbrengende scheergel aan.
 • Scheer de lastige gebieden (de kin en onder de lip) het laatst om de gel de tijd te geven de haren goed zacht te maken
 • Gebruik een comfortabel scheermesje dat scherp is waardoor er niet te veel aan de haar getrokken hoeft te worden.
 • Druk alleen maar heel licht bij het scheren van de lastige gebieden en scheer zo min mogelijk tegen de groeirichting in.
 • Ga niet te vaak heen en weer over dezelfde plek.
 • Na het scheren, spoel het gezicht af met warm water en breng vochtinbrengende aftershavegel of balsem aan om vocht vast te houden.
 • Als iemand er echt veel last van heeft zou hij ook kunnen overwegen om electrisch te gaan scheren omdat deze apparaten de haar wat minder diep afsnijden.

Zoals je ziet gaat het voornamelijk om te proberen de haar niet te veel uit te trekken of te irriteren. Scheren is wel een goede manier om de huid te scrubben. Hierdoor kunnen ook dode huidcellen en meeeters voorkomen worden. (zolang bij ontstoken huid de geïrriteerde plekken niet worden beschadigd)

Over het algemeen voor mannen met een gevoelige huid zijn de volgende tips om de irritatie zo veel mogelijk te verminderen:

 • Bevochtig de huid gedurende 3 minuten voor het scheren  hierdoor wordt de haar zacht en ontspant de huid. Doe het echter niet te lang want dan kan de huid rimpelig worden en de irritatie juist toenemen
 • Gebruik een scheergel/ aftershave die ontwikkeld is voor de gevoelige huid
 • Ga niet te vaak heen en weer over dezelfde plek
 • Gebruik een comfortabel scheer-apparaat

Lees ook:Superglad dankzij natuurlijke scheerolie
Lees ook:Verlost van de pijn in je rug met WATSU
Lees ook:Voor na het scheren, voor hem
Lees ook:Scheerdossier met feiten en weetjes
Lees ook:Vernieuwend: Peeling die ook geschikt is voor de Acne huid!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mannen! Talgpukkels na het scheren? Zo los je dat op!

 1. Dave

  Bedankt Monique! Ik ga het proberen en zal over een maandje nog wel eens laten weten of de situatie verbeterd is ;)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>